Володимир Козленко, засновник мережі шкіл SENSE
Освіта вимагає лідерства
PR 14.07.2022 09:56
Усе розпочалося багато років тому як експеримент не заради грошей, а заради отримання якісної освіти для своїх дітей. І цей проєкт вдався. Сьогодні свої двері відкриває Школа свідомого навчання SENSE - освітній заклад у Києві, який гарантує якісну освіту європейського зразка та вступ до міжнародних вишів. Про цілі та місії, завдання та мотивації, особливості організації навчального процесу під час війни, вчителів та учнів і сенси навчання розповідає Володимир Козленко, засновник мережі шкіл  SENSE

Ви  в освітньому бізнесі – 10 років. Ось на освітньому ринку з'являється школа SENSE. Як виникла ідея відкриття  цієї школи?

- Сьогодні існує думка, що  приватні школи - це тільки про гроші. Дуже хотілося зламати цей стереотип. Адже насправді  у приватній школі є сенс і він набагато більший ніж просто бізнес. Це своєрідна екосистема, яка мотивує та постійно розвивається. Вона працює не з точки зору маркетингу, а  з  боку сенсу та  пошуку інноваційних методів викладання, нових  цікавинок для дітей. У цій системі  вчителі  є своєрідним авангардом, маючи значно більші можливості, ніж вчителі в державних школах, і вони ведуть за собою всіх інших педагогів. Вони регулярно проходять підвищення кваліфікації, яке ґрунтується  на сучасних методиках,  академічних успіхах учнів, на різних новинках, а не, скажімо, на ефективному спілкуванні з клієнтами, як нащадків в сім'ї з великими можливостями.  Сьогодні дуже важливо зацікавити дитину новими дослідженнями і досягненнями, мотивувати братися весь час за складніші завдання та не боятися викликів. Пригадую особисту історію з дитинства. У мене - золота медаль у школі. У 7 класі, коли батьки переїжджали з міста в місто, я пішов в іншу школу і виявилося, що я краще знав англійську мову порівняно з іншими учнями. Вчитель говорив: "Вау, Володя, як добре ти знаєш англійську мову, ти - геній". Я ще вчив англійську місяць. А потім вчитель мене не питав, а я не виконував домашніх завдань. Учитель казав, що я і так все знаю.

У мене зникла мотивація щось робити, змагатися з іншими. Адже мене і так вважали генієм. Так я просидів до 11 класу, отримав п’ятірку з англійської мови і  був певен, що знаю цей предмет ідеально.

А коли  прийшов в університет, то не розумів, про що там говорили англійською мовою. Це  приклад мотивації. Ще один: коли мені було 7 чи 8 років, я випадково почув, як моя мама сказала добрій знайомій, що я мию посуд краще ніж будь-яка жінка. Коли зараз випадає необхідність мити посуд, то я його не просто  вимиваю, а ловлю себе на думці, що так не треба, адже є посудомийна машина. Є така мотивація, яка при правильному застосуванні дасть розуміння сенсу своєї діяльності, для чого ти це робиш і навіщо, чого ти хочеш досягнути, яку мету -  як у мене з англійською мовою, чи миттям посуду. Хотіти це робити і робити так, щоб в нікого не виникало питань в досконалості цієї дії. Аби був сенс.  Головний сенс для мене – це дитина, її академічні здобутки і  її розвиток,  а не розвиток  піару власника, або команди  самої школи як інституту. Разом з цим ми хочемо більше працювати над сенсом для вчителів та їх розвитком.

За будь-яким успіхом стоять люди.  Які вчителі школи SENSE?

- Це дуже вмотивовані люди, які знають, чого вони хочуть. Це люди, які поважають кожну маленьку особистість дитини.   Я можу  запросити викладати особу, яка не має педагогічної освіти, але у неї є дещо інше -  бажання бути вчителем.

У нашій мережі шкіл і у всьому, що ми розвиваємо,  є важлива місія підняття престижу професії вчителів. На сьогодні є стереотип, що вчитель - це людина, в якої  зіпсована нервова система через особливості її роботи. Крім цього,  вчитель отримує  низьку заробітну платню, не здатен собі нічого дозволити, не може вчитися сам, дуже виснажений і фактично деморалізований. На жаль, такий стереотип професії вчителя. Якщо це не змінити зараз, то  матимемо негативний прогноз розвитку далі. Ми хочемо докорінно змінити цю систему, надати їй сенс, для того, щоб був причинно-наслідковий зв’язок між тим, чому вчитель  приходить в професію, до чого він йде і яка має  вийти дитина зі школи.

