Помер ексголова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирєв

Помер ексголова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирєв

Укрінформ
На Київщині на 85-му році життя помер український правозахисник та громадський діяч Микола Козирєв.

Як повідомили виданню ZMINA рідні правозахисника, він помер 21 лютого, передає Укрінформ.

Більша частина громадської діяльності Козирєва була пов’язана з Луганщиною.

У 1997 році в Луганську була створена організація "Громадський комітет захисту конституційних прав та свобод громадян", засновником та беззмінним керівником якого Козирєв був протягом 25 років. Комітет входив до Української Гельсінської групи з прав людини, правління якої правозахисник очолював із 2013 до 2016 року.

"Ми всі знали цю людину як палкого борця за справедливість і права людини. Правозахисник, філософ, інтелігент, вірний товариш і непересічна особистість. Микола Кузьмич був украй цікавим співрозмовником, його думки вражали, з одного боку, неординарністю, з іншого боку, влучністю", – написала УГСПЛ на своїй Фейсбук-сторінці.

В організації розповіли, що Козирєв народився в Білорусі, невдовзі його батько загинув на радянсько-фінській війні. Дитинство припало на часи Другої світової війни, з усіма її незгодами, голодом.

Першу професійну освіту Козирєв здобув у гірничому технікумі Красного Луча Луганської області. Протягом п’яти років працював гірничим майстром на вугільній шахті.

Пізніше закінчив філософський факультет Ростовського університету і вже на початку своєї кар’єри висловив незгоду з догмами комуністичної ідеології, через що на довгі роки опинився в немилості радянської влади. А після розстрілу шахтарів у Новочеркаську в 1962 році він розклеював антирадянські листівки на будівлі КДБ.

У ранні роки професійної діяльності Козирєв опікувався психологічною та соціальною реабілітацією неповнолітніх правопорушників.

Під час перебудови був обраний депутатом останнього скликання Верховної Ради СРСР. Після розпаду СРСР активно вів правозахисну діяльність в Україні.

Події 2014 року змусили Козирєва виїхати з рідного Луганська, а до його діяльності додався захист прав вимушених переселенців. Останнім часом жив і працював у Вишгороді на Київщині.

Прощання з Козирєвим відбудеться у Вишгороді 23 лютого. Поховають його в Білорусі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-