«Новий» омікрон в Україні: ще не «звичайний нежить», але протікає легше

«Новий» омікрон в Україні: ще не «звичайний нежить», але протікає легше

Укрінформ
В Україні фіксується підйом захворюваності на коронавірус. Що відомо про «свіжий» штам, чим і як лікуватися, з’ясовував Укрінформ

Ще наприкінці липня в Україні офіційно підтвердили, що до нас нарешті дійшов  новий різновид штаму омікрон. Спочатку, в країні, яка чинить героїчний спротив оскаженілому агресору, цифри наступної хвилі пандемії не вражали масовістю. Втім, на початку осені-2022 вони почали зростати. Не скажеш, що коронавірус так вже відволік українців від війни, але ми люди цивілізовані і зовсім не звертати увагу на хворобу нам не випадає.

«Ми поступово реєструємо все більші відносні показники по кількості хворих. Наприклад, за минулий тиждень це було 9,1 тис., зараз це 11,5 тис., у яких був діагностований COVID-19 і які захворіли, - сказав Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар в інтерв’ю Укрінформу 4 вересня.

Отже, що відомо наразі?

Відомо, що новий омікрон викликає менш важкий перебіг хвороби, ніж попередні штами, протікає досить м’яко, нагадуючи звичайні респіраторні інфекції, але водночас – ще більш заразний. Ми запитали у фахівців, чи означає це, що до коронавірусу вже можна ставитися, як до звичайного сезонного захворювання, на що так очікували й у нас, і в усьому світі? І яка ситуація зараз з COVID-19 в Україні?

Може, він і легший, але наслідки можуть бути тривалими

Анатолій Анчишкін, експерт УМЕС (Української медичної експертної спільноти) підтверджує, що летальність від COVID-19 наразі невисока порівняно з тим, що було в попередні хвилі пандемії. Й мало хто сприймає це захворювання серйозно. Люди втомилися від вірусу, хоча вірус не втомився від нас.

– Ті, хто каже: «Дивіться, почалася війна, зникнув і коронавірус», помиляються. Він нікуди не дівся, - каже Світлана Мельничук, лікар-терапевт Вишгородського центру первинної медико-санітарної допомоги Київської області. - Просто люди переключилися на інші проблеми, вони могли хворіти, але просто не зверталися до лікарів.

Анатолій Анчишкін нагадує, що в незалежності від того, якою формою коронавірусу перехворіла людина – легкою або важкою – наслідки можуть бути і довготривалими, і серйозними. Тому, що COVID-19 – це системне захворювання, яке здатне вразити будь-який орган, в залежності від того, де у людини «слабке місце» - чи то серце, мозок, нирки або легені.

– До того ж наслідки захворювання можуть проявитися не відразу, - підкреслює Світлана Мельничук. – Наприклад, бувають випадки, коли через пів року після коронавірусу людина раптом помічає болі й невпевненість при ходьбі. Так проявляється полінейропатія – захворювання, яке вражає периферичну нервову систему й найчастіше уражає нижні кінцівки. При чому це може статися й з літніми людьми, й з молодими.

Тобто ставитися до коронавірусу, як до звичайного респіраторного захворювання, на жаль, не випадає. 

Як проходитиме ця хвиля коронавірусу, поки не ясно, каже пан Анатолій. Як це не прикро, але плюс в тому, що багато школярів не навчатимуться офлайн, з іншого боку – в країні високий рівень внутрішньої міграції. Отже в інфекції будуть умови, щоб розгулятися.

Дистанціювання, провітрювання приміщень, маски – люди про все це забули не тільки у нашій країні, де йде війна. До речі, підкреслює фахівець, маски навряд чи допоможуть від нових варіантів омікрону – тут потрібні якісні респіратори.

– В Дніпрі, де я мешкаю, зараз нікого навіть в масках не побачиш, - говорить Анатолій Анчишкін.

Що стосується столиці, за нашими спостереженнями, люди потихеньку стали маски одягати. Скажімо, ще тиждень тому в метро не спостерігалося, здається, жодного пасажира в масці, а вже на цьому в вагонах з’являється потихеньку де троє, де - четверо.

Звичайно, більшість, якщо й перехворіє, то без усіляких наслідків і досить легко. Але людям із хронічними захворюваннями, з ослабленою імунною системою слід все ж поберегтися. Саме вони мають в першу чергу вакцинуватися, а противірусні препарати приймати з першого дня й, можливо, більш тривалий час, стверджує ряд медиків.

Гарна новина – від нового варіанту ковіду є дієвий препарат. І він безплатний

Тим часом кількість захворілих пацієнтів дійсно зростає, розповідає лікар-терапевт Світлана Мельничук:

– На тому тижні серед моїх пацієнтів було виявлено чотири людини з COVID-19, на цьому – вже семеро. В основному – це молоді люди, найстарший пацієнт на сьогодні у мене – 1955 року народження. У всіх – легкий або середній перебіг хвороби, випадків госпіталізацій саме серед моїх пацієнтів поки немає.

А от медичний директор Васильківського центру первинної медико-санітарної допомоги Київської області Катерина Лисенко каже, що серед пацієнтів медичного закладу вже є ті, кого довелося покласти з коронавірусом у стаціонар.

– Взагалі ми зараз набагато більше виявляємо хворих на ковід, ніж місяць тому – в день приблизно до десяти позитивних тестів. Хворіють усі – й літні, й діти, й люди активного віку. До речі, тепер ми робимо експрес-тести прямо під час прийому пацієнтів. Вони безплатні, як і противірусний препарат молнупіравір. І тестів, і ліків маємо в достатній кількості, отже хвилюватися, що їх на когось не вистачить, не варто.

