Повернути Бандері звання Героя України неможливо юридично - В’ятрович

Повернути Бандері звання Героя України неможливо юридично - В’ятрович

Укрінформ
Повернути звання Героя України політичному діячу, теоретику та ідеологу українського національного руху ХХ століття, голові Проводу ОУН(б) Степану Бандері неможливо з юридичного погляду.

Про це народний депутат із фракції “Європейська Солідарність”, історик Володимир В’ятрович заявив в інтерв’ю Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, який працює на базі Укрінформу.

“Я скептично ставлюся до цієї ініціативи з кількох міркувань. З юридичної точки зору це неможливо. Немає правових механізмів для того, щоб скасувати рішення суду, щоб знову якимось чином повернути це звання. З історико-політичної точки зору – а навіщо воно йому? Що це звання додає Бандері?.. Ця державна відзнака значною мірою дискредитована деякими її власниками, які підтримують ворогів України”, - зазначив він.

За словами В'ятровича, це звання є українською адаптацією “Героя Радянського Союзу”. Тож, на його думку, за потреби державно-юридичного оформлення ставлення до постатей української історії чи сучасності, варто було би говорити про нове звання, запровадження нової нагороди чи відзнаки.

“Хоча в ідеалі треба рухатися до цієї мети іншим шляхом – має бути національний Пантеон. Як на мене, це набагато краще показало б з боку держави, які ключові постаті становлять основу української державності. Йдеться про перепоховання в Україні ключових постатей нашої історії. Дуже багато з них спочивають за кордоном”, - сказав В'ятрович.

Водночас він зазначив, що досі немає наукової біографії Бандери. На думку історика, це пов'язано з тим, що тема “наелектризована”. Адже Бандера став символом боротьби за українську незалежність, який викликає різні почуття. “У когось – неймовірне захоплення, і звідси таке забронзовіння Бандери. У когось – не менш завзяту ненависть, і звідси бажання бачити його тільки злочинцем. Багато наших колег-істориків просто не мають відваги вчепитися за таку гарячу тему”, - зауважив В'ятрович.

Він також згадав про проблему доступу до джерел, яка, на його думку, вже певною мірою подолана: "Хотілося б все ж мати документальну базу про Степана Бандеру, а не спиратися тільки на свідчення і спогади".

У цьому зв'язку В'ятрович зауважив, що велика кількість документів є в Україні, значний масив наявний і в інших країнах.

Я думаю, що буде наукова біографія Бандери. Розкрию секрет, робота над цим є також у моїх творчих планах. Наелектризованість теми мене не лякає, я такі люблю. Колись, як буде спокійніше в країні, візьмуся за це”, - сказав історик.

Як повідомлялося, у 2010 році Президент Віктор Ющенко посмертно присвоїв звання Героя України провіднику ОУН Степанові Бандері.

Проте у 2011 році, за президентства Віктора Януковича, за рішенням суду цей указ втратив чинність.

У липні 2021 року група народних депутатів від різних фракцій зареєструвала проєкт постанови, який пропонує надати звання Героя України Тарасові Бульбі-Боровцю та повернути таке звання Степану Бандері і Роману Шухевичу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-