МОЗ опублікувало поради для батьків дітей, які мають проблеми з адаптацією у закордонних школах

МОЗ опублікувало поради для батьків дітей, які мають проблеми з адаптацією у закордонних школах

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я України опублікувало поради для школярів, які мають проблеми з адаптацією за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це МОЗ повідомило в Телеграмі.

"Перший місяць навчання українських школярів за кордоном викрив чимало проблем з адаптацією. Діти травмовані подіями та змінами, що принесла в їхнє життя війна, а тому особливо потребують підтримки та турботи в період звикання до закордонної школи", - зазначили у МОЗ.

Процес адаптації створює навантаження на всі сфери діяльності людини – фізичну, емоційну і когнітивну. "Тому спершу завжди складно. Нагадайте про це дитині й запевніть, що допомагатимете подолати цей шлях "першопроходця", підтримуйте та підбадьорюйте", - зауважили у МОЗ.

Читайте також: Попри війну, всі українські діти атестовані - Шкарлет

Основними маркерами процесу адаптації є сон, приймання їжі, настрій, самооцінка.

"Якщо бачите нормалізацію у цих сферах, значить, адаптація йде успішно. Також хорошими показниками є те, що дитина розповідає про навчання, нові знайомства і хоче йти до школи", - підкреслили у МОЗ.

У межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, ініційованої дружиною Президента Оленою Зеленською, МОЗ публікує поради психологині Світлани Ройз, які допоможуть спростити процес адаптації до навчального закладу в іншій країні.

Читайте також: Українська парламентська делегація наступного тижня відвідає Руанду і Мозамбік

Зокрема вона радить дітям в першу чергу ознайомитись з територією нової школи. Це надасть впевненості і зніме напругу через дезорієнтацію. Також важливо познайомитись з учителями, директором школи та іншими особами, з якими контактуватиме дитина упродовж навчання.

Якщо у дитини є якісь особливі потреби або інша інформація, наприклад, щодо раціону, стану здоров’я, поведінкових особливостей, слід обов'язково розказати про це викладачеві та директорові школи.

Потрібно з’ясувати, які правила є в колективі, і дотримуватись їх. Так легше адаптуватись і стати "своїм". При цьому варто дотримуватись контакту із давніми друзями зі своєї української школи.

Батькам важливо не перевантажувати дитину навчанням. Слід адаптуватися з найменшими наслідками для психічного стану. Також батькам потрібно відзначати всі успіхи та щонайменші здобутки дитини.

Як повідомляв Укрінформ, 10 жовтня відбудеться всеукраїнський флешмоб для школярів до Дня психічного здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-