Ковід-19 у 2022-му: Україна і світ призвичаїлись, але у нас - 8 запитань

Ковід-19 у 2022-му: Україна і світ призвичаїлись, але у нас - 8 запитань

Укрінформ
Фахівці відповідають на найбільш розповсюджені запитання щодо актуальних штамів омікрону і дають поради, як лікуватися

У вересні цифри захворюваності на коронавірус ідуть вгору, як і прогнозувалося. Втім, українці не надто цим переймаються, але справа тут не лише у Великій війні.  Омікрон реально слабшає, і це відзначають в усьому світі.  Втім, деякі питання залишаються актуальними. Саме про них й піде мова в сьогоднішній публікації.

Навіщо робити щеплення, якщо омікрон не дає тяжких ускладнень? Чи може людина, яка перехворіла омікроном, знову заразитися? Як протікає захворювання? Чи існують якісь загальні поради для тих, хто хворіє?

Якщо б не позитивний тест, й не подумали, що це ковід

Про те, як зараз хворіють на омікрон, розповіла медичний директор Васильківського центру первинної медико-санітарної допомоги Київської області Катерина Лисенко.

- Серед пацієнтів закладу є зараз ті, хто хворіє досить серйозно – з високою температурою до 39-40 градусів, - каже медичний директор. - Хоча тримається вона недовго – всього кілька днів на відміну від того, що було раніше. До того ж за такої температури лікарі відразу застосовують противірусний препарат молнупіравір, який видають безкоштовно. І який, за відгуками багатьох лікарів, вже довів свою дієвість. До речі, купити його в Україні неможливо, в інтернеті є лише аналоги індійського виробництва, про які медики нічого конкретного сказати не змогли, бо не стикалися з ними на практиці.

А у когось взагалі немає температури, продовжує Катерина Лисенко. Просто трохи болить горло, слабка нежить – якщо б не позитивний тест, ніколи б не подумали б, що це ковід. Загалом максимум через десять днів наступає одужання, хоча ще тиждень-два, навіть після легкого перебігу хвороби, люди можуть відчувати слабкість і у них знижується працездатність.

На загальні запитання, які виникли у наших читачів, ми попросили відповісти директора Науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, професора  Бориса Кузьмінова.

Щоквартально робити щеплення небезпечно, але перед сезоном - варто

  1. Найбільш повторюване запитання: скільки разів людина може захворіти на омікрон?

Якихось довготривалих і серйозних наукових досліджень стосовно тривалості природнього імунітету після того, як людина перехворіла на коронавірус, поки не оприлюднено,  говорить Борис Кузьмінов.

- Та ж сама історія  - зі штучним імунітетом після вакцинації, - розповідає науковець. - Один із напрямків, які ми розробляємо в нашому інституті, – це саме  тривалість імунітету після вакцинації, але висновками ми готові будемо поділитися трохи пізніше. Зі свої практики – а у нас в інституті є лікувально- діагностичний центр - можу сказати, що ми спостерігали тих самих пацієнтів, які знову попадали на стаціонарне лікування десь через півроку. Але все це індивідуально - треба враховувати вік людини, стан її імунної системи, супутні захворювання. Тобто чіткої відповіді, скільки мав би тривати імунітет, досі немає.

2. Стосовно вакцинації, говорять, що треба робити навіть вже не третю дозу, а четверту. Навіть обговорюються варіанти, що це може бути щоквартально.

-  Як на мою  думку, останнє небезпечно, - стверджує пан Кузьмінов. – Бо якщо вводити щоквартально в імунну систему якийсь подразник, важко спрогнозувати, яка буде реакція в тої чи іншої людини. Подивіться на історію застосування вакцин -  ніколи раніше такого питання не виникало. 

