Середня зарплата поліцейського на 15% менша, ніж у цивільних осіб - Клименко

Середня зарплата поліцейського на 15% менша, ніж у цивільних осіб - Клименко

Укрінформ
Середня зарплата українського поліцейського на 15% менша, ніж у цивільних осіб.

Про це голова Національної поліції Ігор Клименко заявив у інтерв’ю «Цензор.нет», передає Укрінформ.

«У 2021 році середня зарплата у цивільному секторі зрівнялася з середнім грошовим забезпеченням поліцейських. А вже в 2022 році зарплата поліцейського на 15% менша, ніж середня зарплата у цивільних», - сказав Клименко.

Він також нагадав, що у 2015 році середня зарплата поліцейського становила 5800 гривень, а у патрульних – 8000 грн.

«Того ж року середній рівень зарплати по країні був 3661 гривня. Тобто, різниця між зарплатою у цивільному секторі й поліцейського становила 60%. Тоді поліцейський вмотивовано йшов на службу», - зауважив очільник Нацполіції.

За його словами, з 2019 по 2021 роки бюджет Нацполіції не змінювався, хоч у відомстві постійно порушували питання про збільшення фінансування, адже 83% коштів йдуть на виплату зарплат і податки.

Клименко зазначив, що на момент формування бюджетної декларації сума на зарплати і податки була визначена на рівні 42 млрд грн. Проте бюджет відомства наразі становить трохи більше 30 млрд грн (торік був 29 млрд грн).

За його словами, у Нацполіції планують витратити мільярд гривень, який додали, на підвищення зарплат.

Голова Нацполіції зазначив, що серед підрозділів, які отримають підвищення зарплат на 10% в січні, - патрульні, поліція особливого призначення, дільничні, підрозділи, які відповідають за взаємодію з громадами, а також ті, які протидіють домашньому насильству, ювенальна превенція, поліція діалогу, конвойна служба, вибухотехнічна, кінологічна, співробітники ІТТ.

«А слідчим, дізнавачам, оперативникам територіальних підрозділів виплатять з січня по плюс 5%, а в лютому вони отримають ще додатково 5%. Таким чином ми вийдемо і для цих категорій співробітників на підвищення 10%. Нам довелося розділити підвищення для цих категорій у два етапи, оскільки в їхньому штаті багато людей. Ми б «витягнули» підвищення в 10% лише для однієї з цих категорій. Але вирішили, що це буде несправедливо, тому й розтягнули підвищення їм на два місяця», - заявив він.

За словами Клименка, у НПУ розподіляють ці додаткові 1,02 млрд грн і щомісяця можуть використати лише 1/12 суми.

«Простіше кажучи, якщо цей мільярд на рік розбити, це дозволить нам підвищити зарплату на 10% для певної кількості особового складу. Якщо бути точним – це десь 44 тисячі особового складу, тобто менше 40% персоналу. Тобто усім не отримати підвищення відразу. Але оскільки нам Кабінет Міністрів обіцяє виділити додаткові кошти, ситуація в цілому змінилася», - сказав Клименко.

У разі ж, якщо кошти уряд не виділить, їх будуть «знімати» з грудня 2022 року. У такому разі навесні або влітку доведеться вирішувати з Кабміном, де знайти гроші у принципі на виплату зарплат на грудень, заявив очільник Нацполіції.

Він поінформував, що у законі про держбюджет на цей рік передбачено механізм підвищення зарплати поліцейським, у тому числі за рахунок перевиконання надходжень до бюджету акцизного податку. Те, який відсоток з цих надходжень зможе отримати Національна поліція, визначатимуть уряд і Верховна Рада, «оскільки у прикінцевих положеннях закону про цьогорічний бюджет написано, що ці кошти будуть розподілятися на грошове забезпечення військовослужбовців та осіб рядового та начальницького складу, поліцейських», додав Клименко.

За його словами, це визначатиметься, коли почнуть переглядати бюджет за підсумками першого кварталу. «Тому я і казав про підвищення у квітні», - зауважив голова НПУ.

Як повідомлялося, 5 січня Клименко заявив, що підвищену зарплату працівники поліції отримають отримають наприкінці січня.

11 січня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що правоохоронці отримають підвищення зарплат з лютого 2022 року. За його словами, на 2022 рік в законі про держбюджет на підвищення грошового забезпечення передбачено додатково 2,8 млрд грн. Зокрема, на зарплати Нацполіції додатково виділено 1 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-