Дробович сподівається, що проєкт будівництва Музею Майдану буде готовий наступного року

Дробович сподівається, що проєкт будівництва Музею Майдану буде готовий наступного року

Укрінформ
Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович сподівається, що проєкт будівництва Музею Революції гідності буде готовий уже наступного року.

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі.

“Як відомо, на територію меморіалу допоки накладені арешти, що пов’язано з розслідуванням убивств на Майдані, і поки тривають суди, прокуратури ці арешти не зняла. Однак, що стосується будівництва на земельній ділянці під музей, то це можливо робити. Зараз, 8 листопада, оголошений тендер. І користуючись нагодою, я запрошую всіх представників проєктувальних компаній, які мають досвід роботи з великими, знаковими об’єктами: беріть участь у цьому конкурсі, долучайтеся, хай виграють найсильніші”, - закликав Дробович.

Він зазначив, що підготовку технічних завдань нині здійснює колектив музею, не маючи окремого будівельного підрозділу, профільного заступника, фактично виконуючи функції замовника.

“Це дуже велика і важлива робота, і вона теж займає багато часу. І я сподіваюся, що вже наступного року ми матимемо проєкт будівництва музею”, - сказав голова УІНП, підкресливши, що на Музей Революції гідності давно очікує українське суспільство.

Своєю чергою генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло повідомив, що завершення торгів по тендеру, повторно оголошеного 8 листопада, очікується 24 листопада.

“Це стандартна процедура на шляху до музею, який досить тривалий. Відбувся конкурс на визначення проєктної пропозиції. Ми маємо пропозицію німецької команди, концептуальну ідею, як має виглядати музей, що має бути всередині. Наступний крок — це проєктування самого музею, що передбачає три стадії. І зазвичай це триває близько року. Саме з тим, аби відібрати проєктувальника відповідно до чинного законодавства України, до закону про публічні закупівлі, нами оголошено тендер. Вартість проєктування, яку визначила державна експертиза, - це майже 55 мільйонів гривень. Зараз ми очікуємо на успішне завершення тендера, тобто на отримання якісного, фахового проєктувальника, який спроєктує музей”, - сказав Пошивайло.

Він пояснив, що проєктування проводиться впродовж року, після чого відбуваються експертизи.

“Ми сподіваємося, що на кінець наступного року ми матимемо проєкт, затверджений експертизою, і зможемо або наприкінці 2022 року, або на початку 2023-го розпочати підготовчі будівельні роботи”, - зазначив Пошивайло, уточнивши, що зазвичай будівництво музеїв з такими об’ємами і такою просторовою програмою триває в середньому від 3-х до 5-ти років.

Як повідомлялося, проєкт “Штурм пагорба” для Музею Революції Гідності отримано за результатом Міжнародного відкритого архітектурного конкурсу, проведеного за дорученням Кабінету Міністрів у 2018 році. Переможці – архітектори Ян Кляйгус і Йоганнес Кресснер із берлінської компанії Kleihues + Kleihues.

17 травня 2021 року підписано угоду між Національним музеєм Революції гідності та архітектурним бюро Kleihues + Kleihues” про будівництво музею.

У вересні оголошено тендер на проєктування Музею Майдану в Києві, однак його визнано таким, що не відбувся, на підставі Закону "Про публічні закупівлі".

Як пояснили у Музеї, уряд видав розпорядження про перерозподіл і зменшення видатків за програмою 3801280 "Будівництво об’єктів загальнодержавного значення у сфері культури» на загальну суму 34 млн гривень вже після оголошення закупівлі щодо проєктування будівлі Музею Революції гідності (очікувана вартість 54 млн грн). Тому Музей як замовник мав право визнати тендер таким, що не відбувся, через скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг.

8 листопада Національний музей Революції гідності повторно оголосив тендер на проєктування Музею Майдану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-