Омікрон: більш заразний, але менш смертельний?

Омікрон: більш заразний, але менш смертельний?

Укрінформ
Укрінформ зібрав інформацію про те, що відомо зараз про новий штам, і чому COVID-19 «вирішив гуманізуватися»

Звернули ви на це увагу чи ні, але омікрон, щойно про нього стало відомо, на відміну від попередніх штамів удостоївся особливої честі – назву нового штаму спочатку писали переважно з великої літери. Здавалося б дрібниця, але випадковостей, як відомо, не буває. У страху очі великі – як прописні літери алфавіту.

І було ж чого жахатися: геном омікрона налічує 50 мутацій, 32 з яких відповідають за зміни у білку шипа. Уперше мутанта ідентифікували 9 листопада в Ботсвані й кількома днями пізніше – у Південо-Африканській республіці. І світ поспішає закривати кордони, бо нове – це щось страшніше за вірус Еболи, саме так панікували у перші дні навіть деякі науковці. Пригадалася розповідь одного знайомого, прабабуся якого була свідком катастрофічної пандемії іспанки у 1918-1920 роках. Старенька згадувала, що слово «іспанка» тоді вимовляли пошепки – щоб не накликати біди…

А в 2021-му пройшло кілька тижнів, і паніка якось вщухла. І хоча на 8 грудня омікрон вже виявлений у 57 країнах світу, ставлення до нього дещо змінилося.

На 7 грудня омікрон вже виявлений у 50 країнах світу
Омікрон вже виявлений у 57 країнах світу

Ось які надійшли на цей час «новини з ланів». І, зауважте, все це не «сміття з мережі» – це публікують серйозні та шановані видання та джерела – ВВС, Reuters…

За місяць – жодного летального випадку

Національний інститут інфекційних захворювань Південної Африки інформує, що у регіоні спостерігається стійке зростання кількості нових випадків зараження Covid-19. Хвороба частіше спостерігається у більш молодих людей, особливо – у невакцинованих, хоча протікає досить легко, стверджує професор Африканського науково-дослідного інституту здоров'я Віллем Ганеком.

Як повідомляє Reuters, з посиланням на південноафриканських лікарів, пацієнти переважно скаржаться на підвищену втому, прискорене серцебиття, головний біль. В інфікованих може бути висока температура та ломота у тілі. А от втрата смаку чи нюху ні в кого тепер не спостерігаються. Хоча у людей похилого віку, які страждають, скажімо, на діабет або серцеві захворювання, є ймовірність ускладнень після зараження омікроном.

Тобто поки що оцінити в цілому рівень небезпеки нового штаму важко. Водночас науковці не вважають його «катастрофою». «Заяви деяких моїх колег, які стверджують: «це жахливо», я вважаю перебільшенням», – заявив BBC Breakfast мікробіолог Калум Семпл, який консультує уряд Великої Британії. Він стверджує, що у будь-якому випадку вакцини захистять людей від важкого перебігу хвороби, хоча не гарантують, що людина не захворіє взагалі.

«Не слід боятися нового штаму Omicron. Немає причин для паніки. Ми знаємо про велику кількість мутацій. Ми знаємо, що вакцина меншу діє на цей штам, але захищає від тяжкого перебігу хвороби», – сказав розробник вакцини, керівник компанії BioNTech Угур Шахін.

У свою чергу міністр охорони здоров’я Ізраїлю Ніцан Горовіц заявив: «Найближчими днями ми отримаємо більш точну інформацію щодо ефективності вакцин від омікрону, але вже є простір для оптимізму, і є перші сигнали про те, що вакциновані, які зробили щеплення нещодавно або отримали бустерну дозу, будуть захищені також і від цього штаму».

Резюмуємо: даних, яким можна було б довіряти, щодо критичної неефективності нинішніх вакцин щодо омікрону поки що немає – очікуємо на більш точну інформацію у найближчі два-три тижні. Водночас оновлені версії вакцин вже розробляються та тестуються.

У регіоні спостерігається стійке зростання кількості нових випадків зараження
У регіоні спостерігається стійке зростання кількості нових випадків зараження

А тим часом – і це особливо тішить – The Guardian повідомляє, що Всесвітня організація охорони здоров'я не зафіксувала смертельних випадків від нового штаму коронавірусу Омікрон. Як зазначають в агентстві Reuters, на сьогодні в Європі зареєстровано 79 випадків Омікрону, але поки що не виявлено жодного випадку серйозного захворювання.

«Штам коронавірусу омікрон може виявитися менш небезпечним, ніж дельта, хоча для остаточних висновків інформації ще недостатньо» – в інтерв’ю CNN заявив головний медичний радник президента США Ентоні Фаучі.

