Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Спроба зриву виборів у Могилянці – символі обох Майданів – теж ''гібридна війна''

Спроба зриву виборів у Могилянці – символі обох Майданів – теж ''гібридна війна''

Укрінформ
Під час другого туру виборів Президента Могилянки "27 січня 2022 року орієнтовно о 13.30 невідомі особи (11 чоловіків чітко зафіксовані на 5 відеокамерах) намагалися зірвати голосування: викрали одну скриньку з бюлетенями і влили зелену рідину в іншу. 

Поліція оперативно приїхала, склала протокол, а згодом патрульні поліцейські знайшли і повернули викрадену скриньку, яка на щастя, не були пошкоджена" (це витяг з поста Володимира Венгера, голови Виборчої комісії з виборів президента Могилянки, правника і доцента НаУКМА ).

Очевидці кажуть, що нападники не були схожі на тітушок – виправка, чітка координація, несподіваність нападу – наводять на інші думки (але це версія). Тож хтось, хто хоче зірвати вибори, радше, перебуває за межами Академії (є підозри, хто це може бути...) .

Неприховна, силова спроба зриву виборів – це спроба залишити в цей складний час Могилянку без обраного лідера, можливість ззовні призначити когось в статусі в.о., атака на проукракраїнський виш, академічні свободи та доброчесність, на його незалежність від зовнішнього політичного тиску, це додаткові можливості рейдерського захоплення приміщень в центрі Києва. Це спроба дискредитації Могилянки як символу вільнолюбства, обох Майданів – тож це цілком може розглядатися як елемент "гібридної війни". І чи хтось хоче цьому справді готовий підіграти? Це дуже ризикована гра, бо Могилянка та її колектив завжди були готові до рішучіх дій і запалювали загальноукраїнські протесті проти фальсифікацій влади на виборах 2004 року, і проти зриву владою угоди з ЄС восени 2013 р.

На щастя, вчора під час виборів могилянцям вдалося перешкодити спробам їх зриву. Знову цитую голову Виборчої комісії, правника В. Венгера:

"Голосування на дільниці НЕ зупинялося і було проведено з дотриманням усіх вимог закону та інших нормативних актів. Під час підрахунку голосів Виборча комісія колегіально прийняла рішення оглядати, відкривати скриньки та підраховувати бюлетені по кожній скриньці окремо. ВСІ скриньки та ВСІ бюлетені було визнано належними та такими, що можуть бути врахованими для встановлення результатів виборів.

На викраденій скриньці було окремо і додатково перевірено цілісність пломб і самої скриньки – все було цілим і опечатано коректно. Був невеличкий скол (дірка від падіння, напевно) через який непошкодивши аркуші бюлетені не можна було витягнути чи докинути бюлетень. ВСІ бюлетені було додатково оглянуто (кожен окремо), дійсність підписів та печатки на ВСІХ бюлетенях визнано і Виборчою комісією, одноголосно прийнято колегіальне рішення ці бюлетені врахувати (кількість виданих бюлетенів і бюлетенів в скриньках співпали. – О.Г.).

Всі ці процедури відбувалися за присутності спостерігачів та обох кандидатів. ОБОЄ кандидатів та їх спостерігачі, а також представник Міністерства освіти і науки підтримали такі рішення та процедури. Також здійснювався відеозапис...

...Хочу додатково наголосити, що навіть без врахування результатів викраденої скриньки (тобто в двох основних) безсумнівними є 351 бюлетень, з них: Гуменна О.В.- 151, Квіт С.М.- 184, не підтримую жодного кандидата – 16, недійсних -0.

(Скринька N3 виявлено 94 бюлетені: Гуменна О.В.- 40, Квіт С.М.- 51, не підтримую жодного кандидата – 2, недійсний – 1. – О.Г).

Тобто, врахування чи неврахування третьої скриньки не впливає на результат.

Вибори, відповідно до частини третьої статті 42 Закону України "Про вищу освіту" відбулися. Це було визнано одноголосно рішенням Виборчої комісії, підтримано обома кандидатами та їх спостерігачами. Протокол з результатами крім членів комісії підписали Гуменна О.В. та Квіт С.М.

Обоє кандидатів визнали проведення виборів і підрахунок голосів чесним і належним! Дякую обом кандидатам за чесну позицію! (Я особисто теж дякую п. Гуменній за її гідну позицію, яка заслуговує на повагу. – О.Г.)

Тепер Міністерство освіти і науки має укласти контракт з обраним Президентом Національного університету "Києво-Могилянська академія".

І від себе додам, що ми побачимо, хто підтримує закон, чесні вибори і академічну незалежність, а хто веде на наступ на проукраїнський виш!

Олексій Гарань

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-