На станції «Академік Вернадський» зафіксували рекордні +12,7°

На станції «Академік Вернадський» зафіксували рекордні +12,7°

Укрінформ
Цього тижня на станції «Академік Вернадський» був зареєстрований температурний рекорд + 12,7 С°.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

«Попередній рекорд був зафіксований 1985 року, і він становив +11,7 С°», - зазначив метеоролог 26-ї УАЕ Олександр Надточій. Водночас, за його словами, аномальні температури були відзначені й на інших антарктичних станціях на острові Кінг Джордж, що розташований північніше «Вернадського».

Науковці пов'язують таке різке потепління з явищем «атмосферної ріки», посиленим ефектом «гірського фену».

Атмосферна ріка - це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко перенесла теплі маси повітря та вологи з тропіків в Антарктиду.

Ефект «гірського фену» - це сильний теплий вітер з гір. У той час, коли на станції «Академік Вернадський» був зареєстрований температурний рекорд, сила вітру була досить висока - 27,9 м/c. Причиною розвитку цього ефекту є утворення опадів над горами (від чого повітря втрачає вологу і нагрівається). Оскільки внаслідок посилення глобального потепління очікується збільшення кількості опадів в полярних районах, то і інтенсивність фенів надалі посилюватиметься.

Читайте також: Українські полярники проведуть онлайн-екскурсію станцією «Академік Вернадський»

«Такі температурні рекорди насторожують, адже вони є одним зі свідчень зміни клімату. Нагадуємо, що в грудні на нашій станції був зафіксований інший рекорд - висота снігового покриву сягнула 3 м», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Склад української антарктичної експедиції збільшили через кліматичні зміни

Як повідомляв Укрінформ, у лютому на українську антарктичну наукову станцію «Академік Вернадський» вирушив ще один загін сезонної експедиції, який складається з 11 спеціалістів: 7 вчених і 4 інженерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-