Зігрівається той, хто про це дбає

Зігрівається той, хто про це дбає

Укрінформ
Укрінформ нагадує про кілька достатньо простих рішень, за допомогою яких можна не змерзнути восени та взимку

Давно вже не було в Україні такої осені, яка б приходила на початку вересня, і нині, майже без «поблажливих перерв», погрожує поручкатися з зимою ледве не у жовтні. Привіт «всесвітньому потеплінню», як то кажуть… Але ми і правда - дещо  розбещені останніми не надто холодними зимами. Тож  багато хто з нас згадує про утеплення житла лише у січні. Поточний рік, схоже, на подарує нам такої поблажки: буде холодно, а тепло може істотно подорожчати. Як утеплюватися? Дещо про цю, без перебільшення, тисячолітню проблему людства ми зібрали кілька порад: так, все це методи не нові, багатьом відомі, але ж ми часто лінуємося їм слідувати.

А ще ми попросили поділитися досвідом спеціаліста у питаннях хатнього тепла – Влада Мокієнка. А чим він обігріває своє помешкання?

Вікна та двері – перше, куди витікає не дешеве тепло. Почнемо ревізію з них.

Що не так з вікнами?

Якщо у вас вікна виходять на сонячний бік, удень відкривайте штори, щоб «задарма» прогріти приміщення, а вночі, навпаки, не забувайте їх закривати. Будь-яких щілин на підвіконні - через них втрачається дорогоцінне тепло - можна позбутися за 15 хвилин. У магазинах нині безліч різних монтажних пінок і спеціальних гелів, а для роботи вам знадобиться лише бажання та ретельність. Щілини у вікнах можна усунути «доісторичним», але дієвим і лише трохи осучасненим методом - замість вати купуємо спеціальні поролонові утеплювачі на клейовій основі.

Якщо кришталево прозоре віконне скло – це не про вас, можна також придбати у будівельному супермаркеті прозору термоплівку для утеплення вікон. Вона досить дешева, й в інтернеті є докладні інструкції, як її правильно приліпити. Єдине, для цієї операції знадобляться мінімум двоє людей, озброєних терпінням та впевненістю, що дещиця тепла, яке ця плівка збереже, дійсно для них важлива.

Утеплити вікно можна прозорою термоплівкою, яка продається у будівельному супермаркеті...
Утеплити вікно можна прозорою термоплівкою, яка продається у будівельному супермаркеті...

Є ще крутіший спосіб - за умови, що у вас є вікна, через які ви не збираєтеся вести взимку спостереження. Мова про пакувальну плівку, з такими бульбашками- антидепресантами, які багато з нас люблять неконтрольовано чавити пальцями. Потрібно просто намочити скло та рівномірно притиснути до нього заздалегідь підігнаний за розміром шматок цього «хатнього щастя». З вікна до весни ви нічого не побачите, зате тепловтрати, якщо вірити досвідченим людям, зменшаться аж на 20 відсотків.

Наступний пункт – про метало-пластикові вікна. Хто ще не знає - з настанням холодів їх можна відрегулювати таким чином, щоб ущільнювач пропускав якомога менше холодного повітря. Бо у пластикових вікон є зимовий та літній режими. Тому і регулювати притискний пристрій на вікнах радять два рази на рік. Напередодні зими притиск потрібно збільшити, а з настанням тепла - зменшити. Постійно тримати напругу в конструкції не варто, щоб не скоротити термін експлуатації утеплювача, який втрачатиме свої тепло- і звукозахисні властивості.

Як стверджують фахівці, зробити це можна самостійно, знадобиться лише набір інструментів, а саме: пасатижі, ключ-шестигранник 4 мм, плоска і хрестова викрутка, комплект «ключів-зірочок» для регулювання притвору та маслянка для кріплення. На ютубі – є багато роликів про те - що та в якій послідовності з цими інструментами варто робити, аби вдома на кілька градусів стало тепліше.

Удосконалюємо двері

Нерідко між підлогою та навіть якісними міжкімнатними дверима є щілини. Майстри, коли встановлюють двері, розмірковують таким чином: краще так, аніж взагалі не закриватимуться або будуть скреготіти по підлозі.   Але протяг, який узимку гуляє по ногах – річ неприємна. Що робити? Можна установити спеціальні щітки для дверей, які кріпляться на нижню частину дверного полотна за допомогою саморізів або, скориставшись двосторонньою клейкою стрічкою, прикріпити накладні утеплювачі. Естетика, може,  дещо постраждає, зате – дієво, дешево та швидко. А навесні клейку стрічку разом із утеплювачем можна, акуратненько так, прибрати…

Як позбутися щілин у дверях? Покладіть по периметру між дверима та дверною коробкою спеціальний гумовий ущільнювач
Як позбутися щілин у дверях? Покладіть по периметру між дверима та дверною коробкою спеціальний гумовий ущільнювач

Тепер - вхідні двері. Відразу зазначимо – ніяких серйозних ремонтів, як от зняття дверей, щоб зробити додаткове утеплення, чи установка подвійних дверей – ми пропонувати не будемо.

