Напад на журналістку Березу: не повторити трагедію Катерини Гандзюк

Напад на журналістку Березу: не повторити трагедію Катерини Гандзюк

Укрінформ
У Хмельницькому на журналістку-розслідувачку Альону Березу напав невідомий, що вона пов’язує зі своєю професійною діяльністю

За збігом обставин, а можливо, так і було сплановано, інцидент трапився 3 листопада, напередодні річниці смерті Катерини Гандзюк. Херсонська журналістка померла від опіків сірчаною кислотою, якої її облили. На Альону Березу теж вилили рідину. На щастя, в цій ситуації минулося без опіків і травм.

Подія набула неабиякого розголосу і вкотре порушила питання, наскільки безпечно бути журналістом в Україні. Попри декларації про свободу слова, в інформаційному просторі періодично з’являються повідомлення про погрози, залякування чи фізичну розправу над журналістами. 

Фото з місця нападу
Фото з місця нападу

З початку року Національна поліція зареєструвала 158 кримінальних проваджень у злочинах проти журналістів, з яких: 113 – за ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), 38 – за ст. 345-1 КК України (погроза або насильство щодо журналіста), 7 – за ст. 347-1 КК України (умисне знищення або пошкодження майна журналіста).

Про такі факти не треба мовчати, аби попередити тиск на журналістів. Напад на Альону Березу зараз розслідує поліція, а журналістці вже надали озброєну охорону.

ПІДОЗРИ Є, АЛЕ ПОКИ БЕЗ ПРІЗВИЩ

3 листопада на сайті Інституту масової інформації (ІМІ) опублікована стаття журналістки-розслідувачки і регіональної представниці ІМІ у Хмельницький області Альони Берези про вирок у справі щодо побиття хмельницької журналістки, яке трапилося навесні 2021 року. Суд призначив обвинуваченому іспитовий строк тривалістю один рік та зобов’язав доплатити ще 10 тис. грн моральної шкоди до 10 тис. грн попередньо сплачених.

Цього ж дня Береза сама стала жертвою. Журналістка повідомила про напад на неї на своїй сторінці у Facebook:

Фото з місця нападу
Фото з місця нападу

«Сьогодні близько 13 години відбувся напад на мене. Так, саме напад. Чоловік з бородою очікував мене більше як 30 хвилин біля спортзалу. Був у масці та з ємністю у пакеті. Коли я вийшла зі спортзалу, то він почав теж рухатись. Через декілька метрів (навпроти автосалону) зі спини він вилив на мене рідину із різким неприємним запахом».

У коментарі Укрінформу журналістка розповіла, що раніше не помічала, аби за нею хтось слідкував. Утім нападника бачила у своєму будинку напередодні.

«Десь о пів на п’яту (вдень 2 листопада – ред.) незнайомий чоловік шукав у під’їзді якогось чоловіка, назвав мені його ім’я, а потім і номер моєї квартири. Той, який нападав, був тоді разом із ним, він стояв поверхом нижче», - каже жінка.

За її словами, знайомі розповіли, що бачили тих чоловіків і 1 листопада. Крім того, напередодні ввечері біля спортзалу теж помітили людей, які стояли і щось видивлялися. 

«Я вийшла із спортзалу і пройшла метрів 20, – розповідає про деталі інциденту Береза.  – До мене ззаду підійшов чоловік, він мене наздоганяв. Я так розумію, що хотів побільше на мене вилити рідини, але, напевно, не вийшло. Ця рідина потрапила мені на руку, була облита вся куртка, частина штанини, сумка. Рука була мокра, але без явних пошкоджень. Я не знаю, що це за речовина, але вона дуже неприємного запаху. Цей чоловік буквально декілька секунд забарився і втік. Він був у чорній масці і капюшоні, але я зрозуміла, що не вперше його бачу. Я тоді згадала, що саме його бачила перед тим».

Альона Береза / Фото: Суспільне
Альона Береза / Фото: Суспільне

Альона Береза пов’язує цей напад із своєю професійною діяльністю, адже часто пише журналістські розслідування.

«У мене було розслідування про прийом людей у помічники міського голови, а потім переведення їх на посади. Я не виключаю, що за цим розслідуванням могла бути реакція, просто із запізненням. Було про фінансування політичних партій регіонального рівня. Останнє розслідування – про нажите депутатами міської ради. Я не можу сказати, яка мета (нападу – ред.) була, бо не можу мислити, як ті люди, які це реалізовували або замовляли. Але я чітко розумію, що це були виключно виконавці, а за ними стоїть замовник, який мав якийсь певний задум. Як мінімум, вивести мене із професійного режиму. Звичайно, маю підозри, але прізвищ називати не буду», - говорить журналістка.

«ЩЕ НЕ МОЖУ ПОЧУВАТИСЯ В БЕЗПЕЦІ»

Як розповіла начальник сектору комунікації ГУНП у Хмельницькій області Інна Глега, наразі у справі про замах на журналістку триває досудове розслідування.

Інна Глега
Інна Глега

«Кримінальне провадження було відкрите у день звернення, 3 листопада, за частиною 1 статті 296 Кримінального кодексу України (Хуліганство). Триває досудове розслідування. Ми не можемо розголошувати його даних», - зазначила Глега.

За інформацією Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України, зараз встановлюють особу нападника, слідство відпрацьовує усі відеокамери магазинів і суб’єктів підприємницької діяльності, які є поблизу і на маршруті слідування. Потім проведуть ряд оперативно-технічних заходів, після чого встановлюватимуть особу нападника.

У Департаменті 5 листопада повідомили, що потерпілій надали озброєну охорону. Цю ініціативу підтримали Міністерство внутрішніх справ і Нацполіція.

«Охорону мені надали (5 листопада – ред.). Я користуюся її послугами. У мене є охорона рівно на стільки, наскільки мені потрібно. Вона в мене на період проведення досудового розслідування. На даний момент я буду по максимуму брати собі охорону, тому що ще не можу почуватися в безпеці. За рік, відколи я працюю (в ІМІ – ред.), таких резонансних випадків не було, і до того теж, бо я опрацювала всі матеріали. Для нашого регіону це перший такий відверто кричущий випадок. Претензій до дій правоохоронців наразі  не маю», - поділилася Береза.

Побиття хмельницької журналістки, про що Альона Береза писала 3 листопада, сталося навесні 2021 року, а вирок суд виніс у жовтні цього року. Тепер залишається дочекатися, коли розслідують справу самої Берези і покарають винних. 

Ірина Чириця, Житомир

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-