Ми багато говоримо про  систему «діти-вчителі-батьки». Чого  навчатимуть дітей в SENSE? Якою має бути дитина, закінчивши школу?

- У системі, про яку ви згадали, важливе лідерство по відношенню до себе: від школи, від батьків та від самих дітей. Якісна освіта вимагає лідерства.

Якщо говорити про SENSE, то це школа, яка не просто вчить вчитися, а  допомагає дитині усвідомлювати навіщо їй пізнавати навколишній світ, свою культуру, традиції, допомагає знайти відповідь на основне питання: заради чого вона вчиться?

 Адже дитина, яка свідомо береться за складні завдання, знає, що вона стає краще підготовленою до майбутніх викликів та конкуренції.

Телефонує мені один з батьків і каже: «Мої хлопці ходять в 1 клас, але досі не вміють рахувати». Тобто, зараз дитині 6 років, вона закінчить школу через 12 років,  а в доросле життя піде через 15 років. Чи можемо ми зараз через призму власного досвіду спрогнозувати, яким буде світ через декілька років? Що повинні дати батьки дітям, які підуть в доросле життя через 15 років, - відверто зізнаюся,   не знаю. Ми можемо створити умови, які дозволять дітям не втратити інтерес до знань  та  життя. Ми можемо показати  сенс цих знань. Я  переконаний,  якщо навчити дітей любити процес отримання нових знань та навичок, вмінь, цікавості до світу, тоді зі школи вийдуть дійсно  вмотивовані діти, які знайдуть своє місце в житті.  Що стосується випадку, коли діти в 1-му класі не вміють рахувати. А можливо, через 15 років професія програміста, який вміє писати код, буде  монотонною і виконуватиметься машинами, тому що лідером процесу буде той, хто ставить завдання і  мету, а не той, хто  механічно виконує  рутинну роботу? Ще один приклад:  багато дітей мріють бути банкірами. Чому? Тому що PR викривлено представляє, що це дуже романтична та цікава професія. Коли якось дітям провели екскурсію в банку, вони сказали: там сидять  люди, які «не вилазять» зі своїх комп’ютерів. Мовляв, що тут цікавого? Дітям потрібно показувати реальний світ, без ілюзій, щоб вони знали, що їх чекає насправді. Тож у старшій школі ми плануємо стажування в реальному бізнесі, де діти зможуть «потестити» себе в ролі банкіра,  поставити питання практикам, щоб зрозуміти, чи є сенс обирати цю професію як наступний крок після закінчення школи.

- Чим особлива школа SENSE і краща від інших? 

- Чим молодша дитина, тим більше обирають батьки; чим старше,  тим більше цей вибір зміщується в сторону самої дитини. Люди дуже різні і критерії вибору також. Хтось має конкретний запит,  що потрібно, хтось тікає від проблем,  які виникли в іншій школі. Для одних важливий результат рівня знань, для інших - розкриття таланту і свобода вибору. Наша нова школа на ЖК «Рибальський» має концепцію STEM із поглибленим вивченням англійської мови. Ми звертаємо увагу на академічну успішність дітей, практичне застосування їх знань. Наші випускники будуть готові до навчання як у найкращих ВУЗах України, так і за кордоном, адже навчання багатьох предметів буде білінгвальним, а рівень володіння англійською у 8-му класі  досягатиме рівня В2. Отримання високих результатів  можливе через поділ класів на групи та використання сучасних методик та обладнання.

- Як працюватиме школа в умовах війни? З якими викликами доводиться через це стикатися?

- В умовах війни  важливо звернути увагу на наявність, відсутність активних бойових дій в конкретному місці, де знаходиться школа. Якщо  все буде спокійно, а регулятор-держава  не прийме рішення заборонити працювати, діти навчатимуться офлайн. У випадку заборон  - перейдемо на онлайн форму. Варто зазначити, що школа обладнана укриттям, в якому можуть одночасно перебувати всі учні школи на момент непередбачуваних обставин. Тож питанням безпеки ми приділяємо особливу увагу. Крім цього, навчаємо вчителів, готуємо технічні можливості, щоб навчальний процес був максимально ефективним. 

