У світі проходить акція на підтримку чоловічого здоров’я

У світі проходить акція на підтримку чоловічого здоров’я

Укрінформ
У світі впродовж листопада триває щорічна акція "Movember", націлена на привернення уваги до найбільш небезпечних проблем зі здоров’ям чоловіків, зокрема онкологічних захворювань.

Про це розповів т.в.о голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Дмитро Самофалов на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У всьому світі листопад є місяцем турботи про чоловіче здоров'я. Саме у цьому місяці проходить акція "Movember" - від англійського moustache - вуса та november – листопад. Чоловіки відрощують вуса, щоб привернути увагу до раку простати та інших онкозахворювань», - сказав Самофалов.

За його словами, рак простати входить у п’ятірку хвороб, які є головними причинами смертності серед чоловіків, і посідає четверте місце після раку органів дихання, кишківника та шлунку. «Звертайтесь до своїх сімейних лікарів не лише тоді, коли щось болить. Онкологічні хвороби часто не мають виразних симптомів. Профілактичні огляди допомагають виявити проблему на ранніх етапах та підвищують шанси на повне одужання», - наголосив Самофалов.

Він зазначив, що причинами, які потребують звернення до сімейного лікаря або терапевта, є проблеми з сечовипусканням, біль у спині, стегні чи тазу, адже це можуть бути перші ознаки раку простати. Після обстеження лікар може виписати направлення на аналіз крові на ПСА (простат-специфічний антиген) або візит до уролога.

За словами Самофалова, прийом за направленням є безоплатним у медичних закладах, які уклали договори з Національною службою здоров’я за пакетом амбулаторної допомоги. «У 2021 році було створено 816 тисяч електронних направлень до лікаря-уролога. З них 384 тисячі осіб вже отримали консультацію», - сказав Самофалов.

Він додав, що актуальними для чоловіків є такі види досліджень, як колоноскопія (дослідження кишківника); гастроскопія (дослідження шлунка); бронхоскопія (дослідження бронхів); цистоскопія (дослідження уретри та сечового міхура). У пакетах на ці послуги є вікові обмеження для пацієнтів. Гастроскопія, цистоскопія, бронхоскопія є безоплатною для пацієнтів з 50 років, колоноскопія – з 40 років. Молодші пацієнти також можуть отримати безоплатну допомогу. Для цього їм треба мати направлення лікаря та звернутися у медичні заклади, які мають угоди з НСЗУ за амбулаторним пакетом.

Як повідомлялося, акція Movember або “Вусопад” проводиться щороку в листопаді. Цього місяця чоловіки у всьому світі відрощують вуса, щоб привернути увагу до проблеми раку простати. Небайдужі люди роблять пожертви на вивчення і боротьбу з раком та іншими чоловічими захворюваннями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-