Тетяна Рамус, амбасадор «Білої стрічки в Україні»
Жінки більше почали говорити про факти насильства, а подолати страх розголосу - це величезний крок вперед
26.11.2021 17:11

Наприкінці листопада усі сторінки світових медіа заповнює інформація про проблеми домашнього насильства. Саме в ці дні «Білої стрічки», міжнародного руху із захисту прав жінок, в інформпросторі знову виникають історії, які змушують і здригнутися (невже в 21 столітті у сім'ях можливе таке варварство щодо жінки?) , і захопитися (скільки ж треба мати сили, щоб після домашнього насильства піднятися і переродитися!).

Поговорити про те, чи змінюється ситуація з домашнім насильством і ставлення до нього в Україні, чи змінюється українська жінка, ми вирішили з Тетяною Рамус, журналісткою, громадською діячкою, Послом доброї волі «Білої стрічки» в Україні.

ЖОДНА ДЕРЖАВА НЕ ПОТЯГНЕ ТЯГАР ВИПРАВЛЕННЯ ПОМИЛОК У ВИБОРІ ПАРТНЕРА

- Тетяно, темі домашнього насильства в українському інформпросторі років 20, може, трохи більше: тоді з'явилися перші притулки, зокрема, в Києві. Чи відгукнулася на цю тему саме українська жінка і чи зайшла тема в українське суспільство, до всіх низів?

- Ситуація є неоднозначною. З одного боку, це правда, що про домашнє насильство почали більше говорити, з'явилася якась ілюзія, що проблема вирішується. Відкриваються шелтери (притулки для жертв домашнього насильства, яким загрожує небезпека – ред.), проводяться тренінги, насичується інформпростір. Але це стосується великих міст.

І повна катастрофа - з маленькими містами. У регіонах, громадах проблеми не лише з шелтерами, а й взагалі з тим, куди б жінки могли звернутися. Та й їхня готовність звертатися - у великих містах і в маленьких містах є абсолютно різною, це пов'язано і з ментальністю, і зі страхом наслідків – не лише з боку чоловіка, який чинить насильство, але і від суспільства, оточення.

Та й статистика щодо жертв домашнього насильства є невтішною: цифри тих, хто звернувся із заявою, з року в рік зростають. Є думка, що і тривалі карантини у різних країнах погіршили ситуацію. За вісім місяців 2021 року Національна поліція отримала 203724 звернення, складено 101122 адмінпротоколи, винесено 33242 термінових приписи про заборону щодо аб'юзерів (людей, які здійснюють фізичне або емоційне насильство – ред.), 86942 кривдника перебувають на обліку.

- Чи має ситуація з домашнім насильством у нашій країні якісь особливості?

– Головна проблема у нас, як і всюди, - це фізичне насильство. Але в Україні багато в чому визначальною є проблема з економікою, а тому і психологічне, і економічне насильство теж наявні. Звичайно, ситуація у великих містах є кращою. Там у жінки більше можливостей влаштуватися на роботу і, отже, більше можливостей для того, щоб припинити токсичні стосунки. Адже коли у тебе є фінансова свобода, або хоча б шанс забезпечити себе і дітей, то вибір набагато більший.

А що стосується маленьких міст - там ситуація складніша, і пов'язано це з нашою ментальністю. Зазвичай в умовляння включається оточення, яке говорить жінці: ну, куди ти підеш, у тебе чоловік, сім'я, подумай. І жінка починає в собі сумніватися.

Але величезним плюсом великих інформаційних кампаній, пов'язаних із сімейним насильством, стало те, що жінки почали замислюватися, що у них набагато більше можливостей запобігти стосункам з таким партнером.

Звичайно, коханню кожен вік (і не лише вік) підвладний, і тут абсолютно неможливо передбачити, але є досить велика кількість маркерів, за якими жінка може побачити, що з цим партнером у неї виникнуть проблеми.

І найголовніше, розмова про це будується так, щоб не лише рятувати жінку, а ще й передбачити драматичний вибір. Щоб у жінки з'явилася усвідомленість: в які стосунки вона може зайти і, великою мірою, взяти відповідальність на себе і за себе.