Та все ж представники ВООЗ закликають не поспішати з висновками ще деякий час – небезпечність вірусу, його заразність продовжують досліджувати.

Вірус «вирішив» жити і давати жити іншим

А що думають про новий штам вітчизняні фахівці? Доктор біологічних наук, професор кафедри гістології, цитології та ембріології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, редактор журналу Frontiers in Immunology Ростислав Білий вважає, що мутації, які відбулися в коронавірусі, насправді – на полегшення людству.

– За інформацією на цей момент – про те, як швидко поширюється омікрон – його контагіозність, тобто заразність набагато вища порівняно з попередніми штамами коронавірусу, – розповідає пан Ростислав. – Чого, на щастя, поки не можна сказати про його летальність. Люди, які не мають імунного захисту, заразяться цим вірусом, і з точки зору вірусу це, напевно, найкраща стратегія. Тому що він намагається якнайдовше жити у тілі господаря, а чим довше живе його господар, тим більше він (вірус) поширюється. Тож для нашого організму це не найгірший варіант, тому що знижує летальність. Адже у ПАР, як повідомляють, взагалі немає жодної смерті від омікрону, хоча пройшов вже місяць після першого повідомлення про новий штам, а люди ж захворіли на нього ще раніше. Тому ситуація поки не така катастрофічна, як це могло здатися спершу.

Отже те, чого багато фахівців очікували з самого початку епідемії – збільшення здатності вірусу до інфікування нових осіб – нарешті відбувається. І при цьому збереження життя господарю-носію є метою для вірусу, адже він зможе довше поширюватись і переноситись на більшу відстань.

Ті, хто привіз омікрон до Європи, це мандрівники, тобто знак рівності – вакциновані. Наразі вони хворіють досить легко. Може, саме через те, що вакциновані? І ще невідомо, наскільки серйозно хворітимуть літні та неімунізовані. Пан Ростислав погоджується, що поки, дійсно, немає однозначної відповіді на ці питання, але уточнює:

Ростислав Білий
Ростислав Білий

- Виходячи з того, що ми вже зараз знаємо про перебіг хвороби у ПАР, хотілося б сподіватися на краще.

Вакцинація, як і раніше – наше усе

Наступне запитання – на що мають очікувати люди, які вже перехворіли на COVID-19 або вакцинувалися, адже були твердження, що жодні наявні вакцини тепер не допоможуть. Ростислав Білий відповів на це так:

– У людини, якщо вона перехворіла або вакцинована, у будь-якому разі є якійсь рівень імунного захисту, антитіла та імунні клітини,. І ці антитіла людину захищатимуть. Хоча в нашому останньому дослідженні (воно фінансується Національним Фондом Досліджень України) ми виявили, що захисні антитіла в слині, дійсно, в набагато меншій мірі присутні під час гострої форми хвороби (це кілька тижнів в реанімації), але при цьому вони залишаються в крові. Захисні антитіла в слині та на слизових оболонках є дуже важливими – там вони нейтралізують вірус в момент попадання в організм. Але, повторюю, захист після того, як людина перехворіла, все одно залишається. І вакцинація стає ще більш важливою: якщо людина і захворіє, то у неї буде легка форма. Просто у нас в Україні якась хибна думка щодо вакцинації: зробив укол і відразу побіг на вечірку. ВООЗ взагалі рекомендує вважати вакцинованими лише тих, у кого після введення другої дози пройшло 14 або 21 день (залежно від вакцини).

Чому ж з самого початку почалася паніка? Хіба можливо, виходячи лише з того, що у вірусу відбулися мутації, робити висновок про подальший перебіг хвороби, запитуємо у вченого.

– Тут логіка проста – відповідає спеціаліст – чим більше відхилень від того, що ми знаємо – тим гірше. Невідоме лякає. Але насправді передбачити, як все буде відбуватися в організмі, дуже важко. Повторюю: з того, що ми бачимо, поки ситуація спокійна. Із неприємних моментів – у нас в Україні, та й, мабуть, у світі поки немає таких тестів, які б могли виявити омікрон. Єдиний універсальний тест – це секвенування геному коронавірусу, але, на жаль, у нас це роблять одиничні лабораторії і це не для масових аналізів.

Мабуть, ми поки зачекаємо з іншими запитаннями. Головне – якщо це справді так – новий штам хоча й став більш заразніший, але менш патогенний, тобто не повинен призводити до важких форм захворювання і летальних випадків у таких масштабах, як зараз. І саме на такий розвиток подій ми всі очікували ці вже майже два роки.

Не хворійте!

Лариса Гаврилова, Мар’яна Рабченюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-