Завдяки вакцинації, що є тренінгом для нашої імунної системи, організм буде готовий до зустрічі з вірусом
Завдяки вакцинації, що є тренінгом для нашої імунної системи, організм буде готовий до зустрічі з вірусом

Моя порада – зараз, перед сезонним підвищенням захворюваності на коронавірусну інфекцію, треба зробити чергове обов’язкове щеплення. Як ми це робимо щороку перед спалахами грипу. Якою саме вакциною - в кожному окремому випадку має вирішувати лікар, який знає пацієнта. Я навіть не використовую термінологію «сімейний лікар» – просто лікар, якому ви, скажемо так, довіряєте.

3. Читачі також запитують, якщо у омікрону немає важких ускладнень, навіщо тоді робити щеплення?

- Коли вірус вступає в контакт з імунною системою людини, як це буде розвиватися в кожному конкретному випадку, при тих чи інших супутніх захворюваннях, невідомо, - відповідає фахівець.

Борис Кузьмінов пояснює, що в наших верхніх дихальних шляхах, в ротовій порожнині, є умовно патогенні мікроорганізми. Скажемо так, імунна система підтримує їх у певній рівновазі. І як тільки відбувається навантаження на імунну систему, ці стафілококи, стрептококи з категорії умовно патогенних мікроорганізмів переходять в категорію патогенних. Розвивається бактеріальне запалення, викликане вже не вірусами, а бактеріями. І у людини починається ларингіт, трахеїт, бронхіт, а потім все це може закінчитися пневмонією. А завдяки вакцинації, що є тренінгом для нашої імунної системи, організм буде готовий до зустрічі з вірусом.

4. Непоодинокі випадки, коли через війну люди робили друге щеплення не через місяць, як радять, а через півроку. Чи буде вакцина дієвою в такому випадку?

- Існують критерії оцінки вакцинації -  це рівень імуноглобулінів G,  - каже фахівець.  - Розрізняють гуморальну і клітинну відповіді імунної системи, й спочатку формується гуморальна відповідь у вигляді підйому імуноглобулінів. Якщо рівень імуноглобуліну  G  піднявся вище фізіологічної норми, це означає, що організм має захист. Якщо ні - потрібно буде зробити ще одне щеплення.

До речі, ми дізнавалися - це дослідження можна зробити в будь-якій лабораторії й коштує воно недорого. Для формування імунної відповіді потрібно в середньому два тижні – тоді й треба робити аналіз.

Навколо коронавірусу й досі багато спекуляцій

5. З’явилися публікації, нібито основані на дослідженнях американських науковців, що промивання носа слабким розчином солі під час ковіду зменшує ризик госпіталізації. Таке можливо?

- Людина має слідкувати за станом своїх слизових оболонок, - каже Борис Кузьмінов. – Це загальні рекомендації при будь-якій інфекції - я не даремно згадував про умовно патогенну мікрофлору. Тому, якщо закладений ніс, є слиз в носі,  промиваючи слизові оболонки,  ми зменшуємо кількість умовно патогенних мікроорганізмів. Коли у людини болить горло, теж радять його полоскати. А що незвичайного було, скажімо, в рекомендації мити руки? Це треба робити в незалежності від того, є в світі коронавірусна інфекція чи ні.

Ефективні – це хірургічні чотиришарові маски, які дають захист на 2-3 години, а після цього їх треба знімати та утилізувати
Ефективні – це хірургічні чотиришарові маски, які дають захист на 2-3 години, а після цього їх треба знімати та утилізувати

Стосовно ж таких далекоглядних висновків, що нібито зробили якісь вчені – не треба забувати, що навколо коронавірусу дуже багато різних псевдонаукових публікацій. Які мають на меті лише одне – створити чергову сенсацію.

6. Деякі спеціалісти стверджують, що омікрон – до того заразний, що маска тут не допоможе, потрібні  респіратори високого рівня захисту. Питання: якщо в масках немає сенсу, навіщо їх носити?

