Складне випробування і стриманий оптимізм. Попередні підсумки вступної кампанії-2022

Складне випробування і стриманий оптимізм. Попередні підсумки вступної кампанії-2022

Укрінформ
Найвищий конкурс цьогоріч був на цілу групу спеціальностей: економічні, управлінські, державного управління і сфери обслуговування  

Міністерство освіти підбило попередні підсумки вступної кампанії, а Укрінформ з’ясовував подробиці, адже, без перебільшень, це було нелегке випробування і для вступників, і для освітян у воєнний час.

ВСТУПНА КАМПАНІЯ 2022 РОКУ СТАРТУВАЛА 1 ЛИПНЯ І ТРИВАТИМЕ ДО 30 ЛИСТОПАДА

Основний етап вступу розпочався 1 липня (коли абітурієнти змогли зареєструвати електронні кабінети) і завершився зарахуванням на навчання для здобуття освітньо-професійного рівня фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра та бакалавра на бюджет - 5 вересня, а на контракт - 30 вересня. Зараз триває процедура завершення вступу для здобуття ступеня магістра та додаткового набору на вакансії і місця ліцензійного обсягу для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра і бакалавра за кошти фізичних та юридичних осіб.

Тож які новації відбулися у вступному процесі 2022 року?

⁕ Замість традиційних вступних випробувань (тобто, ЗНО) у 2022 році було проведено Національний мультипредметний тест (НМТ), який став основною формою вступу абітурієнтів для здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти (ПЗСО) на всі спеціальності (бюджетні місця), а також на кон’юнктурні і медичні спеціальності (зокрема й контракт).

НМТ – це комп’ютерний онлайн-тест, що складався з трьох блоків: українська мова, математика та історія України.

⁕ Запроваджено магістерський комплексний тест для вступу на спеціальності «Право» і «Міжнародне право», а також магістерський тест навчальної компетентності для вступу на спеціальності шести галузей знань, які найбільш кон’юнктурні. (Цього року такими визначені: соціальні та поведінкові науки, журналістика, управління та адміністрування, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини (крім спеціальності «Міжнародне право»).

⁕ Цього року вперше було реалізовано подання заяв в електронній формі через електронні кабінети для здобуття фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти.

⁕ Спеціальними умовами для участі в конкурсному відборі користувалися особи, які в 2022 році здобули ступінь бакалавра за спеціальністю, на яку планували вступати до магістратури.

⁕ Окремим додатком до вступної кампанії цього року виявився мотиваційний лист, який був запроваджений ще минулого року, але в поточному став важливим інструментом, який теж забезпечував одну з необхідних умов вступу з некон’юнктурних спеціальностей, і результати мотиваційного листа були єдиним критерієм для надання рекомендацій щодо зарахування на некон’юнктурні спеціальності на контракт.

⁕ Вступникам, які зареєстровані на особливо небезпечних територіях, була надана можливість проходження творчих конкурсів та усних співбесід, за їх зверненням, дистанційно.

У чому основні відмінності НМТ від традиційного ЗНО?

⁕ ЗНО проводилося в один етап та в один час для всіх абітурієнтів (по кожному з предметів)

⁕ НМТ був проведений у рамках трьох сесій. Вперше, окрім основної і додаткової сесії, була запроваджена і проведена спеціальна сесія тестування.

⁕ НМТ містив по 20 завдань з кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин

⁕ Загалом участь у НМТ взяло понад 214 тисяч вступників

⁕ 23 тисячі осіб складали тестування НМТ за кордоном

Цікаві аспекти вступної кампанії-2022

⁕ На відміну від класичного ЗНО, під час визначення результатів НМТ не застосовувалася процедура встановлення порога «склав/не склав»

⁕ Кількість осіб, які відповідно до законодавства мають певні пільги у вступній кампанії у 2022 році значно збільшилася

⁕ Найбільша кількість дітей, які проходили тестування за кордоном, була зосереджена в Польщі (близько 7 тисяч) та Німеччині (близько 6 тисяч осіб).

⁕ 200 балів за тестування хоч з одного предмета отримало - 10 тисяч 208 учасників, з двох предметів – 1 925 і з трьох – 564. Це рекордна кількість з моменту впровадження тестувань в Україні

⁕ Найвищий конкурс був на групу спеціальностей: економічні, управлінські, державного управління і сфери обслуговування. Тут конкурсний прохідний бал широкого конкурсу становив 194,5.

На другому місці – «Політологія» і «Міжнародні відносини» з прохідним балом 194,312.

На третьому, практично традиційно, «Стоматологія».

На четвертому – «Право».

На п’ятому місці - найбільш конкурсні цього року - іноземні мови. Традиційно, англійська і, що стало особливістю поточного року, - корейська мова.

