«Голодна туса» у День національної скорботи - це гидко, але скандал свідчить про появу інституту репутації

«Голодна туса» у День національної скорботи - це гидко, але скандал свідчить про появу інституту репутації

Укрінформ
Цинічне гуляння з нагоди дня народження Instagram-блогера Олександра Заліска нині обговорює вся Україна. І тут дуже важливі правильні висновки

Поки свідомі українці, для яких пам’ять про Голодомор стала частиною національного коду, запалювали скорботні свічки в пам’ять про страшну трагедію людства і жертв геноциду, блогери весело бенкетували у Львівському Будинку вчених. Вони постили сторіси з заходу (сторіс – це функція соцмережі інстаграм, що дозволяє створювати короткі відеоролики або фото з додаванням тексту, позначок і смайлів-емодзі, які «живуть» 24 години, - Ред), який іменували «найграндіознішою вечіркою року».

Розважав гостей ведучий Володимир Остапчук (за даними ЗМІ, іменинник заплатив йому 4 тис. доларів, - Ред.), який провів вечірку в стилі Show bar, де були вульгарні конкурси та декорації, еротичні танці шоу-балету в БДСМ-масках, тости, які промовляли, стоячи на столах. Спершу Остапчук опублікував фото застілля в сторіс із написом російською «Блогерская голодная туса», але згодом видалив цей знімок зі свого Instagram.

Таке от блюзнірство в День пам’яті національної трагедії не могло не розлютити українців: «На вас же дивляться мільйони людей!», «Срамота, стид і позор веселитися в таку чорну дату!», «Якщо ти назвався блогером, лідером думок, зроби так, щоб ці думки були адекватними. Хто з цих надзвичайно популярних істот висвітлював питання судів над Стерненком, Андрієм Riffmaster Антоненком, хто заохочує людей вакцинуватись? А ніхто. «Ми такі собі чуваки без позиції». А без позиції – ти ніхто», «Ніколи не забуду, як бабця шанувала хліб і зі сльозами на очах згадувала ті часи. Голодомор – це найбільша трагедія української нації. (…) В день пам’яті жертв голодоморів така поведінка не припустима! За жодних обставин»…

«Добре ім’я ліпше, ніж…»

Нарешті, така реакція: «За це має бути соромно всім свідомим українцям, міжнародним і українським брендам, що платять цим блогерам за пости, репости, реклами, беруть участь в їхніх розіграшах». Оце і правильно: слова на цю публіку не надто впливають. А от гроші… Відомі компанії та бренди моментально відреагували на гостре обурення українських громадян й одне за одним почали припиняти співпрацю з блогерами, які були на вечірці 27 листопада. Зокрема, свою позицію щодо цього висловили:

Мережа гіпермаркетів METRO: «Вважаємо неприйнятним для себе продовжувати співпрацю з блогерами Олександром Заліском, Олександрою Пустовіт, Наталією Литвин, Олександром Куровським, Дариною Запісочною, Тетяною Самбурською та ведучим Володимиром Остапчуком, поведінка та дії яких демонструють зневагу до трагічних подій української історії».

Служба доставки «Нова пошта»: «Не підтримуємо висміювання пам’ятних подій та їх знецінювання в будь-якому вигляді. Безумовно, ми будемо враховувати нещодавній інцидент у нашому виборі лідерів думок для подальшої співпраці. Наразі в нас немає з ними чинних контрактів і домовленостей та, з огляду на інцидент, – не буде».

Мережа магазинів JYSK: «Ми дійсно мали досвід співпраці з вищезазначеними публічними особами. Та після оприлюднення заходу в недоречний час та зневажливих коментарів його учасників, відмовилися від партнерства з ними»

Телекомунікаційна компанія «Київстар»: «Наразі ми не плануємо співпрацювати з інфлюенсерами, які згадані в ЗМІ як учасники цього заходу».

Бренд LOVARE: «Ми поважаємо історію і не співпрацюємо з блогерами, які не поділяють наші цінності. Проявлення нашого бренду були до цього інциденту, наразі ми припинили співпрацю».

Бренд чоловічого одягу Andreas Moskin: «Припиняємо співпрацю з усіма «елітними» блогерами, які у цей день були на цій вечірці. Щоб дивитися – треба розплющити очі. Щоб побачити – треба ще й думати. Шановні лідери думок, думайте, що робите. Зазвичай у вас роль «праведних», але вчора (27 листопада, - Ред.) ви показали істинне обличчя».

Інтернет-магазин Rozetka: «Ми переглядаємо нашу співпрацю з усіма блогерами, які брали в цьому участь».

