«Фантомні» патрулі завтра з’являться на дорогах України

«Фантомні» патрулі завтра з’являться на дорогах України

Фото
Укрінформ
На українських дорогах так звані автомобілі - «фантоми» з’являться вже з вівторка.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці поінформував перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

«Фантомні» патрулі на дорогах України — go, go, go. Завтра зранку, о 8:00, автомобілі фантом («PHANTOM») виїжджають на повноцінне патрулювання. Наразі це автомобіль Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків поліції. Зрозуміло, що надалі марки та моделі авто не називатимемо відкрито, бо це суперечить концепції використання таких комплексів», - написав він.

Білошицький зазначив, що такий спецавтомобіль сертифікований за модулями «В» та «F» і унормований з усіма вимогам ДСТУ-8809:2018 Національного стандарту України та здатний до фіксації порушень ПДР.

Читайте також: Поліція затримала підозрюваного у крадіжці грошей з сейфу в львівському суді

Він розповів, що ці авто оснащені системами контролю швидкості рухомих транспортних засобів, які надають змогу проводити вимірювання швидкості, як під час руху самого «фантому», так і коли «фантом» стоїть у певному місці.

«Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків з подальшою перевіркою у базах даних. Після чого метадані із відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка відповідні метадані опрацьовує та автоматично формує постанови про адміністративні правопорушення», - зазначив правоохоронець.

До відповідальності, в такому випадку, притягується власник авто або належний користувач, уточнив він.

За його словами, майже всі правопорушення швидкісного режиму будуть фіксуватися у автоматичному режимі без зупинки транспортного засобу порушника.

Читайте також: Порушників на дорогах «ловитимуть» автомобілі-фантоми

Окремо він повідомив, що фіксація правопорушень може бути не в автоматичному режимі.

«Не в автоматичному режимі фіксація порушень ПДР здійснюватиметься спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер, якими оснащений автомобіль. Вони мають здатність фіксувати порушення ПДР, що відбуваються попереду та позаду службового авто», - поінформував Білошицький.

Він зазначив, що, як правило, це буде відбуватися досить рідко і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень ПДР, які будуть помічати інспектори під час патрулювання «фантому», наприклад, - проїзд на червоне світло чи перетин подвійної суцільної, де це дійсно могло призвести до надсерйозних наслідків.

Розповідаючи про те, як буде відбуватися притягнення до відповідальності таких водіїв, він уточнив, що у «фантомі» патрулюють інспектори, і що вони, у такому разі, відповідно до вимог статті 35 ЗУ «Про Національну поліцію», будуть зупиняти авто порушників та розглядати справи про адмінправопорушення.

Читайте також: На трасі Київ-Чоп сталася ДТП, є постраждалі

«Притягуватись до відповідальності в такому випадку будуть водії авто, яких зупинили», - зазначив поліцейський.

У свою чергу у пресслужбі Міністерства внутрішніх справ поінформували, що наразі чотири спецавтомобілі-«фантоми» готові до використання в практичній діяльності патрульної поліції для здійснення фіксації порушень ПДР.

«Цього року заплановано закупівлю 30 таких спецавтомобілів, а 2023 року — 110», - зазначили у міністерстві.

Як повідомлялося, 8 вересня 2020 року Білошицький поінформував, що у поліції планують впровадження «фантомних патрулів» на дорогах.

16 лютого 2021 року Білошицький заявив, що автомобілі «Фантом» можуть фіксувати порушення на дорогах за напрямком руху цього авто і у зустрічному.

23 січня 2022 року глава МВС Денис Монастирський заявив, що в Україні вже із цього тижня на дорогах з’являться так звані автомобілі - «фантоми» - авто без видимих розпізнавальних знаків, які можуть вимірювати швидкість руху інших транспортних засобів безпосередньо у русі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-