Далі, після широкого обговорення теми, є надія, що сусіди, товариші по службі реагуватимуть на такі ситуації. Адже часом доходить до злочинів і щодо дружин, і щодо матерів, і щодо дітей. Суспільство довго визріває, щоб створити атмосферу повного несприйняття насильства, навіть якщо мова йде про сусідів, колег і просто знайомих. Але прогрес є.

ЖІНКИ ПОЧАЛИ МЕНШЕ БОЯТИСЯ ВИНОСИТИ СВОЮ ПРОБЛЕМУ НА СУСПІЛЬНИЙ ОГЛЯД

- Ви маєте рацію. У нас патріархальна свідомість: соромно розповідати про приниження, боїшся, що не вистачить грошей, якщо підеш, боїшся, що діти або дитина виростатимуть без батька. Але чи бачите ви якісь зміни - українська жінка почала себе поважати, перестала боятися, починає передбачати наслідки свого вибору?

Коли мати, яка виховує дітей, стикається з насильством, це закінчується погано і для жінки, і для дітей

- Ви знаєте, я думаю, що ще рано про це говорити. Можна тільки сказати про те, що жінки почали менше боятися виносити свою проблему на суспільний огляд. А це вже важливо. Адже коли жінка, якій потрібно виховувати дітей, проходить через насильство, це закінчується погано і для жінки і для дітей. Тому певне звільнення зараз відбувається. Жінка більше почала про це говорити і, скажімо, з'явилися громадські організації, з'явилося багато програм, багато освітніх курсів, які можуть їй допомогти. А подолати страх розголосу - це величезний крок вперед.

ШЕЛТЕРИ ЗАВАНТАЖЕНІ І ЇХ НІКОЛИ НЕ ВИСТАЧАТИМЕ

- Наскільки, за вашими спостереженнями, завантажені шелтери?

- Думаю, що вони завантажені на 100 відсотків і їх не вистачає, і їх ніколи не вистачатиме. Це проблема, яка існує не лише в Україні. Такою є ситуація в світі.

Чому тема насильства та інформаційна кампанія, пов'язана із сімейним насильством, стали глобальними? По-перше, тому що це відбувається всюди. А по-друге, кампанії потрібні ще й для того, щоб жінки не потрапляли у шелтери. А не потрапляти вони туди зможуть тоді, коли вони розумітимуть, куди їм звертатися за допомогою. Адже втеча - це тимчасове рішення, і жодна держава і жоден приватний шелтер не зможе прихистити жінок на постійній основі. Не зможе взяти відповідальність за те, що у неї відбувається. На сьогодні говорити про достатню кількість шелтеров дуже рано і навіть неможливо.

Я сподіваюся, якщо піднімати цю проблематику, ми доб'ємося, що держава і громади виділятимуть бюджет і будуватимуть або облаштовуватимуть з наявних приміщень шелтери і допомагатимуть жінкам на якийсь період. Але, враховуючи економічну ситуацію, наша держава навряд чи зможе робити це на постійній основі. Шелтер - це тимчасовий притулок, поки жінка вирішить свою проблему. А вирішення проблеми - це завжди комплекс заходів.

Вироки у злочинах щодо членів сім'ї повинні мати максимальний розголос

Якщо вже жінці не вдалося уникнути шлюбу з насильством, і вона наважилася на те, щоб піти, то повинні працювати і додаткові механізми: органи, які зможуть жінку працевлаштувати, які зможуть допомогти покарати людину, яка здійснювала насильство фізичне і психологічне.

Це велика робота і, безумовно, у вирішенні цієї проблеми не можна зупинятися ні організаціям, ні державі, ні самим жінкам, які повинні і переосмислювати свій травматичний досвід, і ділитися ним.

Коли я чую про вироки для багатьох сотень людей, які вчинили злочини щодо членів сім'ї, вважаю, що це повинно мати максимальний розголос. Це момент справедливості, який, можливо, зупинить інших чоловіків.

- А запит на курси, які вчать жінку почуватися більш впевнено, розуміти, що відбувається у житті, є?

Домашнє насильство не розділяє людей за статусами і фінансовим станом, проблеми виникають у всіх

- Наразі запит великий як ніколи і не лише в Україні, а й у світі. Завдяки інтернету, соціальним мережам у людей почали відкриватися очі і з'явилися курси психологічної допомоги, маса інформації, як діяти, чати взаємної підтримки, публікацій з конкретним досвідом та історіями. Знаю, що багато жінок для себе первинні запитання змогли закрити завдяки ось цій допомозі в онлайні. Але щодо охоплення всієї країни - оптимізму менше. Наскільки я знаю, рівень покриття інтернетом у нас навіть не 70 відсотків.

