Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Усі наші проблеми й труднощі – це значною мірою діло наших власних рук

Усі наші проблеми й труднощі – це значною мірою діло наших власних рук

Укрінформ
Але важливо, щоби міжнародне товариство зрозуміло не трагічну історію нашу, а ключову вагомість сучасного стратегічного положення України і партнерства з нею

Давно я зрозумів, що свої надії треба поширювати, але тримати у рамцях можливого, бо інакше вони перетворюються на фантазії. Це, очевидно, дещо обмежує людину, а зокрема її уяву чи творчість. Але надіятись треба, бо інакше немає успіху, немає зміни, немає поступу, все залишається таким самим невтішним, як було. Незважаючи на те, що людина не сама керує своїми діями чи обставинами, а потребує допомоги чи співучасті інших, то треба завжди змагати до висот своїми мріями з надією на бодай частинний успіх. Мрійники також політики,  і навпаки – інколи вони здобувають багато більше, ніж ті, котрі є легко задоволені. Тому ніколи не можна задовольнятися теперішнім, зокрема коли воно не зовсім добре, а треба надіятись на краще.

Перекидання РФ зброї до українських кордонів
Перекидання Росією зброї до українських кордонів

Україна – незалежна демократична держава з поважними проблемами і власною хворобою малоросійства, надмірної ввічливості та обережності. Всі наші успіхи – це теж заслуга невтомності й непоборності нашого народу. Одначе сьогодні, як й історично, всі наші труднощі – це до значної міри діло власних рук. Навіть Москва – це діло українців. Мономахова шапка сидить на голові нашого горя до сьогоднішнього дня.

Сьогодні Україна на грані й готується знов до війни, знов з Москвою. Нові рекрути підготовляються. Це надзвичайно тривожне явище, тим більше, що сьогодні ніхто у війні не перемагає. Будуть жертви. Москва не знає сліз. Вона не переймається жертвами.

Україна залишиться державою, я маю надію, на підставі не тільки її доказу готовності власного захисту, але також на підставі дипломатичного тиску. Є, очевидно питання її територіальної цілісності. Я маю реальну надію, що тиск зі сторони США і Європи на Москву дасть Путіну зрозуміти, що війну проти України він не зможе виграти, а це буде війна проти цілого Західного світу.

Чому сьогодні я більше оптиміст, ніж історія України і Москви виправдовує. Бо нині світ інакший, далеко більш прозорий і тому спосібний протистояти московській дезінформації. Сьогодні Москва не тільки політичний ізгой, а також не конкурентна зі світом у економічній площині. Сьогоднішній Владімір Грізний – це подібно до Івана ІV Грізного, який програвав не менше, ніж він вигравав, бо сам влаштував для себе забагато противників.

Сьогодні також інакше, як було за час першої холодної війни, вплив української діаспори може мати конкретні результати, бо Україна – суб'єкт міжнародного права. Сьогодні Європейські традиційні консервативні сили себе змарнували і на їхні місця прийшли нові, які колись, здавалось, для України не приятельські але вони можуть виявитися кращими для України, ніж так звані традиційні партнери у минулому. Україна може й цього не розуміє, бо її провідні кадри не підготовлені до політичної гри.

Перед нами дуже цікава версія нової політичної версії міжнародних відносин. Соціал-демократи Німеччини, голлісти Франції та Демократи США, традиційно не найбільші приятелі України, приходять з дипломатичною допомогою Україні. До них вже долучилися ліві елементи, включно з Зеленими, котрі проявляють революційність і завзятість задля “святої мети” спасіння планети. Консерватори виявилися для України найгіршим варіантом. Коли б нещасний політик і літератор Володимир Винниченко мав бодай примітивне розуміння міжнародних відносин і ідеологічних концепцій, він був би кориснішим для нашої державності, тільки сто років пізніше. Але хронічно, як для нас Винниченко, літератор і комуніст по ідеології, був не на своєму місці, керувати визвольною боротьбою і державою.

Життя і світ – динамічні. Динаміка є суттю політичних процесів. Концепція незалежної української держави не входить у консервативне, завжди обережне мислення. Незалежна демократична Україна – це революційна ідея. Україна потребує не тільки націоналістів-революціонерів, а й стратегічних ідеологічних, а не угодовських союзників. Для цього є важливим, щоби міжнародне товариство зрозуміло не трагічну історію нашу і тому з милосердям пішло нам назустріч, але ключову вагомість стратегічного положення і партнерства з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці по всьому світу 9 січня проведуть акцію «Скажи Путіну Ні»

Для цього Україна потребує не тільки мудрих, але й у своєму ділі компетентних людей. Літератори не повинні займатися фінансами а фінансисти не можуть писати літературу. Кожна людина має бути на своєму місці тому, що вона може допомогти своїми здібностями, а не тому, що посада послужить її життєвому надбанню. Історично ми, українці, цього не практикували. Правда, такі аномалії інколи проявляються і в інших народах, але у нас вони історично здаються звичаєвими.

Тут не мова зокрема про когось, а фактично про багатьох, і тому радше я не хочу займатися критикою сучасного чи сучасних, але думати про майбутнє. До відважних світ належить а нам бракує відважних і далекоглядних провідників в Україні й у діаспорі. Досить критика теперішнього. Новий Рік – це початок нового – майбутнього. Наша детермінація повинна не повторювати своїх раніших помилок, бо очевидно тоді не можна сподіватися кращого. Одначе для кращого треба інколи робити критичні, а то й революційні зміни.

Аскольд Лозинський

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-