Поради щодо користі рутинних справ

Поради щодо користі рутинних справ

Укрінформ
Чим більше у вашому житті передбачуваності в ці часи, тим краще 

Події великої війни для всіх українців є місяцями тривог, розпачу, напруги, страху, невдоволення, очікування, виснаження. Справитися із внутрішнім вигорянням Ольга Ларіна - коуч з особистої ефективності, мотивації та саморозвитку, комунікаційниця, старша викладачка Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича - пропонує за допомогою підтримуючих рутин.

“Що би не відбувалося навколо, хоча б 15 хвилин щодня треба знаходити на те, що вас врівноважує і підтримує”, - радить вона. І зауважує: відчувати різні емоції,  знаходитися в знесиленому стані - це нормально. 

Наводимо витримки з благодійного ефіру Ларіної - вона разом з однодумцями збирає гроші на придбання продуктових наборів для харків'ян, які наразі знаходяться в складних життєвих обставинах: пенсіонерів, багатодітних родин, інвалідів, маломобільних людей, які, на жаль, не можуть повністю самі себе забезпечити. 

Надважливий момент - вберегти себе 

Підтримуючі рутини - це про те, що ми можемо робити щодня для того, щоби бути в адекваті, триматися, справлятися, а значить - наближати нашу перемогу. 

Коли я повернулася додому в Київ після тимчасового від’їзду через бойові дії поблизу столиці, то почала складати особисто для себе список підтримуючих рутин. Тому що зараз у більшості випадків не працює все те, що було до війни, до чого кожен із нас звик, те, що було для нас щоденним, буденним. Ми живемо в постійному стресі, бо щодня є дуже сумні та страшні новини. Але нам треба рухатися вперед, - бо немає інших рук, окрім наших, і в Україні немає іншого бюджету, окрім грошей платників податків. Зараз нам потрібно триматися, працювати, сплачувати податки і допомагати відновлювати нашу країну, допомагати триматися тим, кому зараз страшніше і складніше, аніж нам, - за нас це ніхто не зробить. 

Є люди, які пішли в ЗСУ - честь їм, вдячність і шана велика. І ми маємо підтримувати їх своїми донейшинами. 

А є цивільні люди, які залишилися, які не поїхали з України, або які поїхали, але допомагають Україні. І ми маємо -  це надважливий момент - вберегти себе, свою психіку і свій ресурс. Бо якщо ми цього не зробимо -  ми лише збільшимо навантаження на людей, які потім допомагатимуть нам – зокрема, на лікарів. Тому, будь ласка, давайте триматися. 

Зона турбот і зона впливу

Я хочу згадати відому схему, яку наводить Стівен Кові у своїй книзі «Сім навичок високоефективних людей»: це зона турбот і зона впливу. Я коротенько розкажу для тих, хто можливо не в курсі, що це таке. Уявіть два кола: всередині маленьке коло і навкруги його - велике.  Маленьке коло – це коло впливу, це те, на що ви безпосередньо можете впливати. Воно, насправді, досить маленьке, тому що безпосередньо ви можете впливати на себе, на своє життя, на своє здоров`я - настільки, наскільки це можливо. Так, на свої думки, свій стан, свої відчуття, на те, куди ви інвестуєте  свою увагу, свої гроші, чим ви займаєтеся, на ваш будинок або на вашу квартиру, або на ваше подвір'я, -  на все це ви можете впливати. 

А широка зона турбот - те, що забирає нашу увагу, забирає наш ресурс, але ми не можемо безпосередньо на це впливати. Це такий широкий загал проблем, починаючи від екології та закінчуючи рівнем освіти.  І в класиці вважається, що міжнародна політика, якісь серйозні рішення - це теж те, на що не може впливати пересічна людина. Але ми з вами - українці, точно знаємо, що це не так. Тому що кожен з нас наразі робить все, що  може і що не може також робить, - щоб впливати на війну, щоб перемогти в цій війні. І кожен внесок важливий, кожна гривня важлива, кожна хвилина вашого часу важлива. Кожне зусилля важливе: і те, що ви задонатили на народний "Байрактар"; і те, що щодня фонд «Повернись живим» отримує мільйони донатів; і те, що ви перебрали свій старий одяг і сформували посилку для ВПО; і те, що ви відповідали на якісь питання, які побачили в інтернеті,  наприклад від внутрішньо переміщених осіб: як краще щось зробити. І ви порадили людині, ви витратили свій час, щось  роз`яснили. Це все важливо і це все впливає. 

