Поліція знає, як екскомендант катівні «Ізоляція» опинився на підконтрольній Україні території

Поліція знає, як екскомендант катівні «Ізоляція» опинився на підконтрольній Україні території

Укрінформ
Слідчі Національної поліції України (НПУ) знають, як бойовик, екскомендант донецької «Ізоляції» Денис Куликовський (прізвисько "Палич") потрапив на підконтрольну українській владі територію.

Про це у ефірі телеканалу «Україна 24» заявив директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Слідству Нацполіції відомо, як він потрапив на (підконтрольну українській владі – ред.) територію нашої держави. Я не можу це озвучити. Можу сказати, що відомо про це, а про те, як – хай говорить СБУ. Бо розслідування щодо цієї особи - Куликовського, рішенням прокуратури доручено СБУ. Тобто, подальший хід слідства щодо цієї особи може коментувати винятково СБУ, це інший правоохоронний орган», - сказав він.

Шевченко зазначив, що раніше весь масив даних щодо цієї злочинної організації, учасником якої був Куліковський, упродовж останніх 2 років, і найбільш активно – упродовж останніх 1,5 року, збирала Нацполіція України. За його словами, слідчі Нацполіції зробили дуже багато, і цей доробок був таким, який дав можливість фактично вийти на затримання Куликовського працівникам СБУ.

«Все було дуже просто. Коли були обміни (утримуваних громадян – ред.), і останній великий обмін був, якщо я не помиляюся, у грудні 2019 року, то серед обміняних був і Станіслав Асєєв, один з потерпілих у цьому кримінальному провадженні. І весь цей масив даних поліція почала відпрацьовувати ретельно у 2020 році – тобто, (правоохоронці – ред.) зустрілися з кожним з потерпілих, допитали їх процесуально, декого - по кілька разів, щоб намагатися знайти і встановити тих, хто їх катував, хто вчиняв злочини у цій сумнозвісній «Ізоляції». Всі (потерпілі – ред.) були допитані, 38 осіб були поліцією допитані з упізнанням, тобто, це - ті необхідні слідчі дії, без яких неможливо було пред’явлення підозри і подальше затримання (фігурантів – ред.)», - поінформував Шевченко.

Він зазначив, що таким чином було встановлено ключових членів цієї злочинної організації.

«Їх (було встановлено – ред.) 47, - умовно їх можна назвати «кати «МГБ ДНР» або такі є «сили спецоперацій» там, - коротше кажучи, це катівня оцієї спецслужби терористичної, яка відповідальна за цілу низку тяжких злочинів, і стосовно Станіслава у тому числі. Відповідно, після усіх проведених слідчих дій накопичився матеріал, достатній, щоб пред’являти підозри», - сказав директор Департаменту комунікацій МВС.

Як уточнив Шевченко, відповідно до українського законодавства, це можна робити у заочному режимі.

«І це було зроблено у заочному режимі щодо Куликовського десь рік тому, у кінці жовтня 2020 року, Така підозра була законно пред’явлена Куликовському, а також іншим особам – 8. Всі відомості на них є, вони всі встановлені - їхні справжні прізвища і позивні: Кривонос з позивним «Толстий», Бредвіхін з позивним «Рем», Кулініч з позивним «Міхалич», танкіст, Ерьомічев з позивним «Єрмак», Бутенко з позиним «Бут», і інші», - сказав він.

Згодом, як сказав Шевченко, поліції стало відомо, що одна з цих осіб може перебувати на підконтрольній українській владі території, і розпочався комплекс оперативних дій, який закінчився затриманням Куликовського.

«Це дуже добре. Сподіваємося, ця особа предстане перед правосуддям. Результати всіх цих слідчих дій є у поліції. Слідством процесуально керує, як відомо, прокуратура. І за рішенням прокуратури всі ці матеріали або вже були надані, або, якщо таке рішення буде – будуть надані колегам з СБУ, щоб вони мали доказову базу», - уточнив він.

Як повідомлялося, Приморський районний суд Маріуполя у середу, 10 листопада обрав Куликовському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його відправили у СІЗО до Києва.

Контррозвідники СБУ 9 листопада затримали у Києві колишнього бойовика терористичної організації «ДНР», екскоменданта незаконної в’язниці на тимчасово окупованій території Донецької області «Ізоляція».

Слідчі спецслужби оголосили Куликовському підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 149, 258-3, 260, 438 Кримінального кодексу (Торгівля людьми, участь у діяльності терористичної організації, участь у діяльності незаконних збройних формувань і порушення законів та звичаїв війни).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-