18 жовтня. Пам’ятні дати

18 жовтня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні Європейський день боротьби з торгівлею людьми

День започаткований Європарламентом у 2007 році. Щороку сотні тисяч чоловіків, жінок і дітей потрапляють до рук торговців людьми, як у себе вдома, так і за кордоном.

За оцінками Міжнародної організації з міграції, понад 260 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року. І якщо на початку 2000 років переважала торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, то зараз лідирує трудова експлуатація.

Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Події дня

Цього дня у 1715 році в Чернігові освятили Катерининську церкву – нині одну з візитівок міста. Катерининська церква споруджена в пам'ять про козаків Чернігівського полку, які перебували під командуванням полковника гетьмана Якова Лизогуба. З 1933 по 2006 рік у храмі не проводились богослужіння. У 1962 році Катерининська церква стала частиною Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

У цей день народилися

в Україні…

Іван Наконечний (1931-2014), Герой Небесної сотні. У минулому – офіцер ВМС СРСР.

Народився на Київщині. Після війни три роки служив матросом на військовому кораблі в Севастополі. Тоді й вирішив пов’язати свою долю з військовою справою. Після відставки повернувся в рідне село під Києвом, з початку 80-х жив у столиці.

На Майдан вперше прийшов після розгону студентів і відтоді ходив туди щодня, і це – у 82 роки! Мав посвідчення захисника Майдану номер 91587 від 08.01.2014 року.

18 лютого 2014 року на Інститутській, коли силовики штурмували барикаду, офіцер Наконечний кричав їм: «Ви ж бійці «Беркуту», правоохоронці, офіцери! Що ж ви творите? Хіба офіцер ламає черепа цивільним, хіба б’є лежачих, хіба добиває старих, добиває дітей, студентів, жінок?».

Його почули і – проломили черепа. Колишній офіцер знав, на яку небезпеку наражає себе, тому заздалегідь поклав до кишені паспорт і аркуш паперу з контактами родичів…

Помер Іван Наконечний в одній із київських лікарень – важкі травми голови і шийного відділу хребта спричинили кому, з якої він вже не вийшов.

Володимир Жаботинський (1880-1940), лідер правого сіонізму, засновник та ідеолог руху сіоністів-ревізіоністів, один із засновників Єврейського легіону, письменник, публіцист, перекладач (писав російською мовою та на івриті). Народився і упродовж тривалого часу жив в Одесі. Похований в Єрусалимі на горі Герцеля; чимало вулиць ізраїльських міст носить його ім’я. Саме з ревізіоністського руху, створеного Жаботинським, бере початок відома права ізраїльська партія «Лікуд», яка з 70-х років ХХ ст. відіграє одну з провідних ролей на політичній арені Ізраїлю.

Михайло Фіґоль (1927-1999), художник, мистецтвознавець.

Народився у с. Крилос, Івано-Франківської області. Закінчив у Ленінграді факультет мистецтвознавства Інституту живопису, скульптури та архітектури імені Іллі Рєпіна. Від 1964 року викладав в Івано-Франківському педагогічному інституті.

Художник працював у галузі історичного живопису, писав портрети, захоплювався килимарством і графікою. Але головне – це пейзажі. Їх можна поділити на три групи: індустріальні, архітектурні та «чисті» пейзажі. Усі вони позначені закоханістю у рідне Прикарпаття.

Особливих успіхів досяг Фіґоль і у царині монументально-декоративного мистецтва. Митець органічно зв’язує свої мозаїчні і темперні розписи з сучасною архітектурою, гармонійно вплітає їх в інтер’єри та екстер’єри громадських споруд.

Дивитися твори художника: https://sverediuk.com.ua/mihaylo-figol-malyarstvo/

…і у світі

П’єр Елліот Трюдо (1919–2000), державний і політичний діяч Канади, прем’єр-міністр країни в 1968–1984 рр. (з перервою в 1979–1980 рр.).

Його по праву називають «батьком» сучасної Канади. Саме за його керівництва у 1982 році ця країна отримала власну конституцію, замінивши таким чином в якості основного закону країни Акт про Британську Північну Америку, який діяв з 1867 року; він зрівняв у правах англійську й французьку мови, надавши останній статус офіційної; був непримиренним антисепаратистом, категорично виступаючи проти відділення провінції Квебек від Канади; запровадив метричну систему, відмовившись від англійської; з його ім’ям пов’язують також лібералізацію розлучень і законодавства щодо абортів і гомосексуальності. З цього приводу політик сказав фразу, що стала крилатою: «Державі немає місця в спальнях її громадян». Ліберал за переконаннями, аристократ у побуті, П’єр Трюдо був доволі ексцентричною особою. Він міг прийти на засідання парламенту в сандалях, міг дозволити собі непристойний жест у бік мітингувальників, що виступали проти його політики… Одного разу він навіть зробив пірует за спиною англійської королеви. Нині прем’єр-міністром Канади є старший син П’єра Трюдо - Джастін Трюдо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-