Пігулки – самозаспокоєння, замість пульcоксиметра – рахуємо вдохи/видохи

Пігулки – самозаспокоєння, замість пульcоксиметра – рахуємо вдохи/видохи

Укрінформ
Укрінформ розповідає про практичний досвід, що накопичився за час боротьби з ковідом. Що треба знати про цю хворобу восени 2021 року?

Статистику нових захворювань на ковід, ви, мабуть, відслідковуєте самі. Але, як пояснили спеціалісти, ця кількість занижена – лабораторії не встигають обробляти всі результати. Хоча, на щастя, багато хто хворіє легко. Водночас фейсбук рясніє такими записами у профілях лікарів-клініцистів:

«Температура не дуже висока, а ураження легень вже 70% і більше! Порівняно з попереднім роком, відмінність у тому, що сидячи вдома і поїдаючи «вітамінки», до реанімації народ доходить дуже швидко, і, що найгірше, до останнього непомітно – для себе самих та оточуючих».

Спробуємо в цьому ще раз розібратися, бо звучить загрозливо, а тривожність та стрес – не найкращі помічники.

Аналітики прогнозують пік поточної хвилі ковіду в Україні десь на середину листопада. Лікарі кажуть, що ситуація залишатиметься напруженою до середини грудня. Дуже хочеться хоч якоїсь визначеності. Знати, що робити, на що звертати увагу, сприйняти досвід, який накопичився за цей час.

Хто знає про це краще за сімейного лікаря, який/яка – постійно «на передку» війни з ковідом. Тож ми звернулися до Марини Краснікової, чия дільниця – в одному зі спальних районів столиці.

Ковід – це поки що лотерея, і крім вакцинації – гарантій немає

– Осінній ковід-2021 підступніший, – коментує лікарка. – Штам це «Дельта», чи ні, уточнювати не будемо, тому що наші лабораторії все одно не ідентифікують різновиди коронавірусу. А підступність в тому, що починатися хвороба може з незначних проявів – нежить, першіння у горлі, субфебрільна температура, людина просто не звертає на це уваги. Але за кілька днів ситуація може стрімко змінитися – з’явитися задишка, знизитися сатурація, і це означає, що потрібна термінова госпіталізація.

А у інших пацієнтів, навпаки, може довго триматися висока температура, яку дуже важко збити. Людина потерпає від різноманітних інтоксикацій, «ломоти в тілі», а кашель у неї – з болісними відчуттями за грудиною… Інколи може пропасти нюх, хоча на початку пандемії саме пропалий нюх слугував таким собі маркером, що це саме ковід.

 – А зараз люди думають, що підхопили звичайну застуду або грип, – продовжує Марина Краснікова. – Ковід – це така лотерея, ти ніколи не знаєш, що вона тобі принесе. Звісно, люди з супутніми патологіями, літні важче переносять будь-який штам. Але статистика каже, що цього разу все більше молодих і відносно здорових людей серйозно хворіють, помолодшав і середній вік летальних випадків. Якщо на початку пандемії ми втрачали людей плюс 70 – плюс 80, тепер все частіше трапляються 35-40-річні. За моїми спостереженнями, побільшало пневмоній, тобто важких ускладнень у дітей.

Марина Краснікова
Марина Краснікова

Втім, питання залишаються. У автора цього тексту є сімдесятирічна знайома – невакцинована лише тому, що все літо вона весь час «температурила»: то вірус, то отруєння, то запалення ясен... А ковідом – у неї підтверджений тест – перехворіла з температурою 37,2 і легким кашлем. Як таке пояснити?

– Пояснення існує, на жаль, воно не остаточне, але цілком логічне. Є люди, які толерантні до якихось захворювань – говорить пані Краснікова. – скажімо, хтось – до малярії, а хтось – до ковіду. Так генетично склалося. Є навіть люди, які й перехворіли, й вакцинацію отримали, але можуть захворіти знову і знову – їх організм не видає достатню імунну реакцію, це все індивідуально.

І все ж таки, як зрозуміти, що людина захворіла саме на ковід? У лабораторіях зараз черги, результату чекати кілька днів, а людям потрібно розуміти, що лікувати. По симптомах? Чи купити тест в аптеці?

По самих симптомах зробити висновок важко. Наприклад, якщо людина вакцинована, у неї взагалі може бути зовсім інша картина захворювання. Але ковід це або щось інше – тактика лікування не змінюється. Воно все одно буде симптоматичним. Змінюватися має лише епідеміологічна поведінка. Тобто, потрібно людині йти на самоізоляцію чи ні.

– Антиген-тести, які продаються в аптеках, – підкреслює лікарка –  так само правдиві, як і ПЛР-тести в лабараторії. Різниця – якщо тест зроблений у домашніх умовах, довідку захворіли ви чи ні, ви не отримаєте.

Тож ключове питання для людини «з симптомами» – як не «дохворітися» до госпіталізації? Оце уже точно основне в сфері компетенції сімейного лікаря.

