Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Україна - кандидат на вступ до ЄС, але й, можливо, доктор у справі європейських цінностей

Україна - кандидат на вступ до ЄС, але й, можливо, доктор у справі європейських цінностей

Укрінформ
Якщо серйозно - то сьогодні сталася справді важлива подія

Водночас, як на мене, українці стають тверезішими щодо Європи. Європа - це вже не ельдорадо, яке є десь там, і в яке ми мріємо "вступити". Європа - це щось всередині нас. Більше того: Європа - це те, що великою мірою існує в нас і завдяки нам. Це цінність гідності. І зараз все частіше українці показують іншим європейцям приклад гідності. Гідність - це те, що не має ціни. Що не продається і не обмінюється.

У чомусь ми є учнями, у чомусь ми є вчителями. Так, ми прагнемо до великої європейської цивілізації, але певною мірою саме у нас вона зараз відроджується. Народжується заново.

Французький філософ Ремі Браг вважав, що головна риса європейської ідеї - це "ексцентричність". У сенсі постійного виведення центру назовні, за межі усталеної географії. Тобто Європа постійно набуває здатність віднаходити себе в іншій географії. В чомусь продовжуючи первісну ідею, а в чомусь її народжуючи наново. Так європейська ідея йшла від греків до римлян, від римлян до германців, від германців до слов'ян і тд.

Україна - кандидат на вступ до ЄС, але й можливо доктор у справі європейських цінностей. У старому значенні слова "доктор" - той, хто навчає. Хто є носієм досвіду. Хто здатен продовжити традицію.

Володимир Єрмоленко

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-