Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ковід повертається: як обрати тест на ковід і до чого тут Моніка Левінськи

Ковід повертається: як обрати тест на ковід і до чого тут Моніка Левінськи

Укрінформ
З Європи наші біженці везуть додому не тільки діточок і речі, а й неприємні "сувеніри". Поговоримо про тести, генетику та чи потрібна довга самоізоляція

У мене на Фейсбуці є дві сторінки: сторінка лікаря, яка має назву «Імунітет – основа здоров’я», і «сторінка нормальної людини». Більшості читачів не надто цікава сторінка про імунітет – відвідувань та підписників там мало, тому я лінуюсь її вести. Ну хіба що пишу іноді про щось наболіле. Та з початком пандемії ковіду я згадала про неї (а вона у мене вже «підліток» – 12 рочків), почала розміщувати матеріали про вірус, вакцини і все таке. Вони викликали млявий сплеск цікавості аудиторії, але і він швидко закінчився. При цьому народ охоче ходить на сторінку мене «як нормальної людини» і лайкає фоточки з котиком і їжею. Чому так? Наукова інформація мало кому цікава, бо вона складна.  Ще й треба написати зрозуміло для всіх. А у пересічного лікаря вистачає справ, повірте мені. Тож насправді у відкритому доступі фахової та просто викладеної інформації про все, що стосується ковіду, його діагностики, лікування, а також вакцинації – не так вже й багато. Тому читач не надто радіє, коли йому починають складно й малозрозуміло розповідати про якісь ПЛРи,  м-РНК і все таке інше, а він біологію вчив давно і встиг вивчене в школі забути.

Спробую якось це виправити. Буду розповідати про різні наукові, медичні  та навколомедичні факти «на пальцях». Якщо що – вибачайте, але спробувати варто. 

Почнемо з усім відомого COVID-19. Хтось скаже: «Так всі ж про нього забули! Чи він взагалі був?» А я вам відповім постом нашого пацієнта у Фейсбуці: «Якимсь чином ця скотиняка і в наш дім прийшла. Добре хоч не в перші місяці війни!»

Так от, поки «ця скотиняка» вчергове не прийшла у ваш дім – давайте оновлювати базу знань. Багато хто повертається з Європи та везе звідти не тільки діточок навчатися, а ще й інші «подаруночки». 

Якщо раптом у вас виникло відчуття знедужання, слабкості, з’явилася лихоманка – треба перевіритися на наявність коронавірусу. Як це зробити? 

Можна погуглити. За запитом «як перевіритися на коронавірус» ми одразу знаходимо щось на кшталт «Сьогодні виявлення коронавірусу в мазку зі слизових носоглотки і ротоглотки методом ПЛР вважають одним із найбільш точних методів діагностики COVID-19. Результати саме цього тесту використовують лікарі для підтвердження або спростування діагнозу». А якщо погортати далі, то гугл почне матюкатися словами, які загал не дуже добре розуміє — «антиген», «ІФА» і все таке. От і приходить людина до лабораторії в розпачі — що ж здавати, як обрати? І добре, якщо співробітники підкажуть, що робити. 

Що таке ця таємнича ПЛР? Якщо я скажу «полімеразно-ланцюгова реакція», то це навряд чи прояснить ситуацію для більшості читачів. Але ці три літери треба запам’ятати. Зараз я не буду розповідати, що саме роблять у лабораторії зі шматочками слизової, яку ретельно вишкрябали з вашого носа і рота старанні медсестри (не старанні просто ледь торкаються). Скажу коротко – ПЛР роблять для того, щоб впіймати вірус «на гарячому», а точніше - знайти сліди його злочину.  

 Пам’ятаєте історію про президента Білла Клінтона і Моніку Левінськи? Там ще фігурувало синє платтячко зі слідами пристрасті президента, яке Моніка зберігла для суду. Чому вона його зберігала? Тому що можна було порівняти сліди біологічної рідини на платті (скільки б її там не було, навіть крапля) зі зразком генетичного матеріалу конкретної людини. І сказати: ти диви – співпадає!  Отак і з ПЛР. 

Якщо спеціальним чином підготувати наші клітинки з горла та носа, можна знайти частки вірусу (РНК), які відповідають за розмноження. Це все одно що написати у нас на горлі «Тут був COVID». 

А чи свідчить позитивний результат ПЛР-тесту про те, що ви все ще продовжуєте заражати оточуючих? І так, і ні. Пам’ятаєте, плаття Моніки зберігалося довго, Клінтон той вже й забув про подію, а все одно за рештками генетичного матеріалу навіть через тривалий час можна було встановити – з ким саме був секс. Так і ПЛР свідчить: тут або є, або раніше був конкретно цей вірус. Але на відміну від плаття, наші клітинки не зберігають цю інформацію довго. 

Тож якщо ви здали ПЛР-тест та отримали позитивний результат, відрахували 5 днів від самого першого дня нездужання (а не отримання результатів ПЛР!) і вже не маєте жодних симптомів ковіду  – все, можна завершувати самоізоляцію та йти на роботу. 

Особливо пощастило щепленим від коронавірусу. Їм взагалі не потрібно ізолюватися після контакту з хворим, якщо вони не мають симптомів. Якщо симптоми з’являються – треба зробити той же ПЛР або швидкий експрес-тест на антиген. Це той самий ПЛР, але менш чутливий. Як тест на вагітність: дві стрічки – позитивний, одна – негативний. 

У наступному дописі поговоримо про щеплення і типи вакцин. Обіцяю не менш яскраві приклади! А поки запам’ятаймо про зв’язок між ПЛР тестуванням та синім платтячком Моніки Левінські. 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-