Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Війна війною, а нам час знову одягати маски

Війна війною, а нам час знову одягати маски

Укрінформ
Захисні маски на обличчях під час війни стали рідкістю, а дарма. Не слід чекати офіційних нагадувань, щоб потурбуватися про себе

Зі мною нещодавно стався нежить. У лікарів таке буває, бо контакт з інфекцією постійний. При цьому ми вже давно працюємо в масках, це обов’язкова умова. Але ж то на роботі. Після роботи ми їздимо в метро, ходимо на пошту, в магазини, зустрічаємося з друзями в кафе. Ніякого ж локдауну. Тому не дивно, що нежить таки стався.

Спочатку я зробила експрес-тест на коронавірус, який виявився негативним. Оскільки лихоманки у мене не було, самопочуття було добрим, то я поїхала у справах. Але вирішила потурбуватися про оточуючих і в метро зайшла в масці. І одразу мене накрило хвилею поглядів. Я відчула, мабуть те саме, що має відчувати оголена людина на людях, хоча була не те, що одягнена, а ще й в масці!

Чому людину в захисному засобі сприймають так дивно?

Як завжди, єдиної причини немає. До коронавірусу звикли, сезон застуд ще тільки починається, з початком війни під час перебування днями і годинами в метро люди просто полегшили собі життя, позбувшись масок. І наче нічого поганого не сталося, еге ж? Поки що не сталося.

Але кількість заражень коронавірусом росте, діти пішли до школи і там весело обмінюються різними вірусами. Дехто з вас скаже: нащо ті маски? Вони ж не допомагають! І будуть не праві. З початку епідемії було проведено декілька наукових досліджень, які довели: маски працюють!  

Японці навіть зробили спеціальний «дихаючий» манекен, щоб дослідити, чи працюють маски. Результати досліджень показали, що розповсюдження вірусу від хворої людини в масці знижувалося на 70%, а кількість вірусних частинок, які може отримати здорова людина, яка носить маску, – на 17% при носінні звичайної тканинної маски та на 47% – звичайної хірургічної. (Тобто, я захищала людей в метро від 70% своїх вірусів!) При використанні респіратора відсоток затриманих вірусів збільшується до 95, тому в Європі вимагають носити саме його.  

Я розумію, що на фоні загальних воєнних ризиків ми, українці, вже мало чого лякаємося. Але якщо уявити зараження «короною» в той час, як треба кудись швидко побігти або поїхати, то краще все ж таки знижувати ризик захворюваності. І для себе, і для інших.

Так, маски повністю не можуть блокувати вірус, але потрібно набагато більше часу прямого контакту з ним (до 2,5 годин), щоб заразити вас, якщо ви в масці або респіраторі! Ми ж не йдемо через дорогу на червоне світло, чекаємо на зелене, бо ризик бути збитим автомобілем зменшується, хоча й повністю не зникає.

А британські вчені з Кардіффського університету довели в експерименті, що обличчя людей в масках сприймаються як більш привабливі. Може, тому люди на мене в метро так дивилися? Так приємно вірити вченим!

Наталя Бравістова 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-