Денісова - про домашнє насильство: Цьогоріч 20% звернень надійшло від чоловіків

Денісова - про домашнє насильство: Цьогоріч 20% звернень надійшло від чоловіків

Укрінформ
До Уповноваженого ВРУ з прав людини Людмили Денісової цього року надійшло 180 звернень із питань захисту від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, з яких 80% повідомлень - від жінок.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Офісу Омбудсмана у Фейсбуці.

Зазначається, що аналіз повідомлень, що надійшли до українського омбудсмана, свідчить про недостатні зусилля у подоланні порушення прав жінок в Україні, зокрема - серед вразливих верств населення.

«З початку року до Уповноваженого надійшло 180 звернень з питань захисту від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, з яких 80% - від жінок. Аналіз цих звернень свідчить про те, що найбільш поширеними є порушення права на безпеку та захист, одержання правової, медичної та соціальної допомоги», - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що жінки та дівчата з інвалідністю нерідко зазнають дискримінації і не завжди можуть скористатися своїми правами.

Особливо це стосується жінок з психічними та інтелектуальними розладами, які перебувають у соціальних закладах опіки та у сім’ях і стають жертвами насильства, не маючи можливості самостійно відстояти свої права, поінформували у Офісі Омбудсмана.

«Боротьба за ліквідацію насильства щодо жінок є серйозним викликом для українського суспільства. Держава має консолідувати зусилля органів державної влади, громадськості, з метою формулювання нульової толерантності до цього ганебного явища», - наголошується у повідомленні.

У відомстві нагадали, що Україна на шляху до євроінтеграції взяла на себе низку зобов’язань з метою припинення всіх форм дискримінації та насильства щодо жінок, а також для надання жінкам рівних прав у всіх сферах суспільного життя.

Серед іншого, зазначається, що важливим кроком стало ухвалення урядом України Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.10.2020 №1544-р.

Також уточнюється, що здійснення парламентського контролю за виконанням органами держвлади та місцевого самоврядування Конвенції ООН «Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок», у тому числі за виконанням рекомендацій, наданих Україні за результатами восьмої періодичної доповіді про виконання цієї Конвенції, є одним із пріоритетних напрямів діяльності Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Як повідомлялося, щороку 25 листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Генеральна Асамблея ООН оголосила цей день у 1999 році та запропонувала урядам країн, міжнародним та неурядовим організаціям проводити заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.

В Україні з 25 листопада і до 10 грудня (День прав людини) проходитиме акція «16 днів дій проти насильства».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-