Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Фронт боротьби за Україну – це і фронт за утвердження української мови

Фронт боротьби за Україну – це і фронт за утвердження української мови

Укрінформ
Влучно сказано: чия мова – того і держава

Відколи набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, в країні відкрито ще один дуже важливий гуманітарний фронт – рішучу боротьбу за самоідентичність української нації. Треба віддати належне громадянському суспільству, яке, поступово перейшовши на українську, навчаючи інших чи популяризуючи кращі надбання культури, значно сприяє збільшенню застосування державної мови в усіх сферах життя.

Завдяки старанням світового українства рідну мову чутно скрізь. Саме українською лунають наші звернення до лідерів країн світу про підтримку України. Саме українською перші особи планети висловлюють нам, українцям, слова подяки за проявлений героїзм і стійкість в умовах можливої ескалації з боку РФ. Тож і в Україні української як мови єднання українців всього світу повинно стати якнайбільше.

Безперечно, захист мови як основи конституційного ладу суттєво утверджує нашу суб’єктність як нації, яка навчилась боротися проти ворога та відстоювати свої інтереси. Для дієвої імплементації державної мовної політики, яку варто розцінювати як безпекову складову в умовах реальних загроз, негайно має бути затверджена Державна програма сприяння опануванню державної мови з відповідними стратегічними цілями, пріоритетними завданнями та найближчими результатами. В тих областях, де аналогічні програми є, значно поліпшилася ситуація з вивченням державної мови, її поширенням і застосуванням в різних сферах. Особливо важливо, щоб такі ціннісно необхідні документи були і в громадах низки прикордонних областей України. Свідомий державницький акцент, підкріплений регіональною мовною стратегією, – потужна зброя, на яку так давно чекають як на півдні та сході, так і в решті регіонів країни.

Хоч як би нас лякали самопроголошені диктатори, сьогодні українська мова, як і в роки її заборон і переслідувань інтелігенції, часи репресій, "розстріляного відродження" і голодоморів, тотального зросійщення і лінгвоциду, залишається справжнім маркером національної гідності, свободи і самоповаги. Влучно сказано: чия мова – того і держава. Тому свідомий перехід кожного небайдужого та спілкування українською, вимога розмовляти з вами державною, дієвий захист інформаційного поля, актуальні раптівки в соцмережах та мовна пропаганда, дієва популяризація і всебічний розвиток мови – це та ж сама оборона національних інтересів, протидія агресії та колаборантству, відстоювання та боротьба за нашу з вами Незалежність.

Сьогодні від кожного з нас, наших вірних друзів і гідних партнерів по всьому світу залежить майбутнє України.

Доля мовного фронту, яким утверджується Україна, в наших руках.

Спілкуймося українською!
Захищаймо українське!
Перемагаймо!

Тарас Кремінь

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-