Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«Не дивися вгору»? Дивись!

«Не дивися вгору»? Дивись!

Укрінформ
Дуже показово – як реагує на цей фільм український соціум

Про фільм "Не дивись вгору". Дуже цікаво спостерігати, як реагує на нього в Мережі український соціум: неозброєним оком видно, хто як голосував у 2019-му. Найбільш затятим і послідовним адептам #73% це кіно явно не заходить – «як для комедії, то не смішно», «немає життєвої правди», «актори-зірки непереконливо грають»… Нарешті, «та скільки вже можна лякати вашими страшилками»!

Та заспокойтесь ви, сердешні, це не «наїзд на Зеленського та його оточення» (як для Голлівуду, то забагато було б честі), це наїзд на всіх – на нас і на них – на Трампа, на Клінтон, на Меркель, на Байдена, на всю автоматично «занепокоєну» Європу і «на Зеленського», звісно, – теж.

Але основне – на людство це наїзд, передусім, на «золотий мільярд», на тих, кого Інтернет і Мережі привчили глибоко не копати, а знімати інформаційні вершки, причому, згідно з технологіями, розробленими провідними ЗМІ і політичними шахраями, щоби ті новини «ніколи не псували нам настрій».

«Що, нам усім загрожує загибель? А як це вплине на президентський рейтинг? А це, часом, не допоможе нашому кандидату набрати пару пунктів?» – повсюдний настрій та стиль політтехнологічних тарганятників – від Вашингтона до Києва. До того ж сита публіка уже засипає фотожабами цих «придуркуватих вчених» – порушників спокою… Хіба ж не так?

…Комета, яку відкрила аспірантка Кет, летить до Землі, траєкторія вивірена 100 різними методами, зіткнення неминуче і розраховане до секунди, космічна каменюка діаметром до 10 км точно упаде в океан і підніме хвилю, яка знищить все живе на Землі. Зауважте, це ніяка не фантастика: що, хіба у Всесвіті комети не літають? Мабуть, людство може якось запобігти цій катастрофі, принаймні, спробувати? Але виявилося, що всі ці тисячоліття розвитку цивілізації були марними, що людство не здатне скористатися з власних досягнень, – наукових, культурних, світоглядних – що воно критично роззброєне власним верхоглядством і бездумством.

"Не дивись вгору" – це зла пародія на сучасний світ. Ні, це не шедевр. Схоже, така задача творцями фільму й не ставилася. Бо кому потрібні шедеври на тлі вселенської катастрофи? Бо немає значення, хто грає персонажів, не має значення зірковий склад, головний герой картини – це її задум, який точно визначив суть сьогодення. І це не про безумство і відсутність розуму, а про його (розуму) та інтелекту маргінальність у сучасному світі. То яка тоді різниця, що головні ролі грають голлівудські зірки – Дженніфер Лоренс і Леонардо ді Капріо? В системі координат фільму це не має жодного значення. Вони такі ж учасники цієї трагедії, як і всі ми.

…А ви заспокойтеся, люде. Подивіться в зоряне небо: не видно там ніякої комети! Але вона є, насправді. Просто астроном-аспірантка Кет її ще не відкрила.

Сергій Тихий
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-