Коронавірус обіцяє нам перепочинок узимку. Але короткий…

Коронавірус обіцяє нам перепочинок узимку. Але короткий…

Укрінформ
Укрінформ запитував у лікарів про конкретний досвід, набутий наприкінці другого року пандемії COVID-19. А також – чого чекати далі

Україна вийшла на плато захворюваності – заявив прем’єр-міністр Деніс Шмигаль. Ще раніше своїми розрахунками поділилася робоча група НАН України з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2, за якими виходило, що пік за кількістю нових захворювань вже пройдено десь наприкінці жовтня.

Потроху почали звільнятися ліжка в лікарнях, а статистика виписки – перевищувати нові госпіталізації. Хоча кількість летальних випадків продовжує жахати.

Коли ж можна буде зітхнути з полегшенням? – запитали ми тих, хто як і раніше знаходиться на передовій цього коронавірусного змагання.

Нова загроза: «Від Романа до Йордана Україна ходить п’яна»

Пульмонолог Центру легеневих захворювань Івано-Франківська, доцент кафедри фтизіатрії і пульмонології Івано-Франківського національного медичного університету Олександр Варунків:

– Тенденція до спаду є, принаймні, якщо судити по кількості дзвінків від моїх пацієнтів. Щодо смертності, вона, на жаль, залишатиметься поки на високому рівні, і я думаю, такий стан зберігатиметься ще тижні півтора-два. Адже ми не лікуємо сам COVID-19, ми лікуємо його наслідки. А кількість захворюваності поступово знижуватиметься, оскільки карантинні обмеження, дистанційне навчання дають свій ефект. Якщо проводити аналогію з минулим роком, то до різдвяних свят захворюваність, як і тоді, істотно впаде. А потім – як у відомій пісні «Від Романа до Йордана Україна ходить п’яна». Буде багато зустрічей, масових гулянь, походів у гості, і у лютому-березні нас знову чекатиме новий злет захворюваності. Хіба що до цього часу встигне вакцинуватися достатньо людей. Але, щоб змінити обставини, це має бути 70 відсотків населення країни. До речі, за весь цей період я госпіталізував лише двох вакцинованих пацієнтів, і один з них мав тільки одну дозу.

Тобто, спади і підйоми захворюваності – так звані хвилі – залежать, в першу чергу, від активності людей, стверджує лікар. І спад настає після того, як вводяться обмеження, а коли обмеження відміняють, і люди починають активніше контактувати – все починається знову.

– Подивіться, у цьому році сплеск припав саме на березень після усіх свят, – продовжує пан Олександр. – У вересні вийшли на навчання школярі та студенти, і у жовтні знову почала наростати хвиля захворюваності. Влітку традиційно мало хворих, бо навчальні заклади на канікулах, а люди – у відпустках. До того ж взагалі для респіраторних хвороб – а цей вірус теж респіраторний – більш сприятливий період саме осінь і весна.

Як виявилося: вакциновані люди таки менше розповсюджують вірус

Про ситуацію у класичному «середньому» українському місті – Білій Церкві – розповів начальник управління охорони здоров’я міста Юрій Кух:

– Якщо говорити про два останні тижні, у нашому місті дійсно поступово зменшується кількість захворілих за добу. Наприклад, позаминулого тижня це було 995 людей з підтвердженими позитивними тестами, минулого – 865-872, а на цьому – вже 750. І це дуже добре. Щодо летальних випадків, ось я дивлюся інформацію на ранок 18 листопада: по всіх лікарнях Київської області поки, дякувати Богові – нуль, нуль, нуль… 17 листопада – 9 летальних випадків від коронавірусу по місту. Водночас ковідні ліжка у лікарнях Білої Церкви помітно звільняються. Наприклад, у першій білоцерківській міській лікарні з 276 ковідних ліжок зараз вільні майже 100, у третій міській лікарні з 180 ковідних ліжок – близько 50. При тому, що буквально два тижні тому майже всі були зайняті, щоправда, дуже багато пацієнтів привозили з довколишніх районів.

Білоцерківська міська лікарня №3
Білоцерківська міська лікарня №3

Втім, Юрій Кух каже, що зітхнути з полегшенням можна буде трохи пізніше. Серед іншого – коли почнуться морози, і повітряно-крапельна інфекція буде не так активно розповсюджуватися. Це лише один із чинників, але його теж потрібно враховувати.

А ще за якийсь час набудуть імунітет ті, хто нещодавно вакцинувався. Крім того, що це дасть можливість розгрузити медичні заклади, адже вакциновані люди хворіють здебільшого легко, вони і вірус розповсюджують менше – бо не так інтенсивно чхають і кашляють.

– Однозначно дадуть свій результат і протиепідемічні заходи, спрямовані на те, щоб розірвати ланцюжок контактів здорових з хворими. Але після свят, думаю, знову буде підйом, як і у минулому році, – впевнений начальник управління охорони здоров’я Білої Церкви. Наприкінці розмови пан Юрій нагадує:

– За найменших проявів хвороби – температури, першіння в горлі, нежиті – потрібно не гаючи часу, звертатися до сімейного лікаря і робити тест. Бо цей штам дуже підступний, і за кілька днів не дуже виражені симптоми можуть обернутися важкими ускладненнями.

Не робіть непотрібні аналізи!

А от Марина Краснікова, сімейний лікар з Києва, говорить, що поки не відчула полегшення з ковідними хворими – їх, як і раніше, дуже багато. Хоча столиця, як стверджують деякі фахівці, ще не пройшла піку захворюваності.

– Головне, що можу сказати: гірше не стало, – каже лікарка. – Та й це традиційно – у холодну пору року на респіраторні захворювання людей страждає більше.

Пані Марина теж радить у разі захворювання відразу звертатися до сімейних лікарів і у жодному разі не займатися самолікуванням. Не призначати собі антибіотиків, не робити без призначення лікаря аналізів, наприклад, на С-реактивний білок або D-дімер, про які раніше знали лише вузькі спеціалісти, а тепер чули, мабуть, усі. Бо підвищення показників того ж самого С-реактивного білка відбувається навіть при звичайному ГРВІ, а людина, яка в цьому не розбирається, отримавши аналіз, де показники не відповідають нормі, може напридумати собі казна-чого. Вже не кажучи про те, що коштують ці дослідження недешево.

А ще лікарка розповіла, що робити, якщо людина не може додзвонитися до свого «сімейника» – це зараз буває, бо на них надто велике навантаження. Завжди можна звернутися за порадою на гарячу лінію МОЗ щодо коронавірусу або за телефоном швидкої допомоги. Не треба її викликати, а попросити з’єднати з одним із лікарів-консультантів, які вже давно працюють при швидкій, тільки не всі про це знають. Спеціаліст зорієнтує по симптомах, надасть професійні рекомендації або вирішить, що екстрена допомога дійсно потрібна.

Щодо коронавірусних прогнозів – все залежатиме від того, як люди йтимуть вакцинуватися далі, вважає Марина Краснікова.

Ще кілька тижнів тому ситуація, здавалося би, «вирулюється», куди треба: кількість тих, хто приходив вакцинуватися, щодня била рекорди. Зараз не тільки все відкотилося назад, а звучить тривожна інформація, що люди навіть не приходять робити другу дозу. Тобто зробили першу, іронізують у соцмережах, щоб отримати папірець, а тепер очікують, що ця хвиля пандемії якось минеться, скасують червоні зони, отже знову можна буде їздити у транспорті, не побоюючись величезних штрафів. А далі, мовляв, видно буде. Дуже хочеться сподіватися, що це не так.

Втім, тримаймося – здоров’я усім!

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-