Служба безпеки виклала 3,5 тисячі документів НКВС про боротьбу з УПА

Служба безпеки виклала 3,5 тисячі документів НКВС про боротьбу з УПА

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України опублікувала 3,5 тис. документів НКВС про боротьбу з Українською повстанською армією.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

«Оригінал архіву вивезли до Москви у 1980-х роках. Зараз його цифрова версія доступна онлайн», - ідеться в повідомленні.

Фахівці архіву СБУ спільно з колегами-дослідниками Центру досліджень визвольного руху та за підтримки Українського культурного фонду працювали над публікацією документів.

Вони охоплюють події, які відбулися в 1944-1945 роках на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині та Івано-Франківщині.

Читайте також: На Харківщині СБУ проводить антитерористичні навчання

До колекції увійшли: детальні креслення повстанських криївок, зроблені енкаведистами, списки втрат з боку повстанців та звітність про захоплену енкаведистами зброю.

Фото СБУ

Також в оприлюднених документах є звіти про надзвичайні події та не бойові втрати у лавах внутрішніх військ НКВС. Публікацію проілюстровано документом про вбивство НКВС невідомого під час «хлібозаготовлі» в селі на Рівненщині 14 жовтня 1944 року.

Читайте також: Колишній СБУшник зізнався в убивстві чоловіка, який вербував його для вчинення терактів

Як повідомляв Укрінформ, 15 жовтня у селі Соколівка Буської територіальної громади Золочівського району перепоховали віднайдені останки 16-ти воїнів Української повстанської армії, які віднайшли цьогоріч на місці масового поховання жертв НКВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-