Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Для жіночих грудей - особливий раціон

Для жіночих грудей - особливий раціон

Укрінформ
Здоров'я молочних залоз треба моніторити, щоб не прогавити рак. До слова, від нього може захищати й правильне меню жінки - скажімо, середземноморське

Сьогодні мова про жінок. Про наші груди.

Що б там не писали глянцеві журнали, на щастя, мені здається, вони втрачають популярність і сенс, жіночі груди - це не лише те, що красиво і що потрібно для продовження роду, але і ті частини тіла, стан яких треба моніторити, щоб жити.

ЧОМУ?

[❗️] Бо рак грудей -- це найчастіший тип раку у жінок. Існує багато його варіантів, більшість яких піддаються лікуванню за умови ранньої діагностики.

[🌀] Всесвітній фонд дослідження раку (WCRF)/Американський інститут дослідження раку (AICR) підрахували, що з 13 найпоширеніших видів раку, 29% випадків можна було б запобігти, лише дотримуючись здорового способу життя, а саме: не курити, бути щодня фізично активними, підтримувати нормальну вагу та збалансовано харчуватися.

[🌀] Їжа може захищати від розвитку раку, а може і бути причиною. Нездорове харчування, у поєднанні зі спадковістю, екологією, стресами впливає на виникнення різних видів раку.

ЇЖА, ЯКА МОЖЕ СПРИЯТИ РОЗВИТКУ ПУХЛИН

[🍰] Високоглікемічна їжа.

Цукор та солодощі, солодкі напої сприяють виділенню інсуліну та стимулюють рецептори інсуліну в тканинах молочної залози і створюють сприятливі умови для росту змінених клітин.

[🍕] Надмір насичених жирів у раціоні.

Навіть здоровий насичений жир, якщо його занадто багато, сприяє розвитку гормонозалежних пухлин.

[🧁] Трансжири. Вони є у магазинних солодких і солоних продуктах, таких як плитки шоколаду, шоколадна глазур, цукерки з помадками, розсипчасте печиво та печиво з кремовими начинками, упаковані закуски. Вони підсилюють запалення та інсулінорезистентність.

[🍷] Зловживання алкоголем.

Хоча червоне вино і містить захисні сполуки, такі, як ресвератрол, їхній вміст і корисний вплив менший, ніж ушкоджуюча дія на тканини молочної залози.

[🥩] Оброблене м’ясо (сосиски, ковбаси) містить гетероциклічні аміни, нітрозосполуки та поліциклічні молекули, які є потенційними канцерогенами.

[🏐] Ожиріння.

Створює надзвичайно сприятливий фон для розвитку раку молочної залози. Ожиріння пов'язане із хронічним в'ялопротікаючим запаленням. Жирові клітини виробляють запальні молекули, які циркулюють у всьому організмі, пригнічують імунну систему і роблять її неспроможною знищити ракові клітини. Цьому сприяє і гіпоксія (дефіцит кисню), внаслідок чого в скупченнях жирових клітин виникають ділянки некрозу і ці токсичні речовини з током крові циркулюють в організмі. При ожирінні жирова тканина виділяє багато різних гормонів, які спричинюють інсулінорезистентність, впливають на регуляцію почуття голоду та ситості, можуть стати однією х причин цукрового діабету 2 типу.

[😩] СТРЕС і стресові життєві події, негативні емоціїї спричинюють вироблення великої кількості кортизолу, який порушує чутливу регулицію між нервової та ендркринною системами, веде до пригнічення імунної системи.

ХАРЧОВА ПРОФІЛАКТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

[🐟] Омега-3 жирні кислоти

Морська риба, риб’ячий жир, морепродукти, насіння льону, горіхи та яйця (жовтки). Мають протизапальний ефект.

[🍓] Поліфеноли. Ягоди (калина, горобина, чорниця, смородина) та фрукти (грейпфрут, шкірка яблук). Містять клітковину та кольорові пігменти, які захищають ДНК клітин молочної залози від ушкоджень вільними радикалами.

[🫘] Рослинний білок. Сочевиця, квасоля, зелена стручкова квасоля, горох. Містить менше насиченого жиру, багатий поліфенолами та розчинною клітковиною.

[🌱] Ростки броколі. Пів чашки ростків збільшує вміст стовбурових клітин, які допомагають протидіяти мутаціям і раку.

[🥬] Ізотіаціанати. Це всі сорти капусти, кабачки, рукола, редька. Мають виражені антимутагенні властивості.

[🍅] Каротиноїди та вітамін С пов’язані зі зниженим ризиком раку завдяки їх антиоксидантній здатності та здатності пригнічувати ріст клітин і підтримувати гормональний метаболізм

На снові багатьох спостережень було виявлено, що акцент потрібно робити не на конкретних продуктах, а на схемі харчування. Найкращі результати показали принципи Середземноморської дієти, де зменшена кількість насиченого жиру, є оливкова олія холодного віджиму, зелені, горіхів, риби, нежирного м'яса.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-