Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Не треба розриватися на дві школи одночасно - вихід є

Не треба розриватися на дві школи одночасно - вихід є

Укрінформ
Батьки, що виїхали з України, навантажують дітей і закордонним навчанням, і дистанційним українським. Але цього можна уникнути і не виснажувати учнів

Навчання в двох школах: за кордоном і в Україні. Хто винуватий, що виснажуються учні?

Коротка відповідь - батьки на 95%.

Навесні, коли поспіхом завершували навчальний рік і полишали країну, все було за принципом «якось буде» і «там побачимо». З осені з шкільним навчанням стало все значно серйозніше. І тепер все гучніше чути скарги на перевтому дітей. 

Які ж варіанти для навчання дітей, що перебувають за межами країни існують?

1. Навчатися в школі країни перебування і більше ніде. В більшості європейських країн існує вимога обов’язкового навчання при перебуванні дітей в країні. Від цього також можуть залежати соціальні виплати.

2. Навчатися в школі країни перебування та одночасно в Міжнародній українській школі (МУШ), яка має розгалужену мережу по всій Європі. Навчання там адаптоване під країну перебування, відбувається по вихідних, освітній процес включає лише українську складову освітніх програм та дозволяє в результаті отримати документ про освіту українського зразка. Даю посилання на сайт https://uis.org.ua/contact/ 

3. Навчатися дистанційно лише в українській школі. За умови, що законодавство країни-перебування не вимагає обов’язкового відвідування школи.

4. Навчатися в країні перебування та в українській школі за однією з форм (дистанційна, сімейна, екстернатна).

Вибрати варіант та ще й форму навчання в Україні мають БАТЬКИ. І тут виявляється, що вони не готові цього зробити. Не хочуть вникати та розбиратися в деталях, а сподіваються, що їм запропонують найкращий варіант. Запропонує МОН, рідна школа, класний керівник, сусіди, місцева влада… Всі крім них самих. Такий пережиток саветської дійсності, коли завданням батьків було народити, а далі держава піклувалася. Звідси і звинувачення від батьків та скиглення про перевтому дітей.

Ще влітку радив батькам визначитися – а чи потрібно вашій дитині вчитися у двох школах (в школі країни перебування та в українській). Що це дасть дитині? Я розумію, що це дасть українській школі – вона отримає державну субвенцію на учня, який навчається в школі. А інколи і просто можливість працювати, адже в них є контингент учнів. Тому школи всіма правдами і не правдами намагаються накрутити цей учнівський контингент. А потім розпочинається звичний навчальний процес. Не імітація, а начальний процес, який потрібно проводити і за який потрібно звітуватися: проводити заняття, задавати домашку, робити зрізи знань, виставляти оцінки…  

Навчатися в двох школах це як працювати на двох роботах по 8 год на день. Батьки мають це усвідомити! І вирішити чи має це робити їхня дитина і чи зможе, і чи потрібно їй.

І ще батькам:

- Після повернення на Батьківщину дитину приймуть! до рідної школи, якщо школа функціонуватиме.

- Дитина не відстане безнадійно за рік від українських програм. Якщо сумніваєтеся – спробуйте підтримувати саме український освітній компонент через інтернет. Там тепер повно навчального матеріалу.

- Навчання в школі країни перебування значно підсилить освітню спроможність вашої дитини.

- Баланс між освітою і здоров’ям маєте забезпечити для своїх дітей саме ви.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-