«Річ у тім 2.0»: у Києві презентували програму допомоги жертвам домашнього насильства

«Річ у тім 2.0»: у Києві презентували програму допомоги жертвам домашнього насильства

Фото
Укрінформ
Кожна четверта жертва домашнього насильства замовчує ці злочини, які можуть бути як фізичними, так і психологічними.

Про це розповіла дружина Президента Олена Зеленська на презентації соціальної кампанії "Річ у тім 2.0", повідомляє кореспондент Укрінформу.

У межах цього заходу на виставці були представлені 16 предметів, пов'язані з реальними випадками домашнього насильства, та онлайн-кампанія щодо цього.

“Кожна четверта жертва домашнього насилля не розповідає про це. Ці люди не розповідають про це, тому що бояться. Через страх, безпорадність, а ще гірше через те, що змирилися і вважають, що нічого не можна зробити, таке буває, треба терпіти. Такі жертви продовжують жити у пеклі й терпіти”, - зазначила перша леді.

Презентація соціальної кампанії "Річ у тім 2.0" / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

За її словами, домашнє насильство не завжди залишає після себе синці, оскільки буває не тільки фізичним або сексуальним, а й психологічним чи економічними.

Дружина Президента підкреслила, що це зло є в усьому світі, для нього немає кордонів, рас чи національностей.

Вона підкреслила, що звичайні побутові речі можуть стати “зброєю”, наприклад, косметика й дитячі іграшки можуть бути “знаряддям” у домашньому насильстві.

Водночас Олена Зеленська наголосила, що домашнє насильство боїться розголосу. У цьому контексті вона закликала жертв або свідків таких злочині не мовчати й не лишатися осторонь.

Також перша леді наполягає на впровадженні адекватного захисту з боку держави для жертв домашнього насильства.

“Ми розраховуємо на те, що поліція буде оперативно реагувати і швидко прибувати на виклик, що прокуратура буде доводити справи кривдників до судів і що жертви отримають допомогу, захист, прихисток і спокій”, - сказала вона.

Своєю чергою віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина запевнила, що в Україні держава небайдужа до кожної людина, яка стає жертвою домашнього насильства, і навіть до тих осіб, які є кривдниками, з якими почали працювати цього року.

“Ми посилили кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Створили і продовжуємо створювати мережу кризових кімнат та денних центрів допомоги особам, які постраждали або страждають від домашнього насильства. У режимі 24/7 працює система безоплатної правової допомоги” - пояснила урядовець.

Вона нагадала, що жертви домашнього насильства або його очевидці можуть звертатися на урядову гарячу лінію 1547.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський зазначив, що мова йде, зокрема, і про насильство, яке вчиняють діти щодо своїх батьків, і про насильство щодо маленьких дітей, коли, наприклад, один з батьків забирає дітей до себе і не дає можливості їм спілкуватися з іншим з батьків.

“Сьогодні на цій виставці речі мають слово. І мають слово ті речі, які ми можемо бачити у побуті, але які змінюють долю — долю родини, долю будинку, у якому чиниться насильство. І ми говорили сьогодні, зокрема, про насильство щодо жінок, але також це явище має і інші свої прояви і сторони”, - сказав він під час презентації.

“І це все бачать діти, які проносять це через все своє життя. Діти, які приносять це до школи, які приносять це на вулицю до своїх однолітків, які потім формують наше з вами суспільство, які потім формуються у повноцінних громадян. І саме такими заходами, як сьогодні, ми однозначно робимо крок до європейських цінностей”, - заявив міністр.

Як повідомлялося, відсьогодні в Україні стартує Всеукраїнська кампанія “16 днів проти насильства”, котра триватиме до 10 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-