- Це абсолютно помилковий підхід, - відповідає Борис Кузьмінов. - У мене є ряд публікацій – і в популярних, і в професійних виданнях – про те, що маски насправді ефективно захищають. Але які? Ефективні – це хірургічні чотиришарові маски, які дають захист на 2-3 години, а після цього їх треба знімати та утилізувати. Все інше – для самозаспокоєння.

Нагадаємо, все залежить від того, яка кількість частинок вірусу попаде в організм людини. І маска є бар’єром, який знижує кількість цих частинок.

 7. А чи можна вважати, що ковід все ж таки став сезонним захворюванням?

- Сьогодні ми говоримо про SARS-CoV-2 – а  чому другий, а не перший? Всі забули про епідемію, яка була в 2010 році, і чим вона закінчилася. А тоді вірус теж мав мутації, й з’явилася така, що привела до припинення епідемії. І була надія, коли з’явився омікрон, що коли перехворіє величезна кількість людей - і так практично відбулося – у вірусу не буде більше шансів розповсюджуватися в популяції. Допомогти мали і вакцини. Але епідемія не припинилася і, на мою думку, коронавірус перейшов у категорію сезонних інфекцій. Але для того, щоб ми могли це стверджувати, треба знати, скільки людей хворіє. Та через те, що багато людей хворіє легко і не робить навіть експрес-тестів, про реальну картину ми можемо лише здогадуватися. До речі, це одна із порад -  якщо почуваєтеся некомфортно, зле – якнайскоріше, до п’ятого дня захворювання, зробіть експрес-тест.  Бо від того буде залежати, чи можна вам контактувати з іншими чи краще самоізолюватися.

Поради із власного досвіду: ісландський мох і пропіоновокислі бактерії

8. Зрозуміло, що загальних порад для всіх, хто захворів, бути не може, але все ж таки, що б ви порадили тим, хто жаліється на сильний і тривалий біль у горлі та затяжний сухий кашель? А таких – більшість.

- Стандартна порада – звернутися до лікаря, - каже медик. - Звідки той же затяжний сухий кашель? Коли вірус потрапляє в організм, він розмножується на слизових оболонках. Умовно кажучи,  після того, як клітини на слизовій оболонці вмирають, вона перетворюються на таку зранену поверхню. Виникає сухий кашель, а мокрота ще не сформована, і люди починають займатися самолікуванням і приймають препарати, які стимулюють відходження мокроти. Як результат -  ще більше кашляють, і ситуація погіршується.

При запаленні верхніх дихальних шляхів рекомендують ісландський мох, який має дуже дієвий протибактеріальний ефект
При запаленні верхніх дихальних шляхів рекомендують ісландський мох, який має дуже дієвий протибактеріальний ефект

Рекомендації дуже прості, коми вони здадуться банальними - потрібно пити багато рідини, щоб  виводити продукти метаболізму вірусу з організму, до того ж  рідина буде допомагати сформувати мокроту. Якщо є подразнення в верхніх дихальних шляхах,  є ще така банальна порада – закапувати в ніс і в ротову порожнину, скажімо, масло з обліпихи або щось подібне. Щоб на слизових оболонках утворилася плівочка, яка б захищала і від вологи, і від сухого повітря. 

Дуже важливо підтримувати в належному стані свій імунітет. А він «сидить» у кишківнику. Тим більше, якщо ви приймаєте антибіотики, які знищують там  всю мікрофлору. Сьогодні можна придбати велику кількість пробіотиків. Але загалом це - молочно-кислі бактерії. На превеликий жаль, вони не можуть пройти через шлунок, бо гинуть там через шлунковий сік. І тому ефективність їх дуже низька. Та існують сучасні пробіотики, до складу яких входять пропіоновокислі бактерії, що можуть проходити через шлунок.

Ще - з власного досвіду - при запаленні верхніх дихальних шляхів я б рекомендував ісландський мох. Він має дуже дієвий протибактеріальний ефект. У вигляді чаю, пастилок – немає значення. Його можна застосовувати з першого ж дня захворювання.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-