У Мінцифри розповіли, коли запрацює зміна прописки в «Дії»

У Мінцифри розповіли, коли запрацює зміна прописки в «Дії»

Укрінформ
Міністерство цифрової трансформації активно працює над розширенням переліку послуг, доступних у програмі "Дія". Зокрема, у грудні українці матимуть змогу зареєструвати місце проживання онлайн.

Про це повідомив керівник з розвитку електронних послуг у Мінцифри Мстислав Банік в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

"У грудні ми запускаємо послугу зі зміни реєстрації місця проживання, тобто зміни прописки. Вона буде доступна по всій території, в 1439 громадах України", — сказав Банік.

За його словами, відомство також працює над запуском соціальних послуг — субсидії, пенсійні посвідчення, допомога тощо.

Крім того, через Дію відбуватиметься і виплата 1000 грн вакцинованим українцям. У цьому зв'язку Банік зауважив, що Мінцифри тут виступатиме технічним реалізатором, а приймати рішення про виплату, переказувати кошти буде робоча команда із представників різних міністерств і відомств.

"Зараз ми від робочої групи чекаємо на ухвалення підзаконних нормативних актів, які точно визначать, який буде порядок надання послуги з виплати 1000 гривень. Але в нас уже був схожий досвід минулого року і цієї весни з виплати 8 тис. підприємцям та найманим працівникам. Я думаю, що щось схоже буде і цього разу", — пояснив представник Мінцифри.

Він також повідомив, що міністерство по всій Україні відкриває пункти підтримки користувачів мобільного додатку "Дія", де українцям допомагають розібратися як із встановленням програми, так і з отриманням необхідних документів. Близько 800 таких центрів уже надають консультації.

"Здебільшого їх запускають у центрах масової вакцинації. Є безліч людей, які вперше встановлюють додаток, яким потрібна підказка — починаючи з того, як зайти в Play Market або як авторизуватися. Незважаючи на те, що у нас все зрозуміло інтуїтивно, буває так, що потрібна допомога", — зазначив Банік.

Багато людей, за його словами, зараз стикаються з проблемами, пов'язаними з генерацією сертифікатів про вакцинацію - це одне з найпоширеніших питань.

Представник Мінцифри зазначив, що пункти підтримки будуть відкриватися і надалі, проте точну їх кількість поки що спрогнозувати складно, бо "все перебуває в пілотному режимі".

"Керівництво на місцях, на рівні обласних, міських адміністрацій, на рівні мера ухвалюють рішення, де найбільший потік, де потрібні консультації... Найголовніше — що ЦНАПи теж залучені до цієї роботи, вони працюють у штатному режимі, і, відповідно, там також можна отримувати консультації", — наголосив Банік.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський раніше анонсував, що з 19 грудня в Україні запрацює програма з надання 1 тис. гривень громадянам, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19.

Прессекретар глави держави Сергій Никифоров уточнив, що виплата тисячі гривень здійснюватиметься у вигляді ваучерів, сертифікатів або депозитів усім громадянам, які пройшли повний курс щеплення проти коронавірусної інфекції як до 19 грудня, так і після. Ініціатива є масштабною програмою підтримки бізнесу.

За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, програма спрямована на підтримку п’яти напрямків бізнесу, які найбільше постраждали від коронакризи та де є загроза втрати робочих місць. Зокрема, це креативні індустрії та сфера внутрішніх перевезень.

Для виплат вакцинованим від коронавірусу цього року з держбюджету виділять 3 млрд грн, а на початку 2022 року - ще стільки ж, але можливе розширення фінансування цієї програми, заявив також глава уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-