Темпи поширення Омікрону серед дітей прирівнюються до кору – педіатр

Темпи поширення Омікрону серед дітей прирівнюються до кору – педіатр

Укрінформ
Темпи поширення штаму коронавірусу Омікрон та його заразність серед дітей можна прирівняти до кору.

Про це в ефірі Першого Подільського розповіла доцент, кандидат медичних наук, педіатр Марина Мургіна, передає Укрінформ.

«Не зовсім правильно говорити, що попередні хвилі не зачепили дітей, оскільки вони хворіли. Коли ми мали справу із британським штамом і Дельтою, у дітей набагато частіше спостерігалося таке ускладнення, як мультисистемний запальний синдром, який був досить важким ускладненням ковіду і давав тривалий перебіг і важкий стан. При Омікроні у дітей цього ускладнення ми практично не бачимо. Тоді дітей хворіло менше, але важче. Зараз поширеність і заразність Омікрону прирівнюється до кору. Діти контактували у дитячих садках та школах, після чого маємо таке швидке і масове розповсюдження. За останній тиждень приріст хворих дітей зменшився за рахунок введення дистанційного навчання», – зауважила Мургіна.

За її словами, якщо на початку пандемії частка дітей серед усіх хворих становила до 7%, то за січень-початок лютого цей показник збільшився до 13%.

Читайте також: На Львівщині штам Омікрон стрімко витісняє Дельту

Педіатр, дитячий гематолог Олександр Брухнов додав, що зазвичай штам Омікрон характеризується різким початком. Серед трьох основних його симптомів у дітей – різке підвищення температури, нежить або закладеність носа, так зване сухе горло, коли воно першить і пече, а в маленьких дітей від цього погіршується апетит. Лікар наголошує, що упродовж першої-другої доби інфікування у дітей погано збивається температура, але всі симптоми цього штаму швидкоплинні.

Педіатр зазначив, що зазвичай діти мають мінімальні наслідки від COVID-19. Утім Омікрон – новий штам, ця хвиля пандемії не достатньо добре досліджена, тому говорити про її наслідки поки недоцільно. Для порівняння при штамі Дельта у маленьких дітей наслідки хвороби тривали 1-2 тижні, а у підлітків після коронавірусу були проблеми, як у дорослих, слабкість, підвищена втома, порушення сну.

Читайте також: Бустерна доза COVID-вакцини на 68% захищає від Омікрону

На Хмельниччині для госпіталізації дітей з COVID-19 розгорнули 322 ліжка, з яких наразі заповнені 38%.

В області з початку пандемії лабораторно підтверджено 183 691 випадок COVID-19, з яких 2 093 – за минулу добу, 151 809 людей одужали, 3 548 – померли.

Як повідомляв Укрінформ, за весь час пандемії в Україні захворіло 4 380 047 осіб; одужало – 3 713 348 осіб летальних випадків – 101887; проведено ПЛР-тестувань – 18 758 148.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-