- А у вашому оточенні були жінки, які страждали від домашнього насильства?

- Звичайно. Домашнє насильство не розділяє людей за статусами і фінансовим станом. У жінок з будь-яким рівнем доходів можуть виникнути такі проблеми. Але чоловіки теж, зі свого боку, мають такі самі проблеми, хоча і в набагато меншій кількості.

- Тобто в Україні є і жінки-аб'юзери?

- Звичайно, це є як з одного, так і з іншого боку. Чоловіки меншою мірою пишуть заяви, але зі 100 відсотків заяв до поліції відсотків, напевно, 10 – це були заяви з боку чоловіків.

- Зрозуміло. А як ви допомагали жінкам зі свого оточення?

- "Біла стрічка" у моєму житті з'явилася теж після знайомства з Веронікою Мудрою, яка, власне кажучи, і розвинула "Білу стрічку" в Україні і запросила мене стати її амбасадором. У неї була особиста історія, пов'язана з цією темою і, скажімо так, мені вдалося їй допомогти. Вона пройшла досить великий шлях і на сьогодні перебуває в Америці, де також займається «Білою стрічкою». Я думаю, що в оточенні кожного з нас є відкриті або приховані історії з сімейним насильством – або особисто в своїй сім'ї, або в сім'ї своїх друзів. Тобто, на жаль, це проблема.

- Скажіть, ваша інформаційна кампанія "Це не гра" представляє дуже цікавий мобільний додаток WhiteRibbonUA, який розповідає про різні види насильства. Він пояснює, що таке психологічне насильство, економічне, що таке переслідування, сталкінг. А ви робили якісь пробні тести - чи є шанс, що ця інформкампанія знайде своїх слухачів, читачів, свою цільову аудиторію?

У жінок з'явилося набагато більше можливостей запобігти стосункам з аб'юзером

- Цього тижня ми запустили мобільний додаток "WhiteRibbonUA", який може допомогти жінкам у боротьбі з аб'юзером, дослідження щодо нього – ще на завершальному етапі. Не сумніваюся, що попит на нього буде дуже значний, адже мобільний додаток не просто дає можливість заявити в поліцію. Він допомагає розпізнати - що у тебе в сім'ї відбувається і як діяти. Додаток "Білої стрічки" займається насамперед інформуванням, а також дає повністю всі координати, всі контакти, які допомагають звернутися в ті чи інші органи для захисту, як-от юридичний, психологічний захист або правоохоронні органи. І у цьому додатку надалі розвиватимуться послуги, які допоможуть жінкам знаходити захист і консультації, тому що держава або будь-яка громадська організація просто не здатна відстежити усі випадки насильства, але жінка повинна сама вміти користуватися ось цим інструментом, а це, перш за все – володіння і робота з інформацією.

ЯКЩО Є ШАНС ЗБЕРЕГТИ СІМ'Ю, ЇЇ ПОТРІБНО ЗБЕРІГАТИ, АЛЕ ТІЛЬКИ НЕ В ОДНОСТОРОННЬОМУ ПОРЯДКУ

- Скажіть, а є шанси у жінки далі сформувати або зберегти сім'ю з тим аб'юзером, якщо вона знає, як на нього вплинути, нехай навіть маніпулюючи, залякуючи у відповідь? Чи краще стартувати з нуля і забути це як страшний сон?

- Потрібно розглядати кожну історію окремо, і мені складно сказати однозначно. Але мені здається, що якщо є шанс зберегти сім'ю, її потрібно зберігати, але тільки не в односторонньому порядку. Великою мірою, найголовніше - це здорове спілкування між людьми. Можливо, з чоловіком треба розмовляти, можливо, чоловікові треба показувати свої справжні почуття – що тобі подобається, а що тебе турбує – ви самі повинні вибирати арсенал взаємодії і відчути межу можливостей.

