Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Подарунок на повноліття

Подарунок на повноліття

Укрінформ
Кожна українська дитина матиме «економічний паспорт» – і отримає 600 тис грн на 18-річчя. Але є одна важлива умова.

Коли я закінчувала школу, мої батьки, як і інші в той час, отримували невеликі заробітки. Тому, коли поступила до університету, вони поставили перед вибором: до 1 вересня зможемо купити тобі лише одну нову річ. Для мене це означало, що слід обирати або між платтям, в якому ходити на заняття, або ж між модними той час легінсами (в яких можна ходити на дискотеку). Вибрати і те, і те одночасно? Про таке навіть не йшлося. 

На початку 90-х перед українцями стояло питання виживання, а не моди. Внески в Сбєрбанку СРСР згоріли. Накопичити нові запаси було нереально: 10-15 доларів вважалися непоганою місячною зарплатою, але часто зарплату взагалі не платили.

Отримати на 18-річчя від держави 20 тисяч доларів? Про таке тоді навіть не мріяли. Чесно кажучи, не мріють і зараз. Так, в Об’єднаних Арабських Еміратах щось подібне працює – але ж там нафта, можуть собі дозволити.

Тим не менш, скоро мрія стане реальністю. В Україні буде створено Фонд майбутніх поколінь, куди держава перераховуватиме частину рентних платежів за користування надрами. Кожна дитина, народжена з 1 січня 2019 року, матиме у Фонді свій персональний накопичувальний рахунок.

Ніяких заяв від батьків, ніякої бюрократії – рахунок відкриватиметься автоматично на основі свідоцтва про народження. Батьки в режимі реального часу через застосунок «Дія» бачитимуть кошти, які накопичила держава для конкретної дитини.

Щороку держава перераховуватиме маленькому громадянину дві мінімальні зарплати. Зростатиме «мінімалка» – зростатимуть і виплати. Коли підліток досягне віку 18 років, він отримає накопичене. За попередніми розрахунками, сума складе близько 600 тис грн.

Звісно, на них не можна буде купити ані плаття, ані легінси. Як і у випадку з «ковідною тисячею», цілі використання коштів будуть обмежені. Це – придбання житла, навчання в університеті, лікування тяжких захворювань або ж переказ на накопичувальний пенсійний рахунок.

Важливе зауваження: все вищезгадане має бути придбане в Україні. Таким чином, ми не лише допомагаємо молодим громадянам на старті дорослого життя, а й стимулюємо їх залишатися нашій державі.

Виплату можна буде отримати і не досягнувши 18 років. Зокрема, у разі серйозної хвороби. Також розглядаємо можливість дострокового отримання коштів, якщо дитина починає навчання за контрактом раніше 18 років.

Для старту програми нам залишилося прийняти чотири закони, які ще в грудні вніс у Верховну Раду Президент України. Основний – № 6394 та супутні: № 6395 – щодо державних внесків до системи економічного паспорта, № 6396 – щодо оподаткування коштів Фонду майбутніх поколінь та № 6397 – щодо відповідальності за порушення інтересів учасників Фонду майбутніх поколінь.

Хтось скаже: популізм, «купівля голосів»

Ні – це просто чесне виконання передвиборчих обіцянок. Ефективний перерозподіл коштів – завдання будь якого топ-менеджера, хоч в маленькій кав’ярні, хоч на великому заводі. Те ж саме стосується і топ-менеджерів держави. Кошти на житло та освіту дадуть юним українцям впевненість у майбутньому. Та стимулюватимуть їх бачити своє майбутнє саме в Україні. Це – ефективна інвестиція.

Хтось скаже: наша країна бідна, тут нереально роздавати гроші кожному

Нас довго переконували, що в Україні нереально в принципі все. Дорога від Кропивницького до Миколаєва без ям завглибшки в легкову машину. Електричка в Черкаси і Васильків. Запорізький міст через Дніпро. Апарат комп’ютерної томографії в державній лікарні Жмеринки. Державна довідка в два-три кліки на смартфоні. Народний депутат, до якого може «доторкнутися» правосуддя.

Але все вищезгадане нам вдалося зробити. Вдасться і економічний паспорт. Бо він базується не на фантазіях, а на економічних розрахунках.

Фонд майбутніх поколінь буде поповнюватися за рахунок рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу, газового конденсату, корисних копалин загальнодержавного значення. У держбюджеті-2022 такі надходження передбачені у розмірі 69 млрд грн. Перший річний державний внесок у 2023 році становитиме 21,8 млрд грн – з розрахунку двох розмірів мінімальної зарплати (7176 грн) та прогнозної статистики народжуваності.

Накопичені кошти Фонд інвестуватиме в облігації внутрішніх державних позик (ОВДП), дохідність яких вища за темпи інфляції. Тобто кошти не лише працюватимуть на економіку, а й будуть захищені від знецінення. Держава нараховує відсотки по облігаціях та повертає гроші, коли приходить термін погашення ОВДП.

Залишається одне важливе питання

Перші виплати за економічним паспортом пройдуть у далекому 2037 році. До того часу влада в країні може змінитися тричі. Де гарантія, що у 2036-му нам не скажуть «грошей нема, але ви тримайтеся»?

Запаси корисних копалин в Україні нікуди не щезнуть. Освоєння надр триватиме і приноситиме дохід. Залишається питання, хто ці доходи отримуватиме. Український народ, як цього хочемо ми, чи купка «найкращих» його представників, як це було в останні 30 років.

Відповідь залежить виключно від політичної волі тих президентів, урядів та парламентів, які прийдуть після нас. А хто саме прийде до влади – залежить від кожного українця. За помилку на виборчій дільниці або ж ігнорування виборів кожен відповідатиме власним гаманцем. Точніше, гаманцем своїх дітей. Погодьтеся, 600 тис грн – не та сума, яку хочеться втратити за один недільний ранок.

А тоді, після школи, я обрала легінси. На початку 90-х вони були символом нового, яскравого, не радянського життя і додавали впевненості в собі.

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-