- Чи передбачені знижки під час навчання?   

- Якісна освіта завжди коштує дорого. Чим менше дітей в класі, чим більші загальні площі приміщень, кількість поділів класів на групи - тим ця вартість ще більше зростає. Якщо приватна школа дає пільгові місця, або суттєві знижки певним категоріям дітей, тим більше зростає фінансове навантаження на інших учнів. Мені здається, що соціальний обов’язок нашої школи – це фінансування ЗСУ та надання освітніх послуг викладачам державних шкіл. Це буде краще, ніж надання знижок батькам учня. При цьому на перший рік роботи школи, попри велику невизначеність, ми прийняли рішення надати усім знижку в розмірі 10% на наші освітні послуги.

 - Пане Володимире, на скільки добре обладнані з технічної точки зору класи? Які нововведення найближчим часом  плануєте робити в SENSE?

- Ми замовляємо найкращі меблі, які перевірені часом і досвідом в інших школах. Усі інновації, що відбуваються у світі, не проходять повз нас. Плануємо makerspace - у нас  для цього є приміщення, і ми додамо ще більше інноваційних інструментів і з робототехніки, і з лабораторних дослідів. А це все набуття практичного досвіду для дитини.

- За якою програмою навчатимуться в SENSE?

- Ми маємо ліцензію Міністерства освіти та науки України,  тож йдемо за програмою нової української школи, але при цьому її модернізуємо і посилюємо авторськими курсами та кращими міжнародними практиками. Як уже згадував, у SENSE є рівневий поділ на групи з фокусом на поступ та групову динаміку, інтегровані міждисциплінарні курси, білінгвальне навчання. Для старшої школи плануємо надати можливість учням отримати диплом міжнародного зразка.

- Чи враховується міжнародний досвід у навчальній програмі школи і як?

- Ми враховуємо міжнародний досвід та беремо те, чого не вистачає в навчальному плані. Проте ми маємо українську унікальну освітню програму, яку потрібно розвивати усім школам разом. Наприклад, у початковій школі викладати англійську будуть сертифіковані педагоги за пірсонівськими та кембриджськими підручниками; авторський білінгвальний курс Science - це поглиблений відповідник нашому «Я досліджую світ». Також запускаємо цілісний наскрізний курс робототехніки, а творчий потенціал розкриваємо на заняттях з технологій та дизайну. У базовій школі пропонуємо унікальний підхід до викладання літератури через її інтеграцію у прикладні курси української та англійської мов і мистецтва, інтегруємо завдання формату PISA, практичної та креативної математики в навчальні програми з основних предметів, в авторський курс з природничих наук беремо матеріали з прогресивних американських та канадських STEM-програм, що охоплює поглиблене вивчення біології, хімії, фізики, інжинірингу, технологій тощо.

- Поставте собі запитання, якого не вистачає в цьому інтерв’ю?

- Можливо, яким я бачу SENSE через 10-20 років.

Я бачу SENSE великою корпорацією, в яку входять дитячі садочки, школи, університет і дуже багато позашкільних форматів. Уявіть собі школу в ЖК, яка є ще й осередком людей, які проживають в цьому районі. Центром розвитку дітей  та спілкування мешканців  між собою, центром спортивних змагань, майстер-класів тощо. Мені   важливий в цьому процесі, як представнику освітнього пластеру, сенс розвитку дітей з батьками. Сьогодні я бачу дуже важливу проблему: діти на вихідних не знають, чим їм займатися, батьки не знають, як проводити час з дітьми. Коли я спілкуюся з батьками,  розумію, що вони мають власні інтереси, але, на жаль,  існують окремо від дітей. Тому батьки хочуть кудись прилаштувати дітей і займатися своїми справами. Я  мрію, що  SENSE через 10 років стане не лише потужним навчальним центром, а й місцем спілкування батьків та дітей. І мова йде не про приміщення, а про можливості дітей  і батьків  разом співпрацювати, співіснувати, відпочивати, розвиватися. Для цього потрібно багато зробити: побудувати і садочки, і школи, і  педагогічний університет - створити систему, яка буде розвиватися, коли  в цій системі не буде ні мене, ні людей, які сьогодні є членами команди. Це потрібно для того, щоб система рухалася далі. Я дуже хочу це зробити і сподіваюся, що команда поділяє моє бачення.

 Розмовляла Оксана Щирба

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-