Так, є речі, на які ми, на жаль, не впливаємо. Але ми впливаємо на наше сприйняття всього цього, на наш стан. Тому я дуже часто і багато пишу про те, що це нормально - відчувати різні емоції, нормально -  знаходитися в знесиленому стані. 

Волонтерство та благодійність - це дуже круто, це надважливо. Я взагалі вважаю, що люди, які  знаходять гроші та час допомагати іншим, - вони просто святі. 

Але як людина, яка займається благодійністю серйозно та системно вже 12 років, я точно знаю, що таке "синдром волонтера", що таке вигоряння навіть на найнеобхідніших, найчудовіших проектах. 

І саме тому нам треба зменшити вірогідність того, що весела і активна, сповнена ресурсу та ідей людина, яка щось робить-робить-робить, біжить-біжить-біжить, -  потім лягає і лежить.  От щоб не лежати -  нам вкрай  потрібні рутини.

Треба жити важливим, а не декларувати

Поясню. Є три прості причини, навіщо нам треба пророщувати та імплементувати щоденні рутини в своє життя. Перша причина - це те, що рутини зміцнюють ваші внутрішні опори, які базуються на ваших особистих цінностях, вони повинні мати якесь відображення у вашому житті. 

Тобто, наприклад, якщо ви кажете, що для вас одна з головних цінностей - це родина, то у вас має бути запланований час з родиною. Важливо не просто казати “для мене це важливо”. У вас має бути рутина: ви щодня спілкуєтеся зі своїми рідними телефоном, якщо вони в іншому місті; або ви обов'язково щодня на ніч читаєте казку дитині тощо. Це все рутини, які мають бути заплановані і які мають бути реалізовані щодня або якомога частіше. 

Або ви кажете: одна з моїх базових цінностей - це здоров`я. Чудово! Тоді у вас  має бути рутина займатися щодня фізичними навантаженнями - йогою, бігом або розтяжкою. Ще у вас має бути рутина готувати здорову їжу для себе і для родини; має бути рутина пити достатньо води. Якщо це все є, тоді ваша ключова цінність знаходить своє відображення у вашому житті. Тоді ви не просто декларуєте важливість чогось - ви живете тим, що для вас важливо. 

Якщо у вас одна з базових цінностей - розвиток: ви щодня читаєте літературу, займаєтеся мовами, спілкуєтеся в професійному середовищі тощо. 

Тут не буде зайвим сказати:  якщо у вас одна з базових цінностей - це вільна, незалежна і щаслива Україна, то ви щодня донатите на ЗСУ,  берете участь у зборах, поширюєте інформацію та всіма іншими способами допомагаєте нашій країні. 

Коли неможливо планувати довгостроково - важливий швидкий результат

Якщо застосовувати систему підтримуючих рутин - вони дають досить швидкий результат. Ви зробили зранку йогу -  і почуваєте себе краще, ніж якби ви цього не робили. Ви стушкували овочі -  у вас є здорова вечеря для вашої родини і ви почуваєтеся о’кей. Ви прибрали на полиці в шафі - і ви бачите, що у вас зараз там порядок. Ви задонатили на тепловізор - і настрій покращився, тобто, ви маєте швидкий результат. Це дуже важливо в умовах, коли все навкруги нестабільно, коли неможливо планувати довгостроково і неможливо знати, що буде завтра.

Нам вкрай потрібен оцей швидкий результат, бо інакше ми отримаємо фрустрацію, тому що робимо-робимо - і незрозуміло, що ми з цього отримаємо, коли буде результат. Фрустрація відбувається, тому що мозок і ми незадоволені тим, що маємо наразі.

Борщ як передбачуваний результат

Третій дуже важливий момент, коли ми живемо в обставинах непередбачуваності та відсутності перспектив і можливості планувати, - рутини дають нам відчуття передбачуваності. Адже ви розумієте:  якщо ви купили цибулю, буряк і моркву - то буде борщ, це передбачуваний результат. Можливо, він не буде через дві години, бо увімкнеться тривога і ви маєте йти в укриття, але він буде. Якщо ви купили собі якісь різнокольорові щіточки для того, щоб вимити кухню, - ви знаєте, яким буде результат, він передбачуваний для вас: у вас буде чиста плита, підлога і все навкруги. 

