Роботу за кордоном найчастіше шукають жителі п'яти областей

Роботу за кордоном найчастіше шукають жителі п'яти областей

Дослідження
Укрінформ
В Україні найбільше трудових мігрантів, які працюють за кордоном, походять із Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Херсонської та Львівської областей.

Про такі результати дослідження щодо питань міграції і торгівлі людьми, а також інших форм експлуатації мігрантів, проведеного у 2021 році, повідомила на брифінгу в Укрінформі представниця Міжнародної організації з міграції в Україні Ірина Мидловець.

“Найбільше зовнішніх трудових мігрантів походять із Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Херсонської та Львівської областей. При цьому Закарпатська область також показує найвищий рівень потенційної трудової міграції — 30% опитаних респондентів зазначили, що вже знайшли або планують знайти найближчим часом роботу за кордоном”, - розповіла Мидловець.

За її словами, найвища частка тих, хто ніколи б не хотів працювати за кордоном, - у Київській області (65% опитаних).

Говорячи про масштаби міграції, експертка зауважила, що МОМ в Україні побачила тенденцію зростання оціночної кількості трудових мігрантів: “Зараз це десь 1 мільйон 167 тисяч осіб, тоді як у 2019 році це був 1 мільйон 51 тисяча осіб. Тобто ми спостерігаємо зростання на 11%. Зі зростанням масштабів зовнішньої трудової міграції ми бачимо зростання і частки тих, хто працює неофіційно за кордоном: з 30% у 2019 році - до 42,2% у 2021 році”.

Дані дослідження, за її інформацією, також показують, що масштаби внутрішньої трудової міграції є приблизно вдвічі нижчими, ніж зовнішньої.

“Оціночна кількість внутрішніх трудових мігрантів становить 652 тисячі осіб, найбільше - із Сумської, Рівненської, Закарпатської, Вінницької та Херсонської областей”, - зазначила вона.

Мидловець уточнила, що частка людей, які готові мігрувати з України назавжди насправді досить низька - 9 %.

Розповідаючи про пріоритети потенційних мігрантів, вона повідомила, що і в Україні, і за кордоном люди хочуть знайти роботу, яка вимагає кваліфікації за спеціальністю.

“І тут приблизно рівноцінний розподіл між чоловіками та жінками: 54% - це чоловіки, 46% - це жінки. При цьому, якщо ми говоримо, наприклад, про будівельні роботи, або хатню роботу, то тут абсолютно прямо пропорційна різниця. Тобто, по будівельній роботі це 95% - чоловіки і 5% - жінки, і по хатній роботі 97% - це жінки, і 3% - це чоловіки”, - сказала Мидловець.

Окремо вона уточнила, що люди з уразливих груп, схильні обирати роботу не за своєю спеціальністю, а також низькокваліфіковану роботу.

Опитування методом особистих інтерв’ю було проведене дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції - Агентства ООН з питань міграції в Україні за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у вересні-жовтні 2021 р..

Обсяг вибірки становить 5 228 респондентів, з них 2 374 - чоловіки та 2 854 - жінки.

Вибірка є репрезентативною для населення від 14 років кожної області України та Києва, але не включає мешканців непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Нагадаємо, 2 грудня щороку за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було ухвалено Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми.

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-