Українські полярники в Антарктиді бачили повне затемнення Сонця, яке буває раз на 18 років

Українські полярники в Антарктиді бачили повне затемнення Сонця, яке буває раз на 18 років

Відео
Укрінформ
Українські полярники на антарктичній станції «Академік Вернадський» 4 грудня спостерігали повне сонячне затемнення, яке відбувається раз на 18 років.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуку повідомляє Національний антарктичний науковий центр

Зазначається, що це дуже рідкісне природне явище: наступного треба чекати 18 років, а попереднє було 2003-го. Українські науковці з колегами з всесвітньовідомої обсерваторії Haystack Массачусетського технологічного інституту (США) заздалегідь підготувалися, щоб зафіксувати та проаналізувати процес затемнення.

За словами науковців, таке затемнення створює нестандартні умови для поширення радіохвиль - можна почути радіостанції на відстані понад 15 тис. км.

«Крім того, місячна тінь, яка переміщується з надзвичайною швидкістю, здатна утворювати плазмові хвилі в іоносфері, тобто там, де захисне магнітне поле Землі приймає на себе удари сонячного вітру. Ці хвилі іонізованого розрідженого газу (плазми) наші фахівці можуть «зловити» за допомогою спеціального надчутливого радара - іонозонду оригінальної української розробки», - пояснюють у НАНЦ.

Потужності цих хвиль може бути достатньо, щоб збудити магнітне поле Землі, тобто створити несподівану магнітну бурю.

«Тож наші науковці використовують таке унікальне явище як повне сонячне затемнення, щоб краще пізнати світ навколо. Безпосередньо цим дослідженням займаються вчені Національного антарктичного наукового центру, Радіоастрономічного інституту та Інституту радіофізики і електроніки НАНУ. Чекаємо від них цікавих результатів», - зазначається в дописі.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня на станцію «Академік Вернадський» вирушила 26-та річна українська антарктична експедиція – її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-