Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Важлива перемога на інформаційному фронті

Важлива перемога на інформаційному фронті

Укрінформ
Важлива перемога на інформаційному фронті: щойно Європейський Альянс Новинних Агентств (EANA) призупинив членство в Альянсі російського інформагентства ТАСС

Правління Альянсу прийняло це рішення після введення урядом Росії (Роскомнагляд) обмежень, що практично накладають заборону на об'єктивне висвітлення повномасштабної війни РФ проти України. Правління EANA вважає, що ТАСС не зможе давати "неупереджені новини", як цього вимагає статут та місія EANA.

Чи могло бути рішення Альянсу радикальнішим - чому відразу не виключити ТАСС? Тим більше, що напередодні польське агентстао РАР, Укрінформ та інші виступили за виключення. Потрібне було бездоганне процедурне рішення, тому правління одноголосно і вирішило призупинити членство, доки Генеральна Асамблея не вирішить, відповідно до Статуту, чи слід виключити ТАСС.

Для Альянсу це потужний прецедент. Укрінформ, зокрема, в своєму обгрунтуванні послався на те, що можна довго говорити про те, що необхідно дотримуватися «стандартів» висвітлення позицій двох сторін, тоді як одна з них є агресором і вторглася на чужу територію, і обстрілює з неба і землі мирні українські міста. Можна довго посилатися на те, що треба розмежовувати бізнес інформагентств і політику. Можна враховувати, що всіма силами ТАСС намагається хоч якось зберігати пристойність, не опускаючись до рівня тих ярих російських медіа, якими є РИА Новости чи RT. Але в певний момент потрібні однозначні кроки та рішення.

Дякуємо президенту PAP Войтеку Сурмачу за те, що він виступив з ініціативою і зробив це раніше за нас - за висвітленням у нас просто не було часу і змоги зробити це самим. Ми працюємо або в укриттях, або у своїх оселях з виключеним світлом, щоб не бути мишенню для обстрілів. Бойові дії тривають, у чий будинок потраплять російські снаряди в цю ніч чи завтра - ніхто не знає. Тож дуже важливо, що наші європейські колеги розуміють, що відбувається, і попри складність процедур приймають адеватні ситуації рішення.

Олександр Харченко 

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-