Звичайно, важливу роль у цьому всьому відіграє фінансова незалежність. Тому що потрібно брати відповідальність за своє життя ще з юного віку. І сьогодні у нас вік шлюбу дуже сильно зміщується. І молоді дівчата не готові виходити заміж, як це було раніше, у 18, у 20 років. Сьогодні спочатку намагаються стати на ноги, зробити свою кар'єру, отримати якусь фінансову незалежність і потім вже будувати шлюб.

- У вашої структури є якісь конкретні кейси допомоги жінкам?

Закони в нашій країні можуть захистити від сімейного насильства, завдання - правильно інформувати жінку

- Знаєте, у нас дуже багато було різних кейсів за всю історію. Ми виходимо з наших можливостей, тому що ми - зростаюча організація в Україні. Ми завжди намагалися допомагати і направляти людей безпосередньо в ті органи, які могли б кваліфіковано розібратися в ситуації, знайти вихід і надати допомогу.

Найбільша активність у нас припадала на дні "Білої стрічки". Вона проявлялася по-різному, нам писали листи, тому що мобільний додаток у нас ще не працював. Наша система дуже скоро працюватиме так, що жінка сама буде здатна розібратися і вибудувати якийсь план дій. Тобто, ми даємо дорожні карти: куди тобі треба звернутися для того, щоб вирішити проблему. Тому що ми не є організацією з «гарячою лінією» і зі штатом психологів, ми просто приймаємо жінок і надаємо їм правильну інформацію, ми направляємо їх туди, куди необхідно. Тому що, великою мірою, державна система і закони в нашій країні можуть захистити від сімейного насильства. А наше завдання - правильно інформувати і направляти жінку.

ЗАКОНИ ПРОПИСАНІ ТАК, ЩО Є ПОКАРАННЯ ЗА КОЖЕН ВИД НАСИЛЬСТВА, ТРЕБА ЛИШЕ ЇХ ДОТРИМУВАТИСЯ

- Скажіть, після того, як чоловік зрозумів, що жінка телефонуватиме до поліції, поліція приїжджає - чи зменшується рівень агресії?

- Якщо правоохоронні органи дотримуватимуться закону, якщо вони реагуватимуть, доводитимуть до кінця розслідування тих чи інших випадків сімейного насильства, – звичайно. Оскільки неминучість покарання зупиняє будь-яку живу істоту. Але я знаю, що останніми роками питання сімейного насильства стало окремим напрямом – вони зрозуміли серйозність ситуації.

- У практиці моїх знайомих: поліція приїжджала, 15 хвилин сиділа, казала "розбирайтеся самі" - і їхала...

- Це було раніше. Зараз за законом вони зобов'язані реагувати. Я проводила семінари з Нацполіцією, ми розбирали ці проблеми. Адже поліція казала: біди поки не сталося, а значить – це сімейне питання. На сьогодні закони так прописані (і набули чинності), що є система покарання за кожен вид насильства. Найголовніше, щоб цих законів дотримувалися.

- Поліція під час тренінгів чула вас?

- Безумовно. Така тема може торкнутися будь-якої людини, у тому числі і працівника поліції в його особистій історії. У нас, звичайно, не так багато жінок у поліції. І я сподіваюся, що ця ситуація буде покращуватися з утвердженням у нас гендерної рівності. Тому що жінки в поліції більш тонко розуміють, як вести діалог з жінкою. Як її заспокоїти, як допомогти тощо.

Один з моментів моєї професійної гордості - у тому, що у мене є можливість в Україні знайти відгук і у чоловіків щодо теми сімейного насильства. Чи то чоловік поліцейський, чи то підприємець, чи публічна персона. Тому що чоловіки реагують на цю тему дуже обережно. Але до кожного чоловіка є свій підхід: у когось ростуть доньки, хтось екстраполює ситуацію на досвід сестри і матері, хтось просто стежить за темою. І якщо кожен зробить внесок у роботу цієї організації, то у нас, звичайно ж, будуть зміни.

- Як участь селебрітіз допомагає руху?

- Ну, от якраз у нас першим амбассадором "Білої стрічки" став Андрій Шевченко. Він відгукнувся на запрошення «Білої стрічки».

- Я бачила ваше фото з Сергієм Тарутою.

- Так, у нас присутні і спорт, і бізнес, виступала Аліна Шатернікова, наша чемпіонка світу з боксу. З нею у мене було дуже цікаве інтерв'ю, тому що це жінка, яка може чинити опір, і її думка щодо питань сімейного насильства є особливо цікавою.

