В Україні стартує кампанія «16 днів активізму проти насильства»

В Україні стартує кампанія «16 днів активізму проти насильства»

Укрінформ
Всеукраїнська кампанія "16 днів проти насильства" триватиме з 25 листопада до 10 грудня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство освіти і науки.

Кампанія "16 днів проти насильства" проводиться щорічно з 25 листопада до 10 грудня з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Важливі дати, які охоплює період кампанії:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
  • 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера;
  • 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

У межах кампанії МОН рекомендує організувати та провести в закладах освіти тематичні уроки, лекції, вебінари, круглі столи та інші заходи з урахуванням карантинних обмежень.

Інформацію про заходи рекомендується розмістити на сайтах закладів освіти та засновників, а також проінформувати учасників освітнього процесу.

Як заявили у МОН, в умовах світової пандемії та переходу на здобуття освіти в дистанційній формі, зросла кількість ризиків насильства та експлуатації дітей в інтернеті.

Для підвищення обізнаності учасників освітнього процесу міністерство рекомендує проводити інформаційно-просвітницькі та профілактичні заходи щодо запобігання насильству та експлуатації дітей у цифровому просторі, використовуючи довідкові матеріали, розміщені на сайті МОН.

Спільно з освітнім проєктом Stop sexтинг Міністерство освіти і науки провело вебінар для педагогічних працівників щодо онлайн-безпеки, який можна переглянути на сторінці освітнього проєкту у Фейсбуці.

Рада Європи спільно з Українським фондом "Благополуччя дітей" за сприяння Міністерства освіти і науки України в межах проєкту "Боротьба з насильством щодо дітей в Україні" підготували та розмістили на сайті українського фонду "Благополуччя дітей" матеріали, які можуть бути додатковим ресурсом у проведенні заходів до вищевказаних днів.

Інші матеріали проєкту "Боротьба з насильством щодо дітей в Україні" доступні на сайті Офісу Ради Європи в розділі "Підвищення обізнаності та запобігання".

Громадська організація "Мінзмін" спільно з Міністерством цифрової трансформації за сприяння Міносвіти розробили інформаційно-довідкові матеріали для проведення уроків на тему "Моя приватність" у закладах загальної середньої освіти.

Зокрема створені матеріали для проведення уроків для учнів 1-4 класів про персональну інформацію та спосіб користування нею в мережі інтернет; для учнів 5-8 класів - про ризики розголошення персональної інформації, можливі наслідки публікації фотографій і розміщення персональної інформації в соцмережах; для учнів 9-11 класів - про використання персональної інформації в мережі Інтернет і соціальних мережах.

Також розроблений онлайн-курс у вигляді серії відеоблогів на актуальні для батьків теми щодо захисту права дитини на приватність та інструкції налаштування приватності в соціальних мережах Телеграм, Тікток, Інстаграм і Фейсбук.

З нагоди Всеукраїнської кампанії "16 днів проти насильства" Міністерство освіти і науки спільно з громадською спілкою "А21 Україна" підготували матеріали для педагогічних працівників щодо протидії торгівлі людьми.

У Міносвіти наголошують на необхідності поширювати інформацію про діяльність "гарячих ліній":

  • 1578 – з питань протидії торгівлі людьми;
  • 1588 – з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству дітей;
  • 0800505501 (безкоштовно зі стаціонарних);
  • 527 (безкоштовно з мобільних) – з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

Як повідомляв Укрінформ, 17 листопада Міністерство освіти та науки спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) презентувало онлайн-інструмент для моніторингу рівня безпеки і комфорту шкіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-