Про те ж саме розповіла й лікарка з Вишгорода. Обидва медики стверджують, що молнупіравір вже встиг добре зарекомендувати себе в лікуванні короновірусу. Застосовують його під час середнього перебігу захворювання, щоб полегшити перебіг хвороби та зменшити ризик госпіталізації. А ось при легкому перебігу призначається симптоматична терапія, серед іншого – полоскання горла, промивання носа, вітаміни, достатній питний режим.

Якихось типових симптомів, за якими можна було б здогадатися, що людина захворіла саме на омікрон, немає. Це раніше зникнення нюху або зміна смакових відчуттів з великою ймовірністю вказувало на коронавірус. Головне, що нині  - це катаральні явища, тобто симптоми, які спостерігається при ураженні верхніх дихальних шляхів. А саме – нежить, біль у горлі, а якщо кашель, то поверховий. Нинішній вірус нижні дихальні шляхи, легені не вражає, а якщо це й трапляється, то - рідко. Тобто пневмоній, гострої дихальної недостатності майже не спостерігається, сатурація залишається в межах норми. І це не може не радувати, кажуть лікарі. Серед інших симптомів: висока температура  - 38 градусів і вище перші 3-4 дні, слабкість, головний біль, біль у м’язах. Загалом все дуже схоже на те, що було взимку і на початку весни, коли новий омікрон лише завітав до нас.

– До речі, пацієнти можуть скаржитися і на деяку зміну смакових відчуттів –  це трапляється при будь-якому респіраторному захворюванні, а коронавірус – саме респіраторне захворювання, - уточнює Світлана Мельничук.Деякі пацієнти розповідають про тимчасове зниження слуху – це можливо насправді - через набряк носоглотки. Взагалі коронавірус може проявлятися по різному. У мене буквально на днях була пацієнтка з діареєю, блювотою і високою температурою. Зробили їй тест на ковід, виявилося, що це таки не кишкова інфекція, а COVID-19.

Якщо людина вчасно звернулася за медичною допомогою, дотримується рекомендацій лікаря, а також провітрює приміщення, достатньо, але в міру  рухається, то за тиждень - максимум за 10 днів вона одужує.

Як довго це триватиме? Катерина Лисенко вважає, що зараз ми знаходимося десь на початку нової хвилі коронавірусу, і, за досвідом попередніх років, можна зробити висновок, що й вона приблизно за три місяці має минути.

Побережетеся перші кілька днів хвороби – уникнути госпіталізації реально

Десь в Телеграмі натрапила на інформацію від англійських медиків, що новим варіантом омікрону серед дітей найважче хворіє малеча приблизно до п’яти років – якраз в цій віковій групі спостерігається найбільш госпіталізацій.   

Катерина Савінова, генеральний директор Київської обласної дитячої лікарні, підтвердила, що зараз в лікарні перебувають здебільшого саме дітки до трьох років. А наприкінці зими та навесні, коли в Україні була в розпалі хвиля «першого» омікрону, в стаціонарі лікувалися теж здебільшого найменші діти, а також - підлітки. Інших зачепило чомусь менше. Загалом же тоді було більше пацієнтів – у лютому доходило до ста одночасно. Зараз, хоча кількість захворілих зростає, але ситуація поки набагато спокійніша: у липні було всього семеро пацієнтів, в серпні – тридцять. Стосовно перебігу хвороби, він суттєво не змінився порівняно з зимою. Це – висока температура, задуха, інтоксикація організму, яка проявляється у дітей слабкістю, сонливістю, дратівливістю, відмовою від їжі. Але всі діточки, дякувати Богові, виліковуються та виписуються з лікарні, каже фахівець.

Побережетеся перші кілька днів хвороби – уникнути госпіталізації реально
Побережетеся перші кілька днів хвороби – уникнути госпіталізації реально

А що в стаціонарі для дорослих? Наталія Матолінець, завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, розповіла, що попри те, що кількість хворих зараз справді зростає, важких серед них немає. Та й збільшення госпіталізацій абсолютно не критичне порівняно з минулими хвилями  COVID-19. В середньому хворих на коронавірус одночасно перебуває останнім часом в  лікарні від 40 до 70 пацієнтів. Наприклад, вчора поступило вісім пацієнтів, водночас - семеро виписалося. Влітку ж коронавірусні ліжка взагалі були порожніми.

Небагато зараз і пневмоній. Пацієнти в основному поступають із супутніми важкими патологіями. А саме - з перенесеними інфарктами, інсультами, онкологією. Чи ті, хто захворів на коронавірус, мали високу температуру і при цьому нічого не робили, тобто просто запустили хворобу. Багато невакцинованих або тих, хто вирішив чомусь обмежитися лише одним щепленням. А от пацієнтів з легеневою недостатністю, які потребують кисневої терапії - фактично немає.  В лікарні зараз перебувають здебільшого люди віком від 58 до 65 років. Хоча минулої доби привезли тих, кому і за 70, й 80 років, уточнює лікар.

– Дякувати Богові, це зовсім інший перебіг захворювання - з меншою загрозою для життя ніж при попередніх хвилях, - підсумовує Наталія Матолінець. - Але нехтувати здоров’ям все одно не можна. Якщо відчуваєте, що починається захворювання, піднялася температура - залишайтеся вдома пийте багато води, вживайте вітамінами й обов’язково зверніться до лікаря. Якщо побережете себе перші три дні - госпіталізації не буде потрібно!

Лікар каже, що не треба очікувати на нові вакцини, бустер потрібно робити якнайшвидше, щоб з найменшими втратами пережити й цю хвилю COVID-19.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-