Дуже важливо, коли лідери думок у своїй галузі висловлюють свою точку зору, тому що це впливає на людей, тому що ми всі віддзеркалимо одне одного.

Якщо ми пропагуватимемо і показуватимемо насильство, то насильство перетвориться на норму. Якщо ми говоритимемо і пропагуватимемо те, що насильство – це погано, це осідає у підкірці ще з підліткового віку. Тому, я думаю, що дуже важливим аспектом в українській освіті має стати предмет з адаптації в суспільстві. І хоч як це не було незвично у віці 13-14 років – і щодо сімейних взаємин, щодо сімейної взаємодії.

- А що Аліна радила - давати здачі і комплекс вправ?

- Ні, у жодному разі. Найголовніший захист, у тому числі і від фізичного насильства – психологічне, внутрішнє налаштування на те, які ти здійснюєш захисні заходи щодо самої себе. Починаючи від дзвінка в поліцію і закінчуючи викриттям людини, яка вчиняє сімейне насильство. До слова, страх викриття для таких чоловіків стає теж одним із способів самообмеження.

- Ситуація у західних суспільствах краща, ніж в Україні?

- Не краще. У них так само побутує сімейне насильство. Просто у більш розвинених економічних країнах економічного насильства менше. А так, взагалі, звичайно, це глобальна проблема.

Що стосується західних країн, ми, безумовно, взаємодіємо і переймаємо їхній досвід, ділимося результатами їхніх досліджень. Колись я починала програму, яка називалася "Жінка - це сила", і мені пощастило взяти інтерв'ю у Джини Девіс, засновниці Інституту гендерної рівності у засобах масової інформації. Вона сказала в інтерв'ю, що якщо займатися питаннями гендерної рівності, то вона настане через 250 років. Якщо не займатися - то через 500 років.

БАГАТО СІМЕЙ ІСНУЮТЬ ТІЛЬКИ ТОМУ, ЩО ТАК ЛЕГШЕ ВИЖИТИ

- Скажіть, скільки років потрібно, щоб у нашому досить патріархальному, консервативному суспільстві, де жінка схильна терпіти, вона пройшла шлях трансформації і стала більш свідомою?

Реакція жінок на домашнє насильство безпосередньо пов'язана з економічною стабільністю в країні

- Я думаю, що є пряма залежність від того, як розвиватиметься наша країна, від якості економіки. Економічна стабільність безпосередньо пов'язана з реакцією жінок на насильство. Чим більше у жінки можливостей для того, щоб саму себе забезпечити, тим більше у неї буде усвідомленості того, чого вона насправді хоче і чого вона не хоче. Як на мене, багато сімей існують тільки тому, що так легше виживати. Тому давайте жити надією на зміни. Адже у суспільстві економіка глибоко пов'язана з соціальною сферою.

- Скажіть, а що для української жінки є найбільш складним, щоб відчути свою цінність і самодостатність?

- На сьогодні - це кар'єрна реалізація. У чому наша нерівність з чоловіками і у чому їх перевага? Жінка ще й біологічно має продовжувати рід, а на це йде час, йдуть сили, роки для того, щоб із дітей виростити щасливих людей. Сьогоднішня реальність є такою, що у жінки справді набагато менше можливостей, тому що якщо вона вирішує створювати сім'ю, то чоловік, незалежно від того, яка у нього кількість дітей, присвячує свій час роботі, кар'єрі. А у жінки у більшості випадків завжди є тривалі перерви.

І дуже хочеться, звичайно, щоб наше суспільство дійшло розуміння, що сім'я, домашня робота – це дуже важка праця. Мені дуже подобається картинка, на якій жінка показана в образі бога Шиви, де вона і кухар, і психолог, і вчитель, і домогосподарка. Справді, так і є: жінці доводиться нести на собі навантаження. І дуже б хотілося, щоб суспільство і держава це цінували, тому що, якщо жінки не створюватимуть сім'ї і не народжуватимуть, то розмови про старіння націй і демографічну кризу вважатимуться квіточками. Не знаю, чи зникне життя на Землі, але світ стане точно набагато біднішим.

Лана Самохвалова, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-