Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Вакцинація від COVID-19 для онкопацієнтів

Вакцинація від COVID-19 для онкопацієнтів

Укрінформ
Для людей з онкологічними хворобами важливо не втрачати дорогоцінний час та не робити непотрібних перерв в основному лікуванні

Вакцинація від COVID-19 осіб з онкопатологією є пріоритетною в усьому світі, і в Україні зокрема. Усі наявні в країні вакцини проти коронавірусної інфекції можна використовувати для проведення щеплення особам, які знаходяться в процесі лікування або ремісії.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ВАКЦИНУВАТИСЯ ОНКОПАЦІЄНТАМ

Люди з онкологічними захворюваннями мають значно вищий ризик захворіти на COVID‑19, мати ускладнений перебіг коронавірусної хвороби та потрапити до лікарні. По-перше, небезпека тяжкого розвитку ковіду для таких пацієнтів зумовлена тим, що їхній організм є імуноскомпрометованим. За таких умов імунна система не здатна повною мірою протистояти хворобам та інфекціям, у тому числі і SARS-CoV‑2.

По-друге, онкопацієнти регулярно відвідують діагностичні, лікувальні заклади для спостереження за станом свого здоров’я, проведення відповідної терапії та можливого додаткового лікування. У зв’язку з цим природно, що вони постійно мають контакт з великою кількістю інших людей, які можуть бути потенційними носіями коронавірусної інфекції.

Тому важливо, аби пацієнти з діагнозом «онко» отримували щеплення від COVID-19. Саме вакцинація допоможе зменшити для них ризики інфікування та розвитку небезпечних для життя ускладнень. 

ЩЕПЛЕННЯ ДІТЕЙ СТАРШЕ 12 РОКІВ ІЗ ОНКОЛОГІЧНИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ

Діти, які мають онкологічну патологію, також належать до групи з високими ризиками захворіти на коронавірус. Тому для них, звичайно, є бажаною спочатку планова вакцинація (до хімієтерапії, у період між курсами хімієтерапії), а потім і проведення щеплення від COVID-19. Такий захід у майбутньому допоможе попередити важкий перебіг коронавірусного захворювання і допоможе продовжувати основне лікування без перерв, що надзвичайно важливо для таких пацієнтів!

ВАКЦИНУВАТИСЯ МОЖНА НЕЗАЛЕЖНО ВІД СТАДІЇ ТА ВИДУ ОНКОЛОГІЧНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ

Вакцинація може проводитися в будь-який період, незалежно від виду злоякісної пухлини. Імунізацію можна проводити як пацієнтам, що завершили лікування і перебувають у стадії ремісії, так і тим, хто зараз у процесі лікування. В тому числі це стосується пацієнтів, які мали хірургічні втручання, а також тих, хто отримує медикаментозну терапію.

Наголошую, що пацієнти, які отримують хімієтерапію, таргетну терапію, імунотерапію або променеву терапію, мають робити щеплення, як тільки це буде можливим.

Винятком є люди, які перенесли трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин або отримують CAR-T-клітинну терапію. Такі пацієнти можуть вакцинуватися не раніше, ніж через 3 місяці після закінчення лікування.

КОЛИ ВІДКЛАСТИ ВАКЦИНАЦІЮ І КОЛИ ПОЧИНАТИ (ПРОДОВЖУВАТИ) ЛІКУВАТИСЯ ОНКОПАЦІЄНТАМ

Щеплення потрібно відтермінувати до відновлення абсолютної кількості нейтрофілів (форма лейкоцитів) за умови перебування на курсі інтенсивної цитотоксичної хімієтерапії (наприклад, цитарабін/антрациклін-вмісних курсів терапії при гострій мієлоїдній лейкемії). Щеплення необхідно проводити щонайменше через 3 місяці після алло/аутотрансплантації ТГСК/клітинної терапії.

РУТИННА ВАКЦИНАЦІЯ І ЩЕПЛЕННЯ ВІД COVID‑19 В ОНКОПАЦІЄНТІВ

Сама по собі вакцинація досить ефективно захищає людину від низки захворювань, тому відкладати щеплення не варто, адже в такому випадку людина ризикує своїм здоров’ям.

Рутинна вакцинація важлива для онкопацієнтів. Вона має проводитися відповідно до узгодженого із сімейним лікарем та лікарем-онкологом стандартного плану щеплень незалежно від того, чи перебуває пацієнт в активному лікуванні онкологічного захворювання чи в ремісії, за виключенням зазначених вище станів, коли це робити не можна.

Однак, наголошую, що перед щепленнями потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем-онкологом, щоби оцінити стан конкретного пацієнта, його лікування та можливість вакцинації від ковіду чи планової ревакцинації у певний період.

ЯК ДІЯТИ ОНКОПАЦІЄНТАМ, У ЯКИХ ВИНИКЛА АЛЕРГІЧНА РЕАКЦІЯ НА ВАКЦИНУ ВІД КОРОНАВІРУСУ

При появі будь-яких побічних реакцій, в тому числі й алергічних, необхідно одразу звернутися до лікаря для оцінки стану здоров’я та проведення необхідних дій, а також оцінки доцільності наступної вакцинації.

На сьогодні вакцинація – це не лише єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19, а й потужний захист для людей з діагнозом «онко». Адже для онкопацієнтів безпечний простір може стати визначальним для їхнього здоров’я.

Головне для людей з онкологічними хворобами – не втрачати дорогоцінний час та не робити непотрібних перерв в основному лікуванні, що може статися через інфікування коронавірусом та тривалий і тяжкий його перебіг. Адже для них життєво необхідно продовжувати визначену лікарем-онкологом терапію для досягнення позитивних результатів у лікуванні, які триватимуть якомога довше.

Андрій Безносенко, головний лікар Національного інституту раку

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-