Клименко каже, що жоден із підрозділів поліції не влаштовував «італійський страйк»

Клименко каже, що жоден із підрозділів поліції не влаштовував «італійський страйк»

Укрінформ
Так званого італійського страйку (одна з форм протестної боротьби тих, хто працює, проти погіршення трудових відносин - ред.) працівників поліції в Україні не було, жоден з підрозділів поліції на це не зважився.

Про це голова Нацполіції (НПУ) Ігор Клименко заявив у інтерв’ю Цензор.нет, відповідаючи на запитання, передає Укрінформ.

«Ми відслідковуємо ситуацію з першого дня. «Італійський страйк» – це коли оформляється лише 130 стаття КУпАП (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції - ред.) і важкі ДТП. Думки такі були, заклики також, але жоден із підрозділів не пішов на це. Вони виконували свою роботу. Всі чекали 1 січня, як ми зреагуємо на ситуацію із зарплатами. Та що нам реагувати, якщо ми про це казали ще з літа. Як і міністр. Він одразу після призначення про це заговорив», - зазначив Клименко.

Окремо очільник Нацполіції уточнив - стосовно інформації телеграм-каналів про те, що, зокрема, у Львові патрульні саботують певні види викликів, не складають протоколи, - що і там всі служби працювали, зокрема патрульна поліція.

«Деякі співробітники й співчуваючі почали розганяти в соціальних мережах і телеграм-каналах інформацію, що хтось десь не хоче працювати і погрожує «італійським страйком». От і все», - поінформував чиновник.

За словами очільника Нацполіції, все почалося з того, що «один із правоохоронних органів», маючи достатній бюджет для свого фінансування, наприкінці року вирішив виплатити преміальні. Клименко при цьому не уточнив, про який правоохоронний орган йдеться.

«Коли поліцейські дізналися про ці виплати від тих, з ким там спілкуються, це викликало шквал невдоволення, оскільки ми не змогли платити такі ж гроші. Із цього почалося нагнітання ситуації. Та людей, яким просто бракує грошей, щоб купити подарунки родичам до новорічних свят, можна зрозуміти», - заявив правоохоронець.

Окремо він розповів, що у Нацполіції є низка обов'язкових виплат, на які у відомстві бракує коштів, і як приклад навів індексацію грошового забезпечення залежно від рівня інфляції. За його словами, Нацполіції для справедливої ​​індексації потрібно близько 2,5 млрд на рік, «але нам їх не дали».

«Є ще одна стаття видатків, яка стосується соціальних гарантій поліцейських. Це матеріальна допомога на оздоровлення. На сьогодні оздоровлення ми можемо закривати лише на 60% грошового забезпечення», - сказав Клименко.

Він нагадав, що у Нацполіції не платять 13-ту зарплату, бо це не передбачено бюджетом.

«У нас просто на неї немає грошей. Водночас усе, що зібрали й змогли заощадити за рік, ми виплатили протягом року у вигляді допомоги на оздоровлення. Чого не було 2020 року. Крім того, ми повністю розрахувалися зі звільненими, а близько 5% віддали на виплату, яка стосується соціально-побутових питань», - сказав Клименко.

Раніше ЗМІ інформували про можливий страйк поліцейських, зокрема, про те, що у телеграм-каналах і соцмережах активно поширюється інформація про масове звільнення поліцейських, а ті, хто не звільнився, просто саботуватимуть свої обов'язки.

Зазначалося, що причиною такої ситуації стали низькі зарплати, невиплата премій і "ковідних" наприкінці минулого року.

Як повідомлялося, 5 січня Клименко поінформував, що першу підвищену зарплатню працівники поліції отримають уже наприкінці січня.

11 січня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що правоохоронці отримають підвищення заробітних плат уже з лютого 2022 року.

За його словами, враховуючи те, що у бюджетах на останні два роки не було закладено коштів на підвищення грошового забезпечення, а доплати відбувались точково, за рахунок так званого ковідного фонду, на 2022 рік в законі про держбюджет на це передбачено додатково 2,8 млрд грн. Зокрема, на зарплати Нацполіції додатково виділено 1 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-