Бездротові системи безпеки Ajax Systems: «З великою повагою ставимося до пам’яті жертв Голодоморів та вважаємо подібну поведінку неприпустимою… У майбутньому ми не будемо співпрацювати з блогерами, які причетні до інциденту».

Лінія магазинів EVA: «На жаль, ми не можемо вплинути на особисте життя та дії блогерів. Зі свого боку передали інформацію для того, щоб співпраця була припинена».

Магазин електроніки Eldorado: «Ми обов’язково переглянемо ситуацію та нашу співпрацю з блогерами».

Висновок? Бойкот, оголошений компаніями та брендами, – це маркер того, що в Україні, нарешті, починає працювати інститут репутації. Є таке, що тобі не можна, якщо ти вважаєш себе частиною цієї спільноти. І це ознака оздоровлення суспільства – країна змінюється на краще. Тож дещо перефразовуючи слова царя Сломона: «Ліпше добре ім’я, ніж рекламні контракти з тими, хто в День пам’яті жертв голодоморів плює в душу цілому народу».  

«Вони нас обманули» та 17 тисяч адмінштрафу: як на інцидент зреагували у Будинку вчених, поліції та мерії

Заступник директора Будинку вчених Василь Мастикаш, який дозволив орендувати приміщення для приватної вечірки повідомив львівському інтернет-виданню Zaxid.net, що організацією святкування дня народження займалася агенція-посередник, де його запевнили, що має відбутися святкування «звичайного дня народження», на якому будуть присутні близько 40 осіб – усі будуть вакциновані або ж матимуть негативні ПЛР-тести, як це вимагають обмеження «червоної зони». Насправді ж, на святі було понад 100 людей.  

«За словами Мастикаша, організатори вечірки заплатили за сім годин оренди зали – з 18:00 до 01:00, проте вартість оренди він відмовився назвати, посилаючись на комерційну таємницю. За словами Марії Яцейко, голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки, якій належить Будинок вчених, затверджена орендна плата становить 4000 грн/год, але вона теж відмовилась назвати сплачену блогерами вартість», - пише Zaxid.net. І цитує пана Мастикаша: «Коли я запитав, які будуть святкування – організаторка лише сказала, що буде встановлена гімнастична конструкція (повітряне кільце, - Ред.). Запевнила, що це не завдасть шкоду приміщенню. У результаті дуже неприємно, що вони нас обманули, затіяли такий сценарій».

Львівський Будинок вчених. Сам тут блогери влаштували застілля у День пам'яті жертв голодоморів
Львівський Будинок вчених. Саме тут блогери влаштували застілля у День пам'яті жертв голодоморів

Своєю чергою, директор Будинку вчених Роман Славітич визнав, що здаючи приміщення в оренду, вони не врахували, що вечірка запланована на День пам’яті жертв Голодоморів, адже угоду, за його словами, підписували приблизно за місяць до події.

Славітич: «Тут ми допустили помилку, бо треба було вимагати сценарій. Але на нас починають ображатися у таких випадках, кажуть, що це цензура. Вони обманули, не сказали про те, що буде насправді. Організацією заходу займалася посередниця. Вона десь так то все обкрутила, хитрощами обійшла. Якби я бачив, що там робиться, викликав би поліцію і припинив би це».

«Ми такі обурені, що ви собі просто не уявляєте. Будинок вчених, відповідно до статуту, має право давати приміщення в оренду. Ми дали приміщення в оренду на сімейне торжество і мали забезпечити температурний режим та карантинні умови. Все решта – в якому форматі буде проходити це сімейне торжество – за це відповідає організатор. А організатор – Мар'яна Заліско. У цьому плані всі питання до неї. Ми переглядаємо з нею співпрацю і надалі з нею співпрацювати не будемо, бо так не можна було робити», - прокоментувала Zaxid.net голова Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Марія Яцейко.

Ну, а Мар’яна Заліско, яка займалася організацією скандальних гулянь, – сестра блогера-іменника. У своєму Instagram вона теж виклала світлини з гучної вечірки, однак нічого не коментує. Чого не скажеш про поліцію: за порушення карантинних норм на Олександра Заліска складено протокол за ч.1 ст. 44-3 КУпАП, що передбачає штраф від 17 до 34 тис. грн.

Дісталося й Будинку вчених. Як повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, «за порушення карантинних вимог комісія ТЕБ і НС прийняла рішення призупинити господарську діяльність Будинку вчених Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України».

Блогери вибачаються: зрозуміли суть чи просто не хочуть втрачати гроші?

