Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Стоматологічні проблеми – пусковий механізм у розвитку багатьох захворювань

Стоматологічні проблеми – пусковий механізм у розвитку багатьох захворювань

Укрінформ
Вирішальне значення має усвідомлення кожним із нас необхідності дбати про здоров’я ротової порожнини

Останніми роками спостерігається стійка тенденція до того, що українці рано втрачають зуби. Дедалі більше людей відкладають візит до стоматолога. Найчастіше приводом відвідання лікаря стає вже невідкладний стан пацієнта. Зазвичай, екстрено позбувшись проблеми, людина не поспішає знов на прийом до стоматолога та чекає кращих часів. На жаль, наступні візити у більшості випадків відбуваються тоді, коли захворювання вже має запущену стадію та потребує медикаментозного лікування і, навіть, хірургічного втручання.

Тим не менш стоматологічна допомога залишається найбільш масовою медичною допомогою. Наприклад, протягом 2017 року зареєстровано майже 42 млн відвідувань лікарів-стоматологів у державних та приватних закладах охорони здоров’я.

Згідно з даними Всесвітньої федерації стоматологів, карієс зубів і захворювання пародонта – одні з найпоширеніших хвороб, на які страждають 90% людей усього світу.

Через власну недбалість, зі стоматологічними проблемами українці стикаються вже у 25 років, а люди, старші 70 років, лишаються майже без зубів.

Одне із найбільш поширених захворювань ясен – пародонтит, яке згодом стає основною причиною втрати зубів у дорослих. Підступність цієї хвороби у тому, що на початку вона не викликає біль або значний дискомфорт, тому в більшості людей перші симптоми проходять непоміченими.

Тому важливо регулярно відвідувати стоматолога, який під час огляду може визначити потенційні ризики розвитку у вас пародонтиту, об’єктивно оцінити стан ротової порожнини, зубів, вчасно діагностувати початкові симптоми хвороби ясен.

Про те, що у вас починається пародонти, свідчать:
● набряк ясен, їх запалення та, можливо, почервоніння;
● між зубами та яснами стають помітними проміжки, ясна поступово опускаються;
● зуби можуть хитатися;
● кровоточивість ясен під час чищення зубів;
● неприємний запах або присмак у роті.

І не лише втратою зубів небезпечне це захворювання. Внаслідок пародонтиту з’являються бактерії, які, потрапляючи через тканини ясен у кров, спричиняють у людини проблеми зі здоров’ям.

Запальні захворювання тканин пародонта мають серйозні наслідки для всього організму людини. Вони можуть стати пусковим механізмом у розвитку низки серйозних захворювань і погіршувати їх перебіг. Так, низка досліджень підтверджує вплив захворювань пародонта на розвиток низки патологій.

ЗАХВОРЮВАННЯ ПАРОДОНТА МАЄ ДО 98% УКРАЇНЦІВ

Захворювання пародонта має до 98% населення України, при цьому більш як у половини обстежених виявляють супутні захворювання. Дослідження показують, що поширеність пародонтиту серед пацієнтів із проблемами ЖКТ становила більше 90%, серед обстежених із кардіологічною патологією – майже 91%. При цьому найбільш чутливою є серцево-судинна система.

Наприклад, українські вчені встановили тісний взаємозв’язок між атеросклерозом, захворюваннями серцево-судинної системи та генералізованим пародонтитом. Отже, патологічні процеси в тканинах пародонта можуть провокувати розвиток зазначених захворювань, ускладнювати перебіг набутих вад серця. Натомість серцево-судинні хвороби внаслідок структурних змін стінок судин та виникнення гіпоксії – негативно впливають на тканини пародонта.

Результати спільно проведених досліджень науковців Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика МОЗ України та ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова» показали наявність патогенних мікроорганізмів порожнини рота в тканинах клапана серця, які були видалені під час хірургічних втручань.

Також доведено, що тяжкі захворювання пародонта ускладнюють перебіг цукрового діабету, натомість їх лікування та санація порожнини рота сприяють зниженню рівня цукру в крові таких пацієнтів.

Крім того, наукові дослідження свідчать про взаємозв’язок захворювань порожнини рота із хронічними обструктивними захворюваннями легень, онкологічними хворобами та ін.

Згадані захворювання – неінфекційні, тобто ті, яким у багатьох випадках можна запобігти, якщо вчасно звертатися до лікарів, дотримуватися правильного харчування, режиму рухової активності, відмовитися від шкідливих звичок тощо.

За даними ВООЗ, головною причиною смертей в Україні є саме неінфекційні захворювання (90%). При цьому 68% українців помирають від серцево-судинних захворювань, 13% від онкологічних хвороб, інші – від хронічних респіраторних захворювань, цукрового діабету та його ускладнень тощо.

Про актуальність даної проблеми свідчить прийняття відповідної резолюції ВООЗ «Гігієна порожнини рота: план дій щодо її пропаганди та комплексної профілактики захворювань». Разом із цим, у вересні 2018 року в рамках Генеральної асамблеї ООН відбулося третє засідання з приводу профілактики неінфекційних хвороб, прийнято відповідну резолюцію щодо ролі й місця в ній лікаря-стоматолога.

Одне з основних завдань медичної спільноти на сьогодні – зменшити передчасну смертність українців від неінфекційних захворювань за допомогою профілактики та лікування. У цьому, разом зі спеціалістами загальної практики, значну роль відіграють і стоматологи, використовуючи загальні методи реагування на хвороби.

Надзвичайно важливо: проходити профілактичні та медичні огляди у стоматолога; вчасно отримувати професійну гігієну порожнини рота (професійна чистка) та планову санацію (низка оздоровчих процедур); дотримуватися правильного харчування та відмовитися від згубних звичок.

При цьому фундаментальне значення має усвідомлення кожним із нас необхідності дбати про здоров’я ротової порожнини, ретельно її доглядаючи (регулярне чищення зубів й ополіскування ротової порожнини та ін.).

Такий комплекс заходів сприятиме підвищенню якості життя, а в перспективі – збереженню та зміцненню здоров’я українців.

Ірина Мазур, президент ГО «Асоціація стоматологів України»

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-