⁕ Прохідні бали залишилися приблизно такими ж, як минулого року.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет на пресбрифінгу щодо попередніх результатів вступної кампанії 2022 року сказав, що команда міністерства має стриманий оптимізм стосовно попередніх підсумків цієї вступної кампанії, які відзначилися акцентом на збереженні випускників цього року (понад 340 тисяч випускників 9-х класів та 224 тисячі випускників 11-х класів).

Сергій Шкарлет
Сергій Шкарлет

«Найголовніше в період воєнного часу зберегти якомога більше випускників саме в Україні, щоб зберігся наш освітній потенціал для подальшого відновлення», - наголосив він. Адже в 2022 році через повномасштабну агресію російської федерації колосальної гостроти набула проблема обмеження доступу дітей і молоді до базових потреб, до яких належить і освіта. На жаль, освітня інфраструктура зазнала тяжкого удару: на сьогодні вже зафіксовано понад 2,5 тисячі руйнувань та пошкоджень закладів освіти.

УЧАСТЬ У НМТ ВЗЯЛИ 214 ТИСЯЧ 385 ВСТУПНИКІВ, З ЯКИХ 23 ТИСЯЧІ ОСІБ СКЛАДАЛИ ТЕСТУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ

Загалом участь у національному мультипредметному тесті взяли 214 тисяч 385 вступників, з яких 23 тисячі 038 осіб складали тестування за кордоном.

Тестування відбувалося в 21 області України та місті Києві, окрім того, в 32 країнах світу були організовані осередки тестування НМТ.

«Наші діти гідно витримали таке випробування під час війни. 200 балів за тестування хоч з одного предмета отримало - 10 тисяч 208 учасників, з двох предметів – 1 925 і з трьох - 564», - розповів міністр освіти. З української мови таких учасників було 2 898, з історії України – 4 229 осіб, з математики – 6 134 особи.

Для здобуття ступеня бакалавра на основі повної загальної середньої освіти на сьогодні вже зараховано на бюджет 63 663 особи, на контракт – 77 791 особа (у 2021 році на бюджет були зараховані 59 535 осіб, на контракт – 71 509 осіб).

«Загалом за цьогорічну вступну кампанію, що ще триває, маємо вже майже пів мільйона зарахованих вступників до закладів фахової передвищої та вищої освіти для здобуття фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, бакалавра та магістра», – зазначив Шкарлет.

ВСТУПНИКІВ ІЗ ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ, КРИМУ ТА ДОНБАСУ ЗБІЛЬШИЛОСЯ В П’ЯТЬ РАЗІВ ПОРІВНЯНО З МИНУЛИМ РОКОМ

Завдяки запровадженню спрощених механізмів вступу осіб з тимчасово окупованих територій, з Криму, з Донбасу та з особливо небезпечних територій, кількість таких абітурієнтів збільшилася в п’ять разів порівняно з минулим роком. В 2021 році їх було 2 004 особи, а в 2022 році майже 11 тисяч осіб.

Таким вступникам надавалася цільова підтримка, передусім соціальна стипендія для тих, хто навчається за державним або регіональним замовленням на денній формі.

Їх також безоплатно забезпечать підручниками за рахунок бібліотечного фонду відповідного закладу освіти, нададуть безоплатний доступ до інтернету, систем баз даних у державних комунальних закладах освіти, безоплатне проживання в учнівських та студентських гуртожитках, або за пільговою оплатою для осіб, які навчаються за денною формою здобуття освіти.

Також уряд працює над питанням переведення на навчання коштом державного бюджету студентів-контрактників старших курсів - 2-го, 3-го, 4-го, 2-го курсу магістратури, які проживають або перемістилися з тимчасово окупованих територій, територій, які розташовані в зоні проведення бойових дій, або перебувають у тимчасовій окупації.

КІЛЬКІСТЬ ЛЮДЕЙ, ЯКІ МАЛИ БОДАЙ ЯКІСЬ ПІЛЬГИ, ПЕРЕВИЩИЛА 20% ВІД ЗАГАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ВСТУПНИКІВ, А ЦЕ 38 ТИСЯЧ ОСІБ

До цікавих аспектів цієї вступної кампанії належить ситуація з пільговиками, які відповідно до законодавства мають певні пільги у вступній кампанії, і кількість яких у 2022 році значно збільшилася.

Як розповів генеральний директор директорату фахової передвищої і вищої освіти Міністерства освіти і науки Олег Шаров, число осіб, які мали бодай якісь пільги (і вступали на базі 11-х класів) перевищило 20% від загальної кількості вступників, а це 38 тисяч осіб. Серед тих, хто вступав на магістратуру після бакалаврату, кількість вступників-пільговиків перевищила 16 тисяч і склала близько 10% від загальної кількості.

Олег Шаров
Олег Шаров

Більшість пільговиків репрезентували категорії, які отримали пільги  цього року: це мешканці тимчасово окупованих територій, територій, які знаходяться в оточенні, непідконтрольних територій, які ми називаємо особливо небезпечні території. Суттєво збільшилась кількість вступників, які мають пільгу дітей учасників бойових дій. Шаров очікує, що надалі вступ пільгових категорій ще помітно збільшиться: почнуть вступати самі учасники бойових дій, а також особи з інвалідністю внаслідок війни.

