Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як зберегти зір під час війни

Як зберегти зір під час війни

Укрінформ
З початком повномасштабного вторгнення рф до України багато людей змушені були тривалий час перебувати у бомбосховищах, укриттях, підвалах, малоосвітлених приміщеннях.

До того ж через війну українці намагаються максимально стежити за новинами, постійно користуючись мобільними телефонами, планшетами тощо. Діти також занадто багато часу проводять з гаджетами, так вони відволікаються, дивлячись мультфільми та граючись у ігри.

Водночас багато хто з українців продовжує працювати дистанційно. Значна кількість робочих зустрічей  у відносно спокійних регіонах нашої країни за відповідних технічних  можливостей відбуваються онлайн.

Регулярне користування гаджетами особливо на близькій відстані виснажує зоровий апарат. Коли очі сильно втомлюються, може виникнути так званий синдром «сухого» ока, який проявляється частим почервонінням очей, сльозотечею, відчуттям свербіння, чутливістю до світла тощо.

Про порушення зору ще може свідчити:

-          неможливість сфокусуватися на певному предметі;

-          розмитість країв предмета;

-          відчуття печіння у очах.

Якщо ви помітили такі неприємні симптоми, то за першої ж можливості зверніться за консультацією до лікаря-офтальмолога. Незначна, на перший погляд, зміна зору у подальшому може призвести до розвитку низки захворювань очей.

Водночас значне навантаження на зір має і положення, в якому людина користується своїм телефоном, планшетом, зокрема, лежачи або напівлежачи. Ця багатьма улюблена звичка негативно впливає на кровообіг у шийному відділі та відповідно на очі.

Під час війни на здоров’ї очей позначається і хронічний стрес, втома, порушення сну та багато інших факторів.

Якщо ви носите окуляри або користуєтеся контактними лінзами на час війни варто:

-   подбати про їх запас, хоча б одну, а краще мати кілька пар. Особливо це стосується людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або тих, де точаться бойові дії;

-     слідкувати, щоб окуляри завжди були під рукою у відповідному футлярі;

-    з гігієнічних міркувань користувачам контактних лінз краще на час війни перейти на окуляри;

-   якщо ви загубили окуляри/лінзи та не знаєте, де їх можна замовити, зверніться до офтальмолога, який точно знає, де їх можна замовити у конкретному регіоні.

Як знизити шкоду гаджетів для очей:

-     спробуйте слухати новини у форматі аудіо, подкастів. Відкладіть пристрій подалі від себе та  в цей час займатеся іншими справами;

- контролюйте відстань між очима та пристроєм, не тримайте його біля обличчя. Найбільш безпечною вважається дистанція від 45 см;

-   оберіть комфортний для вас рівень контрастності та яскравості екрану пристрою;

-  намагайтеся щонайменше кілька годин перед сном не користуватися гаджетом, особливо у темряві;

-   не допускайте перенапруги очей.  Найпростіше – переключати зір на найдальшу від вас точку. Спробуйте скористатися правилом «20–20–20», яке придумав американський оптометрист.

Отже, кожні 20 хвилин робити 20-секундну перерву від перегляду екрану, під час якої необхідно дивитися вдалечінь.

Інший варіант – кожні 20 хвилин заплющувати очі на 20 секунд, і не намагатися виконувати такі вправи регулярно. Це сприятиме розслабленню очних м'язів.

- не забувайте про фізичну активність, позитивно на зір впливатимуть навіть нетривалі прогулянки на свіжому повітрі;

- спробуйте грати у бадмінтон або настільний теніс. Ці динамічні ігри є дуже корисними для зору – своєрідна гімнастика для очей, яка дозволяє розвантажити зоровий апарат; 

- регулярно відвідуйте офтальмолога, адже багато захворювань очей можуть починатися безсимптомно.

Бережіть себе та своє здоров’я!

Володимир Мельник, Голова Спілки українських офтальмохірургів, головний лікар ТОВ «Клініка Візіобуд-Плюс

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-