Якщо ви собі плануєте, а я дуже раджу планувати витрати на благодійність, - ви розумієте, що цього тижня можете зробити донейшенів на 500 грн, та  обираєте собі проекти, куди ви хочете задонатити. Це - передбачуваний результат. Чим більше у вашому житті передбачуваності саме в ці часи, тим краще. 

Прості задачі 

Важливо розуміти, що рутини мають бути простими.  Не варто, якщо ніколи не займалися бігом - відразу бігти 15 км. Коли ти ставиш собі завдання - "мені треба прибрати кухню" - це надвелика задача.  Навіть якщо ти підтримуєш чистоту і в тебе є клінер, робот-пилосос тощо, кожна господиня знає, що є багато всього, на що не вистачає часу, ресурсу, уваги. Треба розібрати якісь полиці, розібратися з крупами і запасами, перебрати склянки, ще щось - і тому прибирання кухні є величезною задачею, яка давить, не надихає, не наближає до результату і фурструє. 

Тому ви обираєте для себе шлях простих кроків, плануєте собі 15 хвилин на те, щоб  розібрати полиці саме в оцій шафі,  наприклад - “сьогодні я розбиратиму літній одяг”. Тобто, ви  виокремлюєте якусь задачу, включаєте собі таймер і займаєтеся нею 15 хвилин. Таймер пропищав - і ви закінчили, на якому б етапі не були, коли його почули.

І тоді ви не встигаєте сильно втомитися, але ви робите конкретний крок. Сьогодні - 15 хвилин, завтра - 15 хвилин, післязавтра - 15 хвилин - і через тиждень ви маєте інший вигляд кухні, інший вигляд шафи, інший вигляд свого помешкання. 

Наступний момент: рутини  мають надихати. А надихати вони можуть лише тоді, коли є тісний зв’язок між тими малесенькими кроками, що ви робите, і вашою великою, амбітною задачею, із вашими цінностями. Прибирання заради прибирання - "я маю підтримувати в чистоті те місце, де я живу" - це зрозуміло. Ми всі адекватні, дорослі, ми розуміємо, навіщо це треба. 

Але, якщо це ніяк взагалі не стосується того, що для вас важливо, краще заробити гроші і заплатити людині, яка це зробить за вас. Купити собі час за гроші й займатися упродовж цього часу тим, що важливо для вас.

Те ж саме стосується і оцих всіх нескінченних цілей: я хочу схуднути, я  хочу займатися бігом, воркаутом. Якщо це ніяк не резонує з тим, що всередині вас, - це не буде працювати. 

Не працюватиме намагання щось робити, тому що це стильно, модно, молодіжно, всі навкруги це роблять, або всі навкруги кажуть, що це важливо. 

Рутина має надихати

Для того, щоб рутина вас надихала, вона повинна мати для вас глибинний сенс. Вона має бути малесенькою частинкою великого пазлу, який складає вас як особистість: ваші цілі, задачі, мрії, цінності і таке інше. 

Повертаючись до прикладу з будинком. Надихати може рутина, якщо ваш особистий простір, ваш дім - це не просто місце, де ви живете. А тому, що це місце важливе для вас, бо там вам добре; місце, яке ви хочете зберегти; місце, яке допомагає вам переживати складні часи. Тобто, це місце займає простір у вашому серці. Тоді ви розумієте, навіщо його приводити до ладу, навіщо купувати свічки або ще щось, навіщо прибирати кухню. Це все має віддзеркалення великої мети. 

У чужому місті рутини ще потрібніші

Я вже казала, що рутини мають бути простими, вони мають надихати, наближати вашу велику амбітну ціль і знаходити відображення у ваших цінностях. І ще один момент - вони не мають бути штучно привнесені.

До слова, якщо комусь здається, що ця історія добре працює лише коли ви живете у себе вдома, - це не так. Я три з половиною місяці прожила в західній частині нашої чудової країни, у чудовому помешканні своїх друзів, і там все було не моє, бо я поїхала з маленькою спортивною сумкою. І там ці рутини були ще більш важливими, аніж вдома. Коли ви потрапили в чуже помешкання, в чуже місто в чужій країні, рутини ще потрібніші. 

Наприклад, ви прокидаєтесь і йдете приймати душ, якщо є у вас є така можливість. Згадайте, що в цьому процесі вам подобається найбільше, що для вас важливо? Хтось любить теплу воду, хтось гарячу, хтось контрастну, хтось полюбляє такий рушник, хтось інший, хтось такі аромати, хтось інші. 