ДЛЯ КОМП’ЮТЕРНОГО ФОРМАТУ 214 ТИСЯЧ - ЦЕ ВЕЛИЧЕЗНИЙ МАСИВ ДАНИХ, ЯКІ ОПРАЦЬОВУВАВ УЦОЯО

Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО), який впродовж 15-ти років здійснювала увесь процес підготовки і проведення ЗНО і в умовах війни був змушений реагувати на виклики та провів тестування онлайн.

Виконуючий обов’язки директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, говорить, що для комп’ютерного формату – 214 тисяч вступників - це величезний масив даних, які опрацьовував центр.

Валерій Бойко
Валерій Бойко

Зазвичай, у класичному ЗНО бере участь близько 350 тисяч учасників (зокрема, в 2021 році на ЗНО зареєструвалися 392,5 тисяч осіб).

У 2022 році вперше, окрім основної і додаткової сесії, була запроваджена і проведена спеціальна сесія тестування. Всього проведено 25 змін тестування.

Було створено 1 133 тимчасові екзаменаційні центри, задіяно понад 20 тисяч аудиторій, залучено понад 18 тисяч педагогічних працівників.

На відміну від класичного ЗНО, під час визначення результатів НМТ не застосовувалася процедура встановлення порога «склав/не склав», тож фактично левова частка учасників, які реєструвалися і проходили тестування під час основної, додаткової, спеціальної сесій, отримали результати і здобули шанс брати участь у конкурсному випробуванні до університетів. У 2021 році 7,96% учасників тестування не подолали пороговий бал з української мови та літератури, а на тесті з історії України 18% не змогли набрати потрібний бал.

В шкалі 100/200 балів не спостерігається провальних результатів по жодному з предметів (українська мова, історія України, математика), а результати рівномірно розподіляються на шкалі від 100 до 200 балів з перевагою учасників, які мають середній результат в інтервалі від 140 до 160 балів.

Що стосується відмінностей за результатами тестування по областях України, то їх не було помітно.

Також рівномірний розподіл результатів НМТ за ознакою статі. Бойко говорить, що не можна побачити суттєвої переваги однієї статі, хіба що за винятком математики, де юнаки трохи вправніші. Але дівчата продемонстрували високі результати з української мови та історії України. Така тенденція прослідковується впродовж попередніх 15-ти років проведення класичного ЗНО.  Якщо говорити про категорії учасників тестування, то переважна частка учасників цьогорічного НМТ - це випускники закладів загальної середньої освіти (71%), випускники минулих років (трохи більше 15%), студенти коледжів – (трохи більше 10%), учні закладів професійної, професійно-технічної освіти, (майже 3%).

За розподілом учасників за розташуванням закладів освіти: місто, селище, село, селище міського типу, містяни традиційно (можливо, над цим треба працювати освітянській спільноті) демонструють кращі результати, але діти з пересічного села не пасуть задніх, там також є відмінники і учасники, які гідно посідають свої місця на найвищих щаблях рейтингового списку за шкалою 100/200 балів.

Якщо подивитися на результати в розрізі предметів (українська мова, математика, історія України) за типами закладів - гімназії, ліцеї, колегіуми, заклади загальної освіти, навчально-виховні комплекси – то вони теж демонструють приблизно однакові результати.

«Незалежно від того, де навчається дитина, в елітному ліцеї чи в звичайній, можливо, навіть і не міській школі, вона також, за умов належної підготовки до проходження  НМТ, демонструє пристойні результати», - переконаний Бойко.

Тож, українські вступники 2022 року гідно пройшли випробовування, а освітяни вже планують вступну кампанію на 2023 рік. Поки що питання, як саме вона відбуватиметься наступного року – шляхом проведення НМТ чи ЗНО - залишається відкритим. Міністр освіти запевнив, що альтернативний вступ, який був забезпечений у 2022-му році через Національне мультипредметне тестування, виправдав себе. Але вони не зупиняються на вже традиційному форматі НМТ для формування наступної вступної кампанії і будуть готові проводити її в декількох варіантах - традиційне класичне ЗНО і оновлений варіант НМТ, який буде враховувати побажання, в тому числі й певних категорій, які не завжди вивчали, наприклад, історію України і диференціювалися за рівнем хімії, біології чи іноземної мови.

Віримо в перемогу і високо цінуємо, що вступна кампанія-2022 попри військовий стан, ракетні обстріли, повітряні тривоги, руйнування і постійну небезпеку, все ж відбулася. Відбулася в повному обсязі та у встановлені терміни і понад 200 тисяч юних українців поповнили (або поповнять) лави українських навчальних закладів. Ми маємо гідне майбутнє і ми його збережемо.

Любов Базів. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-