– По-перше, – наполягає Марина Краснікова – не треба займатися самолікуванням, приймати непотрібні ліки, які ще й побічні ефекти можуть мати. У жодному разі не призначати собі самостійно антибіотики або антикоагулянти. Якщо людина до ковіду отримувала антикоагулянти, вона має їх і далі приймати, якщо не отримувала – все вирішує лише лікар. З вітамінами теж потрібно бути обережними, тому що у великих дозах це токсично для нирок. Лікар має визначати, кому вітаміни можна, а кому – ні. Взагалі вітаміни потрібно приймати до захворювання – як профілактику, а не як лікування. Вітаміни Д, С, той же цинк – не вилікують ковід. Так, лікарі їх призначають – кому можна – і гірше від того не буде. Адже людині це дуже важливо – усвідомлювати, що вона щось робить для свого одужання. А що означає для більшості лікуватися? Так, хоча б раз на день проковтнути якусь таблетку. Але основне лікування при легкій або середньої важкості формі ковіду – пити якомога більше рідини. Якщо тримається температура вище 38 – жарознижувальні. Слідкувати за своїм самопочуттям, сатурацією. Не всі вміють правильно користуватися пульсоксиметрами, вони часто виходять з ладу, а людям з порушеннями серцевого ритму, аритмією ці прилади взагалі не видають адекватних показників. Перевірити свій стан можна за допомогою такого простого показника, як частота дихання – вона має бути 20 вдихів/видохів на хвилину, а частота дихання більш ніж 30 вдихів/видохів на хвилину у дорослої людини – це привід звернутися за негайною медичною допомогою.

Діти стали хворіти частіше і важче – має зрости відповідальність батьків

А як у дітей? Адже тривога осінньої хвилі-2021 багато в чому через дітей: вони стали хворіти набагато частіше, причому – тяжко. Навіть летальний випадок був у Києві з восьмирічним хлопчиком …

Катерина Савінова
Катерина Савінова

Про ковід у дітей ми запитали у Катерини Савінової, генерального директора Київської обласної дитячої лікарні:

– У нас розгорнуто 130 ліжок для ковідних хворих, на сьогоднішній день там лікуються близько 50 дітей. Якщо порівнювати з попередніми хвилями, набагато побільшало дітей з тяжкими респіраторними порушеннями, тих, хто потребує кисневої підтримки – і добре, що з киснем у нас проблем не виникає. Тільки за жовтень цього року ми пролікували 82 діток – і це саме з підтвердженим діагнозом ковіду. За останні два тижні побільшало захворілих діточок першого року життя.

Спеціаліст радить всім дітям з 12 років вакцинуватися, як роблять у багатьох країнах світу. Є розпорядження МОЗу, і сімейний лікар, якщо є відповідні показання, може рекомендувати це зробити.

Коли у дитини ковід, це зовсім не означає, що вона обов’язково потребуватиме госпіталізації. Рекомендації з лікування тут практично не відрізняються: треба пити достатньо рідини, жарознижувальні, коли уже треба при високій температурі, слідкувати за сатурацією, і якщо вона нижче 95 – це вже привід звертатися до стаціонару.

З сатурацією, як і у дорослих, окрім пульоксиметра, можна порахувати кількість вдихів/видохів за хвилину. У дітей норми дещо інші. Частота дихання понад 60 за хвилину для дітей молодшого віку, 40 – для дітей середнього і старшого віку є тривожною ознако. Треба також звертати увагу на участь в диханні допоміжної мускулатури, а саме – на напругу міжреберних м’язів. Це вказує на дихальну недостатність, яка потребує лікування. Якщо дитина відмовляється їсти, пити – це теж привід терміново звертатися до лікаря, особливо для дітей першого року життя.

Підсумок: стежте за сатурацією, не забувайте про воду

Повторимо, що, на наш погляд, варте особливої уваги.

  1. Навіть за легкого перебігу хвороби на 3-4 день стежте за сатурацією або скористайтеся простим методом підрахунку кількості вдихів на хвилину – у дорослих це 20 вдихів/видохів, у дітей трохи більше.
  2. Під час хвороби, крім пігулок (тільки тих, які призначить лікар!), треба пити достатню кількість рідини. Це – ключова умова.

Ну і вакцинація – наше все. Коли ми подзвонили відомому інфекціоністу, голові Національно-технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федору Лапію, він так і сказав, що займаюся зараз лише вакцинацією й тільки питання, пов’язані з нею, буде коментувати:

– Незважаючи на те, що вірус постійно мутує і з’являються нові штами, вакцина залишається єдиним ефективним засобом проти тяжкого перебігу COVID-19 і попередження госпіталізацій. Це видно по тих країнах, які мають набагато більші успіхи в цьому, ніж ми. Статистика по Україні говорить про те саме: невакциновані дають набагато більші цифри щодо потрапляння в реанімацію і набагато меншу ймовірність звідти вийти. Які ще докази потрібні?

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-