Побиття казахського активіста: адвокат закликає СБУ провести службове розслідування

Побиття казахського активіста: адвокат закликає СБУ провести службове розслідування

Укрінформ
Адвокат казахських активістів Заманбека Тлеулієва та Елдоса Насіпбекова вважає, що Служба безпеки України має провести посадове розслідування через перевищення службових повноважень, також свою реакцію на інцидент має висловити омбудсмен Людмила Денісова.

Про це адвокат Дмитро Моргун заявив на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Є доведений факт перевищення службових повноважень з боку посадових осіб СБУ. Необхідні заяви вже подано як на реєстрацію правопорушення, так і з метою притягнення до кримінальної відповідальності таких співробітників СБУ… Також ми очікуємо на офіційне бачення цієї ситуації з боку омбудсмена Людмили Денісової», - сказав адвокат.

Він нагадав, що СБУ вже виступила з офіційною позицією про те, що це були нібито профілактичні бесіди. За словами адвоката, він не побачив у цій заяві, що «СБУ планує та хоче провести відповідне службове розслідування» .

Моргун заявив, що «доводитиме справу до кінця з метою притягнення до кримінальної відповідальності тих учасників, які прийшли до двох казахських громадян і застосовували фізичне насильство як спецзасіб в обхід закону». Він також зазначив, що громадяни Казахстану не є розшукуваними особами, правові підстави перебування в Україні у них абсолютно законні, і в даному випадку «загрози депортації та загрози застосування якихось засобів обмеження їхніх прав також є перевищенням службових повноважень, так само як і фізичне насильство».

«Чекаємо дуже на увагу омбудсмена, на увагу в даному випадку внутрішніх правозахисних структур з боку держави. І хотілося б побачити службове розслідування самої СБУ», - наголосив адвокат.

Як повідомлялося, 6 січня ввечері у Києві люди в цивільному побили координатора руху "Демократичний вибір Казахстану" Заманбека Тлеулієва, вибивши йому чотири зуби. Він стверджує, що це були співробітники СБУ, які погрожували йому негайною депортацією за те, що, будучи в Україні, він не припиняє опозиційну діяльність у Казахстані. Цього ж вечора до іншого казахського активіста Елдоса Насипбекова в Києві теж прийшли співробітники СБУ і змусили його підписати "розписку" та записати відеопідтвердження, що він відмовляється займатися політичною діяльністю. Інакше співробітники СБУ погрожували негайно депортувати його до Казахстану.

У свою чергу в СБУ повідомили, що співробітники провели перевірку та спілкувалися з окремими громадянами Казахстану з огляду на поточну ситуацію в країні. У СБУ заявили, що співробітники ввічливо і коректно поводилися і не перешкоджали відеозйомці, яку проводили громадяни Казахстану, а також додали, що ніхто з громадян Казахстану не затриманий, але оскільки є ознаки незаконного перебування на території України, підготовлено відповідні матеріали для Державної міграційної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-