Отже, перевірте дверну коробку. Дуже часто, через перекіс стін або чогось на кшталт цього, тут виникають щілини. Позбутися їх легше, аніж здається -  треба прокласти по периметру між дверима та дверною коробкою спеціальний гумовий ущільнювач.

Такий ущільнювач у вигляді стрічки, згорнутої у рулон, коштує копійки, продається усюди та має з одного боку клейку основу, що значно спрощує монтаж.

Та перш ніж замовляти цю чудесну річ в інтернеті чи вирушати за нею до будмаркету, заміряйте ширину фальців - це місце прилягання дверного полотна до коробки. Очевидно, що ширина утеплювача має бути аналогічною або трохи меншою.

«Дзеркало» для радіатора

Його можна або купити, або зробити самому із звичайної алюмінієвої фольги та листа картону й  розмістити за радіаторами опалення. Так ви забезпечите повернення частини тепла всередину приміщення та будете більше опалювати своє помешкання і менше - вулицю. Перевірте - буквально за годину температура в кімнатах підніметься на 2-3 градуси.

Фахівець – про новинки обігріву: ощадливіше та безпечніше

Влад Мокієнко, директор магазину по продажу всього того, що допоможе зробити оселю теплою, зокрема – обігрівачів:

 -  Зазвичай, «правильні» покупці приходять за обігрівачами вже у вересні, а цієї осені до «правильних» додалися ті, хто звик це робити в останній момент - тобто попит високий.

А ще зараз стало більше людей, які замовляють спеціалістам розрахунки опалення для великих офісів, власних будинків, щоб відмовитися від централізованого опалення та перейти на автономне електричне. Щоб стало зрозумілим – це  два десятки подібних заявок на тиждень.

Якихось особливих новинок, «як обігрітися» у цьому році, здається, не винайшли. Ті ж керамічні та металеві інфрачервоні обігрівачі з’явилися на ринку України вже 7-8 років тому, хоча по-справжньому популярними  стали трохи пізніше. Тому для тих, хто не дуже обізнаний, розкажу про них. Вони справді економніші та безпечніші для здоров’я, ніж ті самі масляні обігрівачі, які  все ж таки сушать повітря. Для прикладу, масляному обігрівачу знадобиться 2 кВт електроенергії на годину, щоб обігріти кімнату в 15 «квадратів», а  керамічний обігрівач відповідної потужності двома кіловатами може зігріти 40 «квадратів» за той же період. Якщо прилад обладнаний терморегулятором – і того менше. У використанні він дуже простий – це  прямокутник товщиною кілька сантиметрів, і якщо встановлювати його  на стінку, знадобляться лише два отвори та два дюбелі. Зовні ці обігрівачі виглядають досить естетично, а тепер навіть можна замовити окрему послугу і нанести на їх поверхню  будь-яке зображення - хоч власну фотографію.

Можна докупити для нього ніжки та використовувати, як звичайний напільний переносний обігрівач,  за умови, що у вас немає маленьких дітей або собаки, які можуть його перекинути та розбити. Найдешевший подібний обогрівач зараз у нас коштує приблизно тисячу гривень, його достатньо для опалення маленького приміщення у 6 квадратів – кухні або садової хатинки. Той прилад, який призначений для обігріву п’ятнадцятиметрового приміщення коштує  близько двох тисяч.

Наприклад, у себе вдома я використовую саме керамічні обігрівачі, а на балконі, який засклений, але там немає підігріву підлоги, я постелив невеличкий інфрачервоний килимок. Взагалі-то це звичайний шматок ковроліну, до якого знизу кріпиться інфрачервона плівка. Але в деяких випадках – дуже корисна річ, він може нагріватися до 30 градусів і, скажімо, якщо у вас не дуже маленькі діти, його можна постелити  біля їх ліжка. Але через те, що це все ж таки електрика,  використовувати його треба з обережністю.

До речі...

Глиняний нагрівач на свічці

Підійде тим, хто полюбляє романтичні сутінки зі свічками та пишається всім, що зроблено власними руками. А це – елементарно просто.

Крім свічки знадобляться два глиняних горщики – глина нагрівається та віддає тепло. Кажуть, такий економічний обігрівач здатний підняти температуру в невеликій кімнаті на кілька градусів. Як його зробити – можна зрозуміти з фотографії.

Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-