Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як модернізувати соціалістичну державу

Як модернізувати соціалістичну державу

Укрінформ
Оскільки в сучасному глобальному світі домінують американська та китайська економіки, обидві вони заслуговують, принаймні, на ретельне вивчення соціального досвіду

Підвищена увага нинішнього 20-го з’їзду Компартії Китаю до економічної тематики підштовхує до думки про необхідність осмислення того факту, що в сучасному світі два типи економіки показали свою ефективність: ліберальна економіка, яка була побудована в США, Західній Європі та орієнтованих на них країнах в інших частинах планети, і соціальна ринкова економіка, яка була реалізована у Китаї, В’єтнамі та деяких інших країнах Азії. І якщо виходити з того, що сьогодні в глобальному світі домінують американська та китайська економіки, то обидві вони заслуговують, принаймні, на ретельне вивчення цього соціального досвіду.

Підходи, як ми знаємо, різні.

У західній цивілізаційній версії – свобода ринку та мінімальне державне регулювання. У східній цивілізаційній версії – плановий ринковий соціалізм.

Виходячи з того, що китайська економіка в останні десятиліття розвивається динамічніше, ніж будь-яка інша економіка світу, маємо уважно вивчити не лише досвід Китаю, а й плани китайського керівництва про будівництво до 2035 року «модернізованої соціалістичної держави». Не мало-не багато, до 2050 року в Китаї планують створити, як сформульовано в документах 20-го з’їзду, «демократичну, цивілізовану, гармонійну, модернізовану, соціалістичну державу». Мета китайського керівництва зрозуміла: вибити  козирі з рук опонентів КНР, які вважають себе «зразком миру та демократії». Показати, що світ насправді багатополюсний і багатогранний, а дві моделі економіки можуть співіснувати в ньому, як різні кольори в природі.

Наскільки це реальне завдання? Час покаже. Але сам підхід, здається, співзвучний ідеям великого китайського філософа Лао-цзи про пошук гармонії у світі, соціумі та в людині.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-