Під час переходу до ПЦУ громади зберігають традиції, а клірики - посади

Під час переходу до ПЦУ громади зберігають традиції, а клірики - посади

Заява
Укрінформ
Громади при переході до складу Православної церкви України зберігають свої традиції, можуть обирати мову богослужіння, настоятелі й клірики залишаються на своїх посадах.

Про це йдеться у заяві Священного Синоду ПЦУ, повідомляє Укрінформ.

«Громади, які долучаються до ПЦУ, зберігають і будуть зберігати свої традиції, можуть вільно обирати мову звершення богослужіння. Настоятелі та клірики, які підтримують рішення своїх громад – залишатимуться на своїх посадах. Те саме стосується й ієрархів МП в Україні, коли вони бажатимуть виконати канонічний обов’язок та послідувати визначеному в Томосі про автокефалію церковному порядку», - заявили в ПЦУ.

Водночас наголошується, що зміна громадами МП в Україні своєї юрисдикції є «не плід міфічного «розпалювання ворожнечі», а цілком об’єктивний процес, основа якого – усвідомлене волевиявлення колишніх парафіян і духовенства МП.

Зазначається, що соціологічні дослідження ще в березні зафіксували зменшення числа прихильників МП в Україні на 3/4 порівняно з лютим цього року – з 15% до 4% від усіх опитаних.

Синод ПЦУ закликав отців та парафіян, хто поки що залишається в юрисдикції МП в Україні, але розуміє справжні причини російської агресії та відкидає служіння «русскому миру», до єдності, наголошуючи, що жодні клятви та зобов’язання перед московським патріархатом не мають в Україні жодної канонічної сили, бо саме існування юрисдикції РПЦ в нашій державі – «канонічна аномалія та порушення умов Томосу про автокефалію».

Читайте також: У ПЦУ відповіли «московському патріархату», що назвав Томос «причиною» вторгнення рф

«Православна церква України є дійсно відкритою для всіх. Ми не маємо наміру чи бажання зосереджуватися на суперечках минулого, але хочемо разом з вами творити майбутнє єдиної помісної української Православної церкви. Канонічної альтернативи єднанню православних в лоні ПЦУ – не існує, що підтверджує і Томос про автокефалію, однак форма такого єднання може бути різна, що було раніше встановлено і рішенням нашого Синоду», - йдеться в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, синод УПЦ МП звернувся 12 травня до Президента Володимира Зеленського, заявивши про спроби заборонити діяльність церкви, а також про те, що одним із приводів воєнного вторгнення росії в Україну нібито стала політика попереднього президента Петра Порошенка й отримання Томосу про автокефалію ПЦУ.

У Державній службі з етнополітики та свободи совісті розцінили заяву УПЦ МП як таку, яка ображає почуття вірян та виправдовує війну рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-