16 тисяч ковід-інфікованих: потрібні жорсткі заходи

16 тисяч ковід-інфікованих: потрібні жорсткі заходи

Укрінформ
З низьким рівнем вакцинації населення України не може розраховувати на «поблажку» від ковіда. Румунія тому приклад

В Україні станом на ранок 7 жовтня добова захворюваність на ковід-19 перетнула межу в 16 тисяч випадків. Це найвищий показник з кінця квітня і за таких темпів зовсім скоро Україна може перевищити антирекорд добової захворюваності, який склав 20 341 випадок на початку квітня, вважають аналітики. У деяких регіонах уже закінчилися місця для хворих на ковід у реанімаціях, а карети швидких знову стоять у черзі під лікарнями.

У Харкові і Одесі вже немає місць в реанімаціях для важких хворих

Нинішні темпи зростання захворюваності відчутно перевищують минулорічні – у 2020-му на початку жовтня фіксували менше 6 тисяч випадків за добу. Співзасновник Українського центру охорони здоров’я Павло Ковтонюк не сумнівається у тому, що ця хвиля буде важча, ніж дві попередні. «Зараз ми бачимо, як за два тижні подвоюється кількість госпіталізацій і летальних випадків. За таких темпів буде 5-6 тисяч госпіталізацій на кінець жовтня. Тобто вже на кінець місяця ми поб’ємо антирекорди», - прогнозує Ковтонюк. Це співпадає і з прогнозами РНБО, яка теж очікує пік захворюваності на кінець жовтня. Як повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, на кінець жовтня прогнозується заповненість місць у лікарнях на 50-55 тисяч, водночас як зараз заповненість становить понад 20 тисяч ліжок.

Але у деяких регіонах ситуація із захворюваністю вже стала критичною. Попередньо повідомлялося, що з 10 жовтня Харківська і Херсонська області перейдуть до «червоного» рівня епіднебезпеки. Як повідомила голова благодійного фонду «Свої» Леся Литвинова, у Харкові для хворих з ковідом уже закінчилися місця в реанімаціях.

«Це Харків. Харків, в якому закінчилися місця в реанімаціях і черга на госпіталізацію тяжких абсолютно непристойної довжини. Де пацієнту з сатурацією нижче 80% доводиться шукати в ручному режимі хоч якесь місце», - написала Литвинова. День тому в мережу потрапило відео із чергою карет швидкої допомоги, в якій чекали 27 автомобілів. Таку критичну ситуацію в місті пов’язують із бездіяльністю нинішнього міського очільника Ігора Терехова. Але стало відомо, що поки у Харкові наважилися ввести «помаранчевий» рівень епіднебезпеки.

У Одесі очільниця фонду «Корпорація монстрів» Катерина Ножевнікова теж повідомила, що місця в реанімації закінчилися. «43 померлих в нашій області за добу. Катастрофа просто. Місць в реанімаціях для важких немає. Може вони і з'являються, але відразу на них потрапляють ті, хто в умовному листі очікування (важкі пацієнти, які лежать в звичайних палатах)», - написала вона.

«До заповнення лікарень до рівня весни залишилося 3-5 днів. Херсонська область вже подолала весняний максимум. Луганській області залишився 1 день. Запорізькій 2 дні. Харківській 3 дні. Донецькій - 5, Сумській -7 днів», - підрахував аналітик Євген Істребін.

Павло Ковтонюк, вказуючи на досвід Львова, де вирішили не чекати критичного рівня і з 14 жовтня ввести посилення обмежень, звернувся до міських голів із закликом теж діяти на випередження: «Хочу закликати голів міст: не чекайте рішень комісії, вводьте обмеження зараз. Раніше введете – раніше вийдете з них. Якщо будете чекати до переповнених лікарень, захворюваність буде така, що з неї доведеться виходити набагато довше. Тому краще зараз іти в обмеження, залишаючи для вакцинованих можливості відвідувати публічні місця, щоб стимулювати вакцинацію».

Рухаємося за румунським сценарієм…

Тим часом у країнах Європи ситуація з захворюваністю на ковід виглядає неоднозначною. У Великій Британії, де дві дози вакцини проти ковіду отримали 82,5% населення старше 16 років, темпи щоденної захворюваності на ковід залишаються високими – нині там фіксують більше 30 тисяч випадків за добу. Але при цьому смертність залишається низькою для таких показників – в межах 200 випадків за добу.

У Польщі, де вакциновано 51% населення, низькими залишаються і захворюваність і смертність. Хоча  6 жовтня там повідомили, що захворюваність на COVID-19 в Польщі за останній тиждень виросла на 70%, порівняно з попереднім, але слід уточнити, що поки йдеться про 2000 тисячі випадків хвороби за добу. Найвищий показник добової смертності наразі склав 46 випадків – станом на 5 жовтня (це найбільший показник із 18 червня).  

У Румунії, де повністю вакцинувалося 28% населення, ситуація навпаки критична. 7 жовтня там повідомили  про новий максимум випадків смертей від COVID-19 за весь час із початку пандемії - за добу померло понад 330 хворих. А за день до цього був встановлений рекорд із добової захворюваності – майже 15 тисяч випадків (в країні 19 млн населення). Як повідомляють ЗМІ, Бухарест звернувся до ЄС по допомогу ліками і призупинив нетермінові операції лікарнях, оскільки у відділеннях інтенсивної терапії закінчилися вільні ліжка. Днями румунський парламент відправив уряд у відставку – і однією з причин стала неефективність у подоланні пандемії.

Україна, на думку аналітиків, незабаром повторить румунський сценарій підйому захворюваності, оскільки має вдвічі нижчий рівень охоплення вакцинацією населення – 14%. Євген Істребін наголошує, що хоча влада нарощує кількість ліжкомісць в лікарнях, це не допоможе покращити ситуацію. Зупинити поширення інфекції зможе лише введення «червоних зон» в регіонах, де ситуація стала критичною. А цього поки не відбувається.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-