На цукровий діабет хворіє кожен тридцятий українець – лікарка

На цукровий діабет хворіє кожен тридцятий українець – лікарка

Укрінформ
Поширеність цукрового діабету у світі зростає, в Україні на нього хворіє кожен 30-ий громадянин.

Про це повідомила доцент Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика Маріанна Наумова під час лекції до Всесвітнього дня діабету, яка відбулася в Укрінформі.

"Поширеність цукрового діабету в Україні щороку збільшується. На сьогодні 1 млн 300 тисяч українців хворіють на діабет - це кожен 30-ий українець", - сказала Наумова.

Загалом, за її словами, зростання захворюваності на цукровий діабет є світовою проблемою. Згідно з даними Міжнародної діабетичної федерації, 537 млн дорослих у світі живуть з цукровим діабетом, на цю хворобу хворіє кожен 10-ий. За прогнозами, до 2030 року їх кількість може зрости до 643 млн або навіть 700 млн.

При цьому, зазначила доцент, четверо з п'яти хворих проживають у країнах із низьким та середнім рівнем доходу, тож мають труднощі з доступом до лікування та ліків. Наприклад, на Африканському континенті 86% людей з цукровим діабетом 2 типу не можуть отримати необхідний їм інсулін, у країнах з низьким рівнем доходу не можуть дозволити собі цей гормон 63% хворих, у країнах з високим доходом - 2,8% таких пацієнтів.

Як зауважила Наумова, серед чинників, що призводять до захворювання на цукровий діабет, є такі, на які людина не може впливати, наприклад стан середовища, сімейний анамнез тощо. Однак є і такі, які людина може контролювати та впливати на них. Передусім це спосіб життя: вживання алкоголю, куріння, незбалансоване харчування, відсутність фізичної активності.

За словами експерта, чимало хворих на діабет має також серцево-судинні захворювання, тому для них важливим є також контроль за тиском (норма 120/80 мм рт ст), вагою (індекс маси тіла у нормі має становити 18,50-24,99), рівнем холестерину (перевірити його можна за допомогою лораторного дослідження - ліпідограми).

У зв'язку з високим ризиком серцево-судинних захворювань пацієнтам з цукровим діабетом необхідно слідкувати за частотою серцевих скорочень, або пульсом. Норма — пульс за 30 секунд від 60 до 90. "Якщо пульс частіший або слабший - це привід звернутися до лікаря", - наголосила доцент.

Окрім цього, за її словами, варто слідкувати й за рівнем насиченості крові киснем, оскільки хворі на цукровий діабет перебувають у зоні ризику при захворюванні на COVID-19.

"За "ковідної" інфекції рівень кисню може падати дуже швидко... Якщо сатурація нижче 93, то треба звертатися до лікаря", - наголосила Наумова.

Вона додала, що важливо також спати достатню кількість годин на добу, слідкувати за добовою нормою калорій, проводити контроль глікемії. Обов'язковим є фізичне навантаження.

Всесвітній день діабету відзначаться щороку 14 листопада.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 жовтня програма забезпечення інсулінами перейшла до адміністрування Національної служби здоров’я України та увійшла до переліку “Доступних ліків”. Понад 5300 аптек та аптечних пунктів по всій країні відпускатимуть інсулін за електронними рецептами безоплатно або з доплатою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-