В першу добу після скандальної гулянки блогери не звертали уваги на шквал критики. І лише після того, як з ними почали розривати контракти, схоже, добряче запанікували. І щоб не втрачати свій заробіток (а один рекламний допис від блогера, який має мільйон підписників, може коштувати від $200 до $10 тис. - Ред.) почали вибачатися. Втім, якось дивно, часом. Вибачатися треба було б перед пам’яттю жертв і тим більше, не ставити якісь умови.

«Хочу звернутись до тих, у кого зачепив почуття і, можливо, когось образив. Але не прошу вибачення у тих, хто просто підтягнувся на шум. Я далі буду виставляти сторіз – не з вечірки, просто зі свого життя. Тому що я блогер, і в першу чергу транслюю події зі свого життя. Я не кажу і не вчу, що правильно, а що ні. І ви можете, як будь-який канал, переключити на інший. Хочу попросити не хейтити моїх друзів-блогерів, тому що день народження було у мене, а вони просто прийшли як гості. Не треба їх робити винними у всьому», – написав винуватець торжества Олександр Заліско.

Інстаблогери Олександр Заліско (зліва), Наталі Литвин та Олександр Куровський
Інстаблогери Олександр Заліско (зліва), Наталі Литвин та Олександр Куровський

Водночас, блогер додав: «Я народився 27 листопада! Я не вибирав цей день. Він вибрав мене!»

І з цього тону можна зробити висновок, що Заліско досі не зрозумів, чого на нього «накинулися». Безумовно, ніхто не обирає, коли йому народжуватися, але інколи треба думати головою. А День пам’яті жертв Голодомору, до речі, не 27 листопада, він щороку відзначається в останню суботу листопада. І так співпало, що цьогоріч ця остання субота припала саме на день народження чернівецького блогера. Чи міг він обрати іншу дату для святкування? Очевидно, що так. 

Тим часом, до вибачень приєдналися й інші:

Саша Пустовіт (1,9 млн підписників): «Мені соромно, що 27 листопада був День пам’яті жертв Голодоморів, і я зовсім не пам’ятала про це, будучи патріоткою і завжди відстоюючи країну, в якій живу. Ці події стосувалися моєї бабусі, мого дідуся, моєї прабабусі, прадідуся. Вони стосуються кожного».

Це, схоже, щиро, але страшно. «Не пам’ятала»…

Таня Самбурська (1,5 млн підписників): «Я хочу щиро вибачитись перед тими людьми, почуття яких я зачепила, і які в суботу вшановували пам'ять жертв Голодомору. Я не знала, що в суботу такий день був, на жаль. Дуже шкода, що ЗМІ так гучно не кричали про цей день, як про те, що була вечірка. Можливо, якби було по-іншому, тоді б більшість людей знали про нього».

Як це не «кричали ЗМІ»? Як вони мають вам про таке кричати?

Валерія Юрченко (1,3 млн підписників): «Хотіла би почати сьогоднішню розмову з вибачення. Вийшло так, що день народження Саші припало на дуже важливу дату для всіх українців і, на жаль, я забула. Я не знала цього, коли виставляла запрошення, там була дата – 27 листопада. І ніхто (я завжди читаю свій "дірект"), ніхто не написав мені».

«Забула»…

Олександр Куровський (471 тис. підписників) з дружиною Наталі Литвин (1 млн підписників): «Ми були запрошені на день народження близького друга. Як завжди, виставляли сторіс зі святкування, бо хотіли розділити вечір із нашими близькими людьми. Зараз немає жодних виправдань за наші сторіс. Ані я, ані дружина жодним чином не хотіли святкуванням образити почуття людей».

Ну і, звісно, ведучий застілля Володимир Остапчук (543 тис. підписників): «Самому складно пояснити, як я міг не подумати, який це день і скільки болю та смутку за ним стоїть… Я розумію, що це мене не виправдовує. Я не можу повернутися в минулу суботу й змінити свій вчинок, але я можу вибачитись за нього».

Наскільки переконливо звучать ці вибачення – судити українцям. Від себе ж додамо, що нині чинний Закон «Про захист суспільної моралі» ще ніхто не відміняв. Зокрема, у ст. 1 документу йдеться: «Суспільна мораль – система етичних норм, правил поведінки, що склалися у суспільстві на основі традиційних духовних і культурних цінностей, уявлень про добро, честь, гідність, громадський обов'язок, совість, справедливість». Кожна людина сама вирішує, чи йти їй в церкву, чи запалювати свічку в День пам’яті жертв голодоморів, чи – ні. Це справа моральних орієнтирів. Але займатися відвертим блюзнірством та ще й транслювати це на публіку… Мабуть, корінь проблеми все ж таки у вихованні: батьки, школа, оточення... Але реакція тих, від кого ці «веселуни» залежать фінансово, повторюємо, – це обнадіює.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-