Коли ми поїхали у Франківськ, то через декілька днів у мене з’явився великий рушник, тому що для мене важливо, щоб він був великий, щоб я могла замотатися, мені від цього комфортно і добре. От згадайте в будь-якій простій дії, що для вас важливо, приємно, що дає вам ресурс, рівновагу, баланс, комфорт і задоволення, і подумайте, як ви це можете імплементувати в своє щоденне буття. 

Я достеменно  знаю, що йога дає мені ресурс, і це один з найпростіших і найголовніших інструментів збереження рівноваги, що б не відбувалося навколо. Тому коли ми приїхали у Франківськ, я зрозуміла, що мені дуже потрібен килимок для йоги. Це не примха, це не якісь незрозумілі витрати. Це те, що є і має бути важливою частиною мого життя. І це стосується будь-якої дії. Тобто ця річ має бути природною для вас і  має давати вам ресурс. 

Коли ви складаєте список рутин, ви маєте думати не “що я маю робити”, а “що дає мені ресурс”, що допомагає зберігати внутрішню рівновагу. 

Поради інших - для інших

Будь ласка, коли ви складатимете свій список рутин, залиште осторонь чиїсь поради і думки про те, що “отак має бути”, “кожна людина має отак робити”. Не має. Ми зараз говоримо конкретно про вас, про те, що конкретно для вас несе в собі ресурс, дає вам рівновагу, дає вам баланс, допомагає вам триматися, приймати адекватні рішення і рухатися вперед. 

Для когось це - читання нон-фікшн.  Чудово!  Подумайте, як ви можете додати в свій день 10-15 хвилин читання. Коли це є в резонансі з вашим внутрішнім станом на тут і зараз, це дає просто перфектний результат.

Багато років тому я прочитала таку фразу, якщо у вас немає часу медитувати, ви якось неправильно живете. І безумовно, ця фраза не працює і не має працювати для всіх.  Бо одна людина медитує, інша молиться, третя щось пише, а ще інша  створює шедеври, малює…

Ми всі різні, Але ви маєте знаходити, що би не відбувалося навколо, хоча б 15 хвилин щодня на те, що вас врівноважує і підтримує, - це факт. 

І це я кажу в тому числі як людина, яка 10 днів прожила в підвалі і знаходила час на важливе для себе. 

Тому дозволю собі підсумувати оце все, що я сказала: коли ми говоримо про рутину, ми говоримо про те, що дає швидкий і передбачуваний результат, і про те, що взагалі додає передбачуваності у ваше життя, де б ви наразі не були. 

Планування витрачання ресурсу

Коли ви писатимете список рутин, важливо врахувати, що вони мають бути максимально природними для вас, простими.  Вони мають вас надихати і наближати велику амбітну ціль, резонувати з вашими цінностями. Безліч експертів кажуть, що це все, на жаль, надовго, що це все - марафон. 

І навіть, якщо війна скінчиться нашою перемогою незабаром, то процес відновлення країни - це роки вперед. І ми маємо планувати витрати свого ресурсу наскільки це можливо, а для цього  його треба звідкись брати, накопичувати і зберігати. Тому я й кажу, що рутини мають бути природними для вас. 

Якщо у вас зараз не лежить душа, щоб займатися йогою або бігати, або присідати, або медитувати, - не треба цього, не треба примушувати себе щось робити. Тому що це не буде для вас корисно, я вас запевняю. 

Бути турботливим до себе

Дуже важливий момент,  коли людина не в ресурсі. Тоді її взагалі все це дратує: якісь рутини, якісь списки, це все фруструє, це все не подобається, це все навіщо? Навіть от, якщо вона не в ресурсі, почне читати це - й одразу залишить. 

Якщо ви наразі виснажені, якщо ви не в ресурсі, якщо ви не в балансі, якщо ви в сильному стресі і переживанні, то ви просто маєте, по-перше, це усвідомлювати, в якому стані ви знаходитеся. По-друге, це для себе зафіксувати. По-третє, бути дуже обережним і турботливим до себе і дати собі час. І коли цей час на відновлення мине, от тоді ви сядете і напишете список тих рутин, які будуть щодня вас підтримувати і